Det er slet ikke efter bogen, siger kommunen: Forsyning gav mejeri adgang til vandprøver

Det er slet ikke efter bogen, siger kommunen: Forsyning gav mejeri adgang til vandprøver
Prøvetageren ved mejeriet sidder inde i dette "køleskab". Inde i skabet tages med jævne mellemrum prøver af udløb af spildevand, der løber via det offentlige kloaknet og ind til Rønne Renseanlæg. Foto: Bornholms Energi og Forsyning
| ABONNENT | 23. DEC 2020 • 18:37
Af:
lisbet-holst
| ABONNENT
23. DEC 2020 • 18:37
FORURENING

"Et mistænkeligt forhold" kalder regionskommunen det faktum, at Bornholms Andelsmejeri i Klemensker har haft nøgle til Bornholms Forsynings aflåste udstyr til prøvetagning af spildevand.

Forholdet blev konstateret af en tilsynsførende fra kommunens spildevandsmyndighed. Vedkommende rykkede ud for blandt andet at tjekke afløb og brønde på mejeriet efter mejeriets ødelæggende forurening af Præstemosen og dets vandsystem den 3. november.

Også Bornholms Forsynings prøvetager, der står på mejeriets grund ud mod cykelstien mod Rø, blev tjekket.

Prøvetagningen af mejeri-spildevandet, der ledes ud til offentlig kloak fra mejeriet, foregår sådan:

Prøvetager låst med nøgle

Inde i et rustfrit stålskab ved mejeriet suger en automatisk prøvetager med en lille snabel, med bestemte mellemrum, en lille "snaps" af spildevandet op fra et rør med udgående spildevand.

Prøvetageren er aflåst med en nøgle.

Prøven af spildevandet ryger ned i en dunk nederst i skabet, hvor det opbevares køligt.

Prøven hentes af en af forsyningens medarbejdere, der på stedet tjekker vandets surhedsgrad. Bornholms Andelsmejeri har ikke installeret en pH-måler ved prøvetageren, der kan slå alarm, hvis pH-tallet er problematisk.

Bornholms Forsyning foretager derefter en analyse af spildevandet. Derudover bliver den samme prøve ofte analyseret og dermed dobbelttjekket hos det akkrediterede laboratorium Eurofins.

Ikke akkrediterede prøver

Forsyningen tjekker med jævne mellemrum spildevandet og pH-værdien af hensyn til renseanlægget i Rønne, hvor forsyningens kloakker leder spildevandet fra mejeriet hen.

Bakterierne i den biologiske del af renseanlægget kan ikke tåle for høje pH-værdier, så går de i dvale eller dør. Hvis det sker, kan renseanlægget ikke fungere i op til flere måneder.

Ifølge Michael Brandt-Bernbom, chef for regionskommunens miljøafdeling, giver det faktum, at mejeriet har haft adgang til prøvetageren – i teorien – mejeriet mulighed for at fifle med vandprøverne.

Mejeriets adgang til prøvetageren betyder, at de spildevandsprøver, der er taget i den periode, mejeriet har haft adgang til nøglen, ikke kan kaldes akkrediterede prøver.

Mejeriet i tvivl om målinger

Afdelingschef Ole Dissing, spildevandsafdelingen i Bornholms Forsyning oplyser, at det var en medarbejder ved Bornholms Forsyning, der lånte nøglen ud til mejeriets mand.

– Mejeriet var lidt i tvivl om de resultater, vi kom til ved prøverne, som vi tog 1. oktober. Derfor havde de behov for at tage en b-prøve af den samlede prøve. Derfor havde vores mand givet dem nøglen. Det er kun sket den ene gang. Kommunen har nu anbefalet, at prøvetagningen bliver indrettet, så den er adskilt, så mejeriet tager deres prøver i en dunk og vi tager vores prøver i en anden dunk, så der ikke kan drages tvivl om, der bliver fusket med det eller noget. Vi har normalt et godt samarbejde med virksomhederne. Vi kan være uenige om resultaterne, men vi har aldrig mistænkt nogen for at snyde. Så der er ikke efter min vurdering noget i den sag, men det må være op til kommunen at vurdere nærmere, siger Ole Dissing.

Eurofins er et akkrediteret laboratorium. Hvorfor stiller mejeriet spørgsmålstegn ved dets resultater?

– Det må du spørge mejeriet om. Det kan jo være prøver, de har brug for til internt brug for at styre reguleringen af spildevandet. Vi tager jo også flere gange om ugen kontrolprøver ved vores anlæg, siger Ole Dissing.