Bredt smil hos formanden: 'En eventyrlig uge for butikkerne'

Bredt smil hos formanden: 'En eventyrlig uge for butikkerne'
Jan Bidstrup, formand for Rønne Handelsstandsforening. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 8. MAR 2021 • 10:27
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
8. MAR 2021 • 10:27

ERHVERV

 


Genåbning

En uge er gået, siden regeringen gav grønt lys for, at butikker igen må holde åbent.

Bornholms Tidende har spurgt en række erhvervsdrivende til den første uge i genåbning, og den peger på glade kunder, en omsætning langt over normalen og en coronavenlig opførsel blandt de handlende. En glæde, der også taler ind i en fornyet tro på den fysiske handel over for onlineshopping, siger Jan Bidstrup, formand for Rønne Handelsstandsforening.

– Nedlukning har åbnet mange kunders øjne for de fysiske butikker. 

 

En uge efter genåbning af store dele af handelslivet i Rønne er der brede smil at finde hos Jan Bidstrup, formand for Rønne Handelsstandsforening.

– Jeg vil næsten kalde ugen eventyrlig. Vi taler om minimum dobbelt så stor omsætning og for mange butikker også større, siger Jan Bidstrup, der foruden kasketten som formand også er indehaver af Din Tøjmand i gågaden. Her beskriver han ugens travlhed som bedre end forventet.

– Kunderne har savnet os, og de giver udtryk for, hvor dejligt det er at se byen åben igen, siger Jan Bidstrup, der fortæller, at kundernes købemønster i denne uge har været meget broget.

– Vi har set langt færre julegavebytninger end forventet, så det er meget positivt. Ellers kommer folk ind og køber undertøj, bukser, jakker og striktrøjer. Det er meget blandet, og vi kan bare mærke, at folk har savnet at komme ud i de fysiske butikker og bruge penge igen, siger Jan Bidstrup. Et stænk i glæden for formanden er dog, at visse dele af byens erhvervsliv stadig er pålagt nedlukning. Særligt de tre butikker i Snellemark Centret, Snoir, Vero Moda og Loppeteket ligger Jan Bidstrup på sinde.

– Jeg undrer mig fortsat over, at de ikke må komme med i denne genåbning, og jeg kan godt forstå, at det her er salt i såret for dem, at se hvor god en uge det har været for os andre. Så nu gælder det også om at få dem med, siger Jan Bidstrup, og tilføjer, at man også mangler restauratørerne for at få rigtig gang i bylivet igen.

Fysisk handel har været savnet

At ugen har budt på travlhed for Rønnes butikker, taler samtidig ind i en af de fysiske butikkers kæpheste – at undgå at blive overflødige med nethandelens fremkomst.

Men også her er der positive takter at finde hos formanden.

– Der er ikke nogen tvivl om, at nethandel er kommet for at blive. Men vi oplever, at nedlukningen har åbnet øjnene for mange af vores kunder i forhold til, hvad den fysiske handel kan, og i høj grad efterspørger de det nu. Og det er ikke bare de ældre generationer, det er også unge kunder, siger Jan Bidstup, der sammenligner nethandel med at hente take-away fra en restaurant.

– Hvis du bare får leveret din vare, så prøver du aldrig noget nyt. Du bliver ikke udfordret og inspireret i en interaktion med en personlig betjening – det er her, hvor den fysiske handel har sin berettigelse, siger Jan Bidstrup.

Alles øjne på Bornholm

Formanden krydser nu også fingre for, at den gode udvikling, som bød på udvidet genåbning på Bornholm, vil fortsætte.

– Jeg tror, at vi er mange, der lige nu oplever, at alles øjne hviler på Bornholm i forhold til det lave smittetryk og de øgede muligheder for genåbning, det giver. Den udvikling skal vi selvfølgelig fortsætte, og det er jeg også meget fortrøstningsfuld omkring, siger Jan Bidstrup, og tilføjer, at kunderne hele ugen igennem har opført sig meget hensynsfuldt og været med til at sikre, at restriktionerne blev håndhævet.

Han håber og tror derfor også på en god sommer- og efterårsæson for Bornholm.

– Jeg tror på, at vi vil se mange turister allerede fra påske og frem til sensommeren og efteråret. Det betyder også, at vi vil kunne indhente rigtig meget af den tabte omsætning, siger Jan Bidstrup.