Transitrestriktioner er blevet drøftet på morgenmadsmøde

Transitrestriktioner er blevet drøftet på morgenmadsmøde
Ifølge Udenrigsministeriets afdeling for nordisk samarbejde er der taget kontakt til det svenske udenrigsministerium for at se, om man kan skabe bedre rammer for transitten til og fra Bornholm. Arkivfoto: Berit Hvassum
TRANSPORT | BORNHOLM | ABONNENT | 7. JUL 2021 • 20:04
Henrik Nielsen
Journalist
TRANSPORT | BORNHOLM | ABONNENT
7. JUL 2021 • 20:04

Den 12. maj stod folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) i folketingssalen for at få svar på, om transportminister Benny Engelbrecht (S) var i dialog med de svenske myndigheder for at finde en holdbar løsning på de transitproblemer, der var forbundet med svenskernes testkrav ved gennemrejse.

Af ministerens svar kunne man forstå, at han ikke var den rigtige at spørge, da det var Udenrigsministeriet og ikke Transportministeriet, der stod for drøftelserne med svenskerne. Aftaler med andre lande hører således under Udenrigsministeriet, måtte Peter Juel-Jensen forstå.

– Jeg ved, at man i Udenrigsministeriet er i dialog med de relevante ministerier for øjeblikket, og at man dér ser på forskellige muligheder for, i dialog med Sverige, at forbedre transitten til og fra Bornholm, sagde Benny Engelbrecht.

Hvordan går det så med den dialog? Det har Bornholms Tidende prøvet at finde ud af ved at søge aktindsigt i den dialog, som Udenrigsministeriet ifølge transportministeren har med de svenske myndigheder.

Opfordring fra Bornholm

Det har kastet et enkelt dokument af sig fra den del af Udenrigsministeriet, der arbejder med det nordiske samarbejde, og som hører under minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S).

Dokumentet er et delvist referat fra et morgenmadsmøde i den såkaldte N5-kreds, som er de nordiske landes samarbejde på det udenrigspolitiske område.

Mødet blev holdt dagen før Peter Juel-Jensen og Benny Engelbrechts dialog i folketingssalen, og covid-19's påvirkning af den dansk-svenske grænseregion blev drøftet, deriblandt de svenske covid-19-relaterede indrejserestriktioner, som skabte hindringer for transitmulighederne til Bornholm via Sverige, viser referatet.

Hotel- og restaurationsbranchens forening Horesta og dele af erhvervslivet på Bornholm opfordrede den danske regering til at arbejde for størst mulig forudsigelighed omkring transitten til Bornholm via Sverige.

Af mødereferatet fremgår det, at de nordiske samarbejdsministre har besluttet, at der skal laves en erfaringsopsamling om nordisk samarbejde under covid-19 vedrørende både mobilitet og bredere sektorsamarbejde.


Minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S) har sammen med sine kolleger i de øvrige nordiske lande sat gang i en erfaringsopsamling om nordisk samarbejde under covid-19-pandemien. Pressefoto: Steen Brogaard

Et særskilt spor

Efterfølgende har Bornholms Tidende henvendt sig til Flemming Møller Mortensen for at høre, om han kan fortælle, hvor langt man er kommet med erfaringsopsamlingen, og hvordan det går med arbejdet med at sikre en transitkorridor.

– Hvad angår erfaringsopsamlingen, så er der tale om en bredere erfaringsopsamling om nordisk samarbejde under covid-19. Samarbejdsministrene har besluttet, at der skal laves en rapport med anbefalinger. En rapportør er udpeget, og rapporten vil foreligge i efteråret, lyder svaret fra ministeren via Udenrigsministeriets pressevagt.

Med hensyn til arbejdet med transit til Bornholm fortæller Flemming Møller Mortensen, at det konkrete arbejde sker i et særskilt spor, som Udenrigsministeriet koordinerer i samarbejde med relevante ressortministerier.

– Fokus er på, om man, i dialog med Sverige, kan skabe bedre rammer for transitten til og fra Bornholm, hvis der i fremtiden skulle opstå situationer, som udfordrer transitten. Der er nu taget kontakt til det svenske udenrigsministerium om sagen, lyder det fra ministeren for nordisk samarbejde i Udenrigsministeriet.