Arnager i fornemt selskab: Det er guld værd for vores by

Arnager i fornemt selskab: Det er guld værd for vores by
Kirsten Juni var i fjor tovholder på Arnagers omfattende brorenovering. Foto: Jens-Erik Larsen.
| ABONNENT | 28. MAJ 2020 • 06:05
Af:
marie-hofman
| ABONNENT
28. MAJ 2020 • 06:05
Arnager er ikke sædvanligvis den by, der får mest spalteplads i turistbrochurer.

Taler man seværdigheder på Bornholm, er det nemlig ofte kendinge som Svaneke, Gudhjem, Hammershus og Christiansø, der dukker op.

Men i søndagens udgave af dagbladet Politiken kunne læsere tage sig notits af Arnager under overskriften "10 fristelser på Bornholm".

– Alle valfarter til Gudhjem og spiser kæmpe isvafler eller køber smuk glaskunst i Svaneke. Men i år, hvor Bornholm spås at få horder af turister på grund af coronaen, er der god grund til at sprede sig og se noget andet. Tag dog til Arnager og gå en tur i de gamle gader. Her er ikke en masse turistgøgl, men en autentisk stemning fra tider, da fiskerne levede et nøjsomt liv, lyder det blandt andet i avisens rejsetillæg, som havde “Fokus på Bornholm” og bringte intet mindre end 10 hele sider om Bornholm.

Og det vækker glæde i byen, hvor ildsjæl Kirsten Juni, der i fjor var tovholder på Arnagers omfattende brorenovering, er stolt.

– Det vækker en stolthed, at nogle har fået øje for, at vi er noget særligt. Vi bliver jo nævnt sammen med alle perlerne, så det er meget ærefuldt, siger Kirsten Juni.


Arnager er autentisk

Politiken rejseredaktion belønner hver uge en læser, der har fulgt opfordringen om et godt tip til udgavens rejsemål.

Det er derfor heller ikke helt tilfældigt, at Arnager har sneget sig med ind på en top ti over bornholmske fristelser.

Tippet kommer nemlig fra journalist Dorte Kofoed, der selv har bornholmske rødder og familie fra Arnager.

– Arnager har altid været lidt overset på trods af, at den har så meget interessant at byde på. Historisk er den interessant, fordi den i sin tid blev overvejet som fæstning af kongen, samtidig kan man også både finde fossiler og dinosaurspor langs kysten. Mange turister søger i højere grad noget mere autentisk, og det rummer Arnager, siger Dorte Kofoed.

Hendes oldefar var i sin tid med til at bygge den gamle bådebro, der blev renoveret sidste år. Broen har derfor også en særlig plads i hendes hjerte, hvor hun badede som barn. Og hun tager hatten af for, hvad byen i fællesskab formåede at gøre med broen sidste år. Det skal hendes tip derfor også ses i lyset af, fortæller hun.

– Jeg synes, byen fortjener en stor kadeau for det store arbejde, de udførte med broen sidste år. Arnager kan bare noget andet end de populære byer som Gudhjem og Svaneke, og det synes jeg, de fortjener anerkendelse for, siger Dorte Kofoed.


Bådeprojekt skaber opmærksomhed

I oktober 2019 blev den nye bådebro i Arnager indviet. Forud var gået en årelang gennemrenovering, hvor hele den gamle bro blev revet ned, mens en splinterny blev opført. Meget af arbejdet blev håndteret af foreningen Arnager Bådehavn og frivillige i byen. Foreningen rejste selv de 3,8 mio. kr. til istandsættelsen, hvor Kirsten Juni stod i spidsen for fundraisingen, som mange bornholmere bidrog gavmildt til.

– Det var jo rørende at se, hvor mange der havde en forbindelse til Arnager og ønskede at hjælpe. Og siden broprojektet har vi mærket en stigende bevidsthed om vores by, siger Kirsten Juni. Byen har desuden flere projekter i støbeskeen, hvor man blandt andet ønsker at få lavet en bålplads i granit ude ved molehovedet. Og selvom tiltagene i første omgang er til for byens borgere, er det da kun en positiv sidegevinst, at det nu også har vakt opsigt i en landsdækkende avis, understreger Kirsten Juni.

– Nu må vi vente og se, hvordan vores sæson ser ud ovenpå corona. Men ingen tvivl om, at omtalen er guld værd for vores by, siger Kirsten Juni.





FÅ ABONNEMENT