Bornholm kan få sin første trøffelplantage: 'Det er et hjerteprojekt'

Bornholm kan få sin første trøffelplantage: 'Det er et hjerteprojekt'
530 trøffeltræer og -buske er plantet i håb om at kunne høste trøfler om nogle år. Privatfoto
| ABONNENT | 11. FEB 2021 • 07:47
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
11. FEB 2021 • 07:47

TRØFLER

Er det muligt at gro trøfler på Bornholm?

Det vil vise sig om nogle år.

På Sydbornholm er 530 træer nemlig plantet i håb om, at Bornholm kan få sin første trøffelplantage.

Det er Lisbeth Kjellberg og hendes datter Kirstine Nystrøm, der for otte år siden startede et bornholmsk trøffeleventyr, der nu har ført til trøffelplantagen. De købte en grund i sommeren 2019 og plantede træerne og buskene samme år.

De beskriver trøffelplantagen som et hjerteprojekt.

– Det er ikke et projekt, vi nødvendigvis bliver velhavende af. Vi ønsker at tilføje noget nyt til Bornholm og ønsker at skabe et sammenhold på øen og i vores familie, siger Lisbeth Kjellberg.

– Det er først og fremmest et hjerteprojekt, og hvis det ikke lykkes at gro trøfler på plantagen, så har vi jo i stedet plantet en skov.


– Bornholm er en fantastisk ø, og trøffelplantagen falder godt ind i vores gourmetmadkultur, siger Kirstine Nystrøm, der sammen med sin mor, Lisbeth Kjellberg, i 2019 plantede en trøffelplantage på Sydbornholm. Privatfoto

Vejledning fra Gotland

Det er en længere proces at plante en trøffelplantage. Trøffeldyrkere skal være tålmodige, da det tager mellem otte og ti år, før der kan høstes trøfler.

Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm startede for otte år siden et mindre trøffelprojekt i Rønne for at se, hvad der skal til for at gro trøfler.

– Vi plantede nogle få agern, der var podet med trøffelmycelium for afprøve, om der kan gro trøfler på Bornholm. Det projekt er gået rigtig godt, og derfor gik vi også videre med det større projekt, nemlig trøffelplantagen på Sydbornholm, siger Lisbeth Kjellberg.

Træerne og bedene i trøffelplantagen er hasselnøddeagern fra Gotland, der er podet med trøffelmycelium. Da trøflerne findes under jordoverfladen, skal man for at høste dem bruge specielt opdrættede hunde eller svin til at finde trøflerne.

Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm har fået vejledning og hjælp af flere trøffeldyrkere fra den svenske ø, hvor der lige nu er 21 trøffeldyrkere.

Mor og datter håber på at kunne skabe et lignende trøffelsammenhold på Bornholm, som de har oplevet på Gotland.

– Det er inspirerende at kigge på Gotland. Vi var til et seminar om trøflen på Gotland, hvor vi så, hvor godt et fællesskab de har skabt omkring trøffeldyrkningen. Vi drømmer om at kunne skabe det samme her på Bornholm, og vi vil gerne hjælpe folk i gang samt aflive myten om, at trøfler kun findes sydpå – de findes nemlig over det hele, fortæller Kirstine Nystrøm.

Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm mener, at trøffelplantagen vil falde godt ind i Gourmet Bornholm-konceptet.

– Bornholm er en fantastisk ø, og trøffelplantagen falder godt ind i vores gourmetmadkultur, siger Kirstine Nystrøm.

De opnår løbende viden og lærer hele tiden, hvad der skal til for at få en trøffelplantage. Og det er indtil videre gået godt.

– Det er heldigvis gået vildt godt. Ud af de 530 træer, vi plantede i 2019, er der kun otte træer, der ikke er blevet til noget. Vi skal lige have det hele op at køre – og så håber vi, at der er andre her på Bornholm, der får lyst til at gøre det samme og blive trøffeldyrker, fortæller Lisbeth Kjellberg.


– Det betyder det hele, at vi gør det sammen. Der er et fællesskab i projektet, og vi deler alle glæderne og udfordringerne. Vi ville ikke gøre det, hvis det ikke var fordi, at vi elsker trøfler og hinanden. Vi har altid haft et tæt forhold, men det her gør, at vi skaber noget sammen, fortæller Lisbeth Kjellberg. Privatfoto

Gør det sammen

Det kan være besværligt at se, om et trøffeltræ har det godt, da trøflerne vokser under jorden.

– Med æbletræer kan man jo se frugterne gro. Med trøffeltræer og -buske sker det hele jo under jorden, og det gør det svært at vide, om de gror, siger Kirstine Nystrøm.

Derfor bliver træernes rødder løbende testet. En til to gange om måneden tjekker Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm alle træerne og bedene igennem og ser, om alt er, som det skal være. Det bruger mor og datter en hel weekend på hver måned, og selvom det er arbejde, der giver jord under neglene, så er Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm glade for at gøre det sammen.

– Det betyder det hele, at vi gør det sammen. Der er et fællesskab i projektet, og vi deler alle glæderne og udfordringerne. Vi ville ikke gøre det, hvis det ikke var, fordi vi elsker trøfler og hinanden. Vi har altid haft et tæt forhold, men det her gør, at vi skaber noget sammen, afslutter Lisbeth Kjellberg.

 


Info

Hvis man har lyst til at vide mere om det at dyrke trøfler, er man velkommen til at tage kontakt til Lisbeth Kjellberg og Kirstine Nystrøm. Følg også projektet på Instagram under TroffelBornholm.

 


En speciel type svampe

Trøfler er underjordiske frugtlegemer af svampe, som har samliv med en række træer og buskes rødder. Svampen samler vand og næringsstoffer ind til træet, og træet leverer sukkerstoffer til svampen. Begge arter har fordel af samarbejdet, og svampen kan ikke leve uden sin vært. De vigtigste værter for trøfler er eg, bøg, lind, hassel og tjørn.

Nogle trøffelarter er efterspurgt til den finere madlavning, hvor de nærmest bruges som et krydderi, som giver både duft og smag til maden.

I Danmark findes mange uspiselige trøffelarter naturligt i skovene uden at være særligt almindelige.

Kilde: skovrider.dk