Der kan være flere flygtninge på vej

Der kan være flere flygtninge på vej
Illustration: Christina Skovmose
UDLÆNDINGE | BORNHOLM | ABONNENT | 23. SEP 2021 • 14:00
Henrik Nielsen
Journalist
UDLÆNDINGE | BORNHOLM | ABONNENT
23. SEP 2021 • 14:00

Kommunalbestyrelsen har besluttet aktivt at arbejde for at modtage 20-30 flygtninge. På grund af situationen i Afghanistan vil det samlede antal måske blive højere i 2022.

Bornholm har sagt ja tak til at modtage 25 kvoteflygtninge i 2022, men på grund af situationen i Afghanistan kan det ende med at blive flere. Det skal kommunalbestyrelsen tage stilling til torsdag aften.

Egentlig tæller Bornholms andel kun seks flygtninge, men regionskommunen har frivilligt valgt at tage imod flere, dels for at tiltrække arbejdskraft og dels for at opretholde aktiviteten i sprogundervisningen.

Som følge af krisen i Afghanistan har Danmark ekstraordinært modtaget cirka 650 afghanske flygtninge, og det forventes, at Bornholm tildeles syv-otte ekstra kvoteflygtninge udover de 25, regionskommunen hidtil er blevet tildelt næste år.

Flere end besluttet

Borgmester Thomas Thors (S) indstiller til kommunalbestyrelsen, at den siger ja til, at Bornholm modtager sin forholdsmæssige andel af de ekstraordinært udmeldte kvoteflygtninge i 2022 ud over de hidtil modtagne kvoteflygtninge i 2022.

Kommunalbestyrelsen har tidligere besluttet aktivt at arbejde for at modtage mindst 20 og maksimalt 30 flygtninge. Med de ekstra kvoteflygtninge fra Afghanistan vil det samlede antal sandsynligvis komme op på 32-33 kvoteflygtninge i 2022.

Udgifter vil afhænge af integration

Som udgangspunkt dækker staten kommunernes samlede nettoudgifter efter integrationsloven til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, indvandrere og danskere samt øvrige udlændinge i de første tre år.

Samlet set vurderer kommunen, at den på kort sigt er sikret en betydelig kompensation for de samlede nettoudgifter til kvoteflygtningene, men at de økonomiske konsekvenser for kommunen blandt andet vil afhænge af, hvilke konkrete behov den enkelte flygtning har, og i hvilket omfang integrationsindsatsen lykkes.