BAT's trafikchef om lønstrid: 'Det er frustrerende'

BAT's trafikchef om lønstrid: 'Det er frustrerende'
Ifølge 3F har de bornholmske chauffører penge til gode. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. FEB 2021 • 15:02
| ABONNENT
13. FEB 2021 • 15:02

ARBEJDSMARKED

BAT's chauffører mener, at de ifølge overenskomsten skulle have haft en lønstigning på 3,20 kroner i timen pr. 1. marts 2020, men de penge er ikke kommet til udbetaling, fortæller bornholm.nu.

Jan Rathkjen, som er faglig sekretær i 3F Bornholm, oplyser da også, at fagforbundet betragter sagen som overenskomstbrud.

– Lønstigningen fremgår af overenskomsten, og da lønnen ikke er udbetalt korrekt i snart et år, så betragter vi det, som at der er sket brud hver måned, siger han til netmediet og forklarer videre, at den tilbageholdte løn svarer til 513 kroner pr. måned pr. chauffør, som der er cirka 45 fastansatte af og op mod 70 om sommeren.

Til Bornholms Tidende forklarer trafikchef i BAT Kim Kock-Hansen, at det ikke er ham og BAT, der tilbageholder pengene:

– Sagen ligger mellem 3F og KL (Kommunernes Landsforening, red.), siger han til avisen.

– De forhandler om det, og lige så snart de bliver enige om tolkningen af aftalen, udbetaler vi pengene. Men inden det sker, kan vi ikke gøre noget.

Betyder det noget for arbejdet?

– Det er jo frustrerende.

Men chaufførerne passer deres arbejde?

– Ja, det gør de.

Og sagen er helt ude af dine hænder?

– Ja, vi hverken må eller kan gøre noget, siger trafikchefen til Bornholms Tidende.

– Uagtet, at vi gerne ville.

Bornholm.nu oplyser videre, at der er aftalt yderligere en lønstigning på 3,20 kroner i timen til marts, samt at BAT over en årrække har oparbejdet et underskud på over syv millioner kroner.

 

Striden om lønnen

Sagen om de bornholmske chaufførers løn er en kende kompliceret, fordi chaufførerne i BAT er dækket af det, man kalder en hybridoverenskomst, hvor chaufførerne på de såkaldt bløde områder hører til i KL-overenskomsten (Kommunernes Landsforening), mens løndelen hører til i AKT-overenskomsten, (Arbejdsgiverforeningen for Kollektiv Trafik).

KL's og AKT's overenskomster laves forskudt af hinanden, men BAT's chauffører følger år efter år lønstigningen i AKT, hvilket er noteret i KL-overenskomsten. Dermed tager KL pr. definition den lønstigning, der er forhandlet i AKT, og overfører den til de bornholmske chauffører. Det drejede sig om 3,20 kroner pr. 1. marts sidste år, idet stigningen dog gerne bliver udbetalt med forsinkelse, men med tilbagevirkende kraft.

Imidlertid er der i den aktuelle situation uenighed mellem KL og 3F om, hvorvidt de bornholmske chauffører skal have denne lønstigning, hvilket KL åbenbart ikke mener – og i hvert fald ikke har fulgt den vante automatik.