Allingelæge: Bare rolig – kommunen har en transportordning

Allingelæge: Bare rolig – kommunen har en transportordning
Rikke Hjorth Westh mener ikke, at afstanden til Allinge fra primært Rønne bliver et problem for nye patienter i Allinge Lægehus. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 11:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 11:30

Kommunen har en transportordning for dem, der ikke selv har mulighed for at køre til læge eller hospital.


Ja, der bliver langt til lægen for nogle rønneboer, når de skal skal til læge i Allinge i stedet for i Rønne. Men det bliver ikke noget problem.

Det siger Rikke Hjorth Westh, praktiserende læge og praksiskoordinator i Allinge Lægehus, i en kommentar til, at ældrerådets formand Erik A. Larsen siger, at mange ældre ikke har mulighed for at transportere sig selv – og at man frygter, at der kan komme en rimelig stor efterregning på kørsel.

– Udtalelserne giver usikkerhed og utryghed for de patienter, der skal flyttes rundt i systemet, og det er ærgerligt, siger Rikke Hjorth Westh.

Allingelægen gør opmærksom på, at der allerede findes en kommunal ordning, hvor pensionister, som ikke kan komme til læge/speciallæge med bus eller egen bil, kan bestille transport – ganske gratis.

Patienter fordeles

Snakken om befordring bliver aktuel, fordi Praksisklinikken på Bornholms Hospital lukker ned i foråret 2022. Klinikken blev etableret i 2016 for at sikre, at ingen borgere stod uden læge. Den aftale udløber den 1. maj, og Region Hovedstaden havde i sommer ydernumrene i udbud.

Det resulterede i, at patienterne fra Praksisklinikken vil blive ligeligt fordelt ud på to klinikker, altså omkring 1.600 kommer til Allinge Lægehus, og 1.600 til Berit Laviks kommende klinik på Bornholm, Alles Lægehus. Det er er endnu ikke klart, hvor sidstnævnte klinik kommer til at ligge. Men det har hidtil været forudsat, at den skal placeres i Rønne.

For Rikke Hjorth Westh og Allinge Lægehus er det ikke nyt at skulle have nye patienter "langvejsfra". Da lægeklinikken i Østermarie lukkede 2013, overtog Allinge Lægehus 1.000 patienter herfra. Hun fortæller, at det var i den forbindelse, at den kommunale kørselsordning blev etableret.

Ikke noget problem

– Det er stort set samme tur som fra Rønne, men vores erfaring er, at det ikke er noget problem for patienterne, siger Rikke Hjorth Westh, der også gør opmærksom på, at der er mulighed for hjemmebesøg, hvis der skulle være behov for det.

– Vi havde dengang også et problem med, at der ikke var nogen praksis, som kunne tage patienterne. Derfor meldte vi os for at sikre, at alle får en praktiserende læge på Bornholm på det tidspunkt, når der er uddannet nok læger. Vi har derfor også forsøgt at byde ind med alt, hvad vi havde, da Praksisklinikkens ydernumre kom i udbud. De praktiserende læger på Bornholms ønske har været at holde på de ydernumre, så længe vi kan for at sikre, at alle bornholmere har deres egen læge, siger Rikke Hjorth Westh, der også er formand for de praktiserende læger på Bornholm.

Hun lægger ikke skjul på, at hun er kritisk over for, at regionen har valgt, at en ny klinik udefra med skiftende læger kan komme på banen.

Læger på vej

– Vi mangler læger, men de er ved at blive uddannet på Bornholms Hospital. Der er cirka 10 under uddannelse, men de kommer jo ikke lige med det samme. Der går et par år. Derfor har vi budt på hele Praksisklinikken, så vi kan holde liv i de ydernumre. Ligesom man gør på klinikker i Nexø og Rønne. Det er sådan, vi prøver at hjælpe bornholmerne, selv om vi er alt for få praktiserende læger, siger Rikke Hjorth Westh.

Rikke Hjorth Westh understreger i øvrigt, at det ikke er hende, men Allinge Lægehus, som har fået tildelt halvdelen af patienterne fra Praksisklinikken, og man er klar til tage imod nye patienter fra den 1. november.

 


Transport til læge

Bornholms Regionskommune skriver på sin hjemmeside, brk.dk, blandt andet:

Fribefordring - transport til læge/speciallæge

Pensionister, som ikke kan komme til læge/speciallæge med bus eller egen bil, kan kontakte kørselskontoret på telefon 56 92 37 45

Alle hverdage kl. 8:00-16:00

Ved ikke akutte lægeaftaler, skal transporten bestilles senest to dage før aftalen.

Bemærk: Fribefordring omfatter ikke kørsel til f.eks. fysioterapi, tandlæge, kiropraktor, naturlæge eller aflastningsophold.

Skal du til undersøgelse eller behandling på Bornholms Hospital, og har behov for kørsel, kan du kontakte den afdeling eller det ambulatorie, du er indkaldt til.