Arbejdet for en garanteret transitkorridor fortsætter: 'Selvfølgelig kan man komme til en forståelse med svenskerne'

Arbejdet for en garanteret transitkorridor fortsætter: 'Selvfølgelig kan man komme til en forståelse med svenskerne'
Peter Juel-Jensen har stillet spørgsmål til både transportministeren og udenrigsministeren for at finde ud af, om Danmark og Sverige er i gang med at forhandle en bindende aftale om en transitkorridor igennem Skåne. Indtil videre har han ikke fået de svar, han ønsker, men han fortsætter ufortrødent, også selvom folketingsåret snart slutter. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 31. MAJ 2021 • 07:02
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
31. MAJ 2021 • 07:02

POLITIK

I den seneste tid har det været en fast del af Peter Juel-Jensens (V) arbejde i Folketinget at spørge ministre, om de er i dialog med deres svenske kolleger om en aftale, der sikrer en transitkorridor igennem Sverige, så bornholmere kan rejse frit i situationer, hvor grænsen mellem Danmark og Sverige er lukket eller omfattet af indrejserestriktioner.

En sådan rejserestriktion er det testkrav, som har været gældende ved indrejse i Sverige, og som bortfalder mandag. Det kan man kun være glad for, at det gør, siger det lokale folketingsmedlem, men dermed er arbejdet for en korridor ikke slut. Slet ikke.

– Er vi i det hele taget kommet i gang, kan man være fræk at spørge, siger han i telefonen.

Dermed også sagt, at han ikke har tænkt sig at lade sagen falde, fordi Sverige opgiver sit testkrav. Ifølge Peter Juel-Jensen har corona rettet strålekasteren på nogle problemer i den grænseoverskridende sameksistens nabolandene imellem, og de skal løses, mener han.

– Vi holder afslutningsdebat på onsdag. Så lukker det hele faktisk ned, og så har jeg kun mulighed for skriftlige spørgsmål, og det hæmmer mig lidt i at skulle presse en regering, men jeg prøver selvfølgelig fortsat, siger Peter Juel-Jensen.

På statsministerens bord

På Bornholm har vi logisk nok været meget opmærksomme på rejsehindringer til og fra det øvrige land, men pendlere på tværs af Øresund er også blevet ramt af landenes grænselukninger og -hindringer. Derfor har Peter Juel-Jensen sammen med Bertel Haarder kaldt skatteminister Morten Bødskov i samråd.

– Vi kan se, at nogle, der arbejder på den anden side af grænsen, faktisk bliver dobbeltbeskattet på et eller andet niveau, i og med at de i en del af coronatiden har arbejdet hjemme. Så vi skal prøve at se, om vi kan få regeringen drejet hen på at gå i bedre dialog med vores svenske naboer. Det vil gavne os alle sammen, siger Peter Juel-Jensen.

I forhold til transitkorridoren har han stillet spørgsmål til både transportminister Benny Engelbrecht og udenrigsminister Jeppe Kofod. Men faktisk mener han, at sagen hører hjemme på statsministerens bord.

– Hvis jeg har hørt rigtigt, så har svenskerne og nordmændene på allerhøjeste niveau lavet nogle aftaler om passage af grænser i forbindelse med denne pandemi, så man på hver side af grænsen har kunnet opretholde en eller anden form for liv. Hvis jeg har forstået det rigtigt, så er det nærmest sket på regeringslederniveau, så jeg synes faktisk, at den danske statsminister snart må træde i karakter, siger det bornholmske folketingsmedlem.

De bedst mulige aftaler

Af Nordisk Råds hjemmeside fremgår det, at den norske statsminister Erna Solberg og hendes svenske kollega Stefan Löfven i februar holdt et møde, som blandt andet førte til, at Norge åbnede sine grænser for pendlere fra Sverige og Finland.

Et sådant møde bør Mette Frederiksen også tage med sin svenske kollega og partifælle, mener Peter Juel-Jensen.

– Nu er der to socialdemokratiske statsministre, og vi ved, at de socialdemokratiske partier i Norden er rimelig tæt forbundne. Få nu sat gang i en dialog. Og den danske statsminister vil stå utrolig godt, hvis hun tager initiativ til en eller anden form for møde med sin svenske kollega, og det er svært for en svensk statsminister at sige nej tak til en dansk statsminister. Sådan har det altid været, siger han.

Peter Juel-Jensens intention er at sikre, at regeringen hele tiden har snuden i sporet, når det gælder om at lave de bedst mulige aftaler, så man både kan arbejde og bo i de to lande og også har en mulighed for transit igennem hinandens lande.

– Selvfølgelig kan man komme til en forståelse med svenskerne. Selvfølgelig med nogle spilleregler, for selvfølgelig skal svenskerne passe på deres land, siger han.

En aftale er nødvendig

Peter Juel-Jensen har været så længe i politik, at han uden at blive spurgt svarer på, hvorfor Venstre ikke selv har gjort noget ved de grænseoverskridende problemer, når partiet har haft regeringsmagten.

– Da var problemstillingen ikke kendt. Havde man for to år siden sagt corona, så havde folk rystet på hovedet. Der var ingen, der kunne forestille sig det her. Der er ingen tvivl om, at jeg ville have råbt meget højt på vores gruppemøder, hvis Venstre havde haft statsministerposten, for det her er en uholdbar situation, det er en situation, vi ikke kan leve med, også selvom testkravet forsvinder nu, siger Peter Juel-Jensen.

For det første kan corona blusse op igen, der kan komme en ny pandemi eller en anden situation, der gør det nødvendigt at lukke grænsen mellem Danmark og Sverige, og så er en aftale landene imellem nødvendig, mener han.

– Vi har i den her folketingssamling sagt ja til, at svenske nattog nærmest uden restriktioner kan køre på de danske skinner ned til Europa, og det er der rigtig god fornuft i. Der har vi i den grad været med til at sikre en svensk ambition om at skåne klimaet. Det er der sund fornuft i. Der er også sund fornuft i, at bornholmerne kan komme til deres ø igennem Skåne. Vi bliver tvunget til at have nogle spilleregler, så vi ved, hvad vi har at forholde os til, for ellers bliver det alt for dyrt, og det stikker en kæp i hjulet på yderligere nordisk samarbejde, og det vil være skrækkeligt, lyder det fra venstremanden.