Afgørelse om motorsportsbane trækker ud

Afgørelse om motorsportsbane trækker ud
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. MAR 2021 • 14:17
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
9. MAR 2021 • 14:17

MOTORSPORT

Hvis Danmarks Naturfredningsforening (DN) Bornholm får medhold i Planklagenævnet i klagen over motorsportsbanen ved Torpe Bakker, er løbet sandsynligvis kørt for projektet.

Planklagenævnet er øverste klageinstans og nævnets afgørelser kan derfor ikke påklages til en højere myndighed.

Nævnet, der har haft klagen til behandling i mere end to år, forventer først at være klar med en afgørelse inden udgangen af 3. kvartal i år, oplyser Planklagenævnet.

DN Bornholm sendte 4. december 2018 en retlig klage over kommuneplantillægget og lokalplan for motorsportsbanen. DN Bornholm ønsker, at Planklagenævnet træffer afgørelse om, at planlægningen er ugyldig.

DN's har blandt andet følgende klagepunkter:

1. Planlægningen er i strid med kommuneplanens retningslinjer for grundvandsbeskyttelse, da den medfører øgede trusler mod grundvandskvaliteten.

Motorsportsbanen placeres i et sårbart vandindvindingsområde og i et indvindingsopland til Hasle Vandværk for en af de vigtigste kildepladser for vandindvinding på Nordbornholm.

Lokalplanen tillader desuden, at motorsportsbanen placeres ved et åløb, som i det skrånende terræn løber direkte ned til et af Bornholms største indvindingssteder for ungt kildevand, Marevad Kildeplads. den er en af de vigtigste kildepladser i Hasle-Nyker-området.

At der er tale om ungt grundvand betyder, at det har kort opholdstid i grundvandsmagasinet før det indvindes. Derfor er mulighederne for nedbrydning af forurenende stoffer dårlige og sårbarheden stor.

2. Planlægningen placerer motorsportsbanen i et nyudpeget råstofområde, i strid med Råstofplan for Bornholm 2016-2018. Her har kommunen vurderet, at der kan være gode råstoffer at finde i det tidligere graveområde samt tilstødede arealer. En motorsporsbane vil på langt og kort sigt være i strid med råstofplanen og hindre råstofudvinding i området.

3. Konsekvenser for grøn frø og løvfrø er ikke fyldestgørende belyst. Både den fredede grønne frø og den totalfredede løvfrøer registeret i området.

4. Privatøkonomiske hensyn.

Der er ifølge Danmarks Naturfredningsforening Bornholm tale om et projekt med privatøkonomiske hensyn og manglende planlægningsmæssig interesse.

Motorsportklubben har tidligere haft midlertidig bane ved afdelingsformand Henrik B. Andersens ejendom på Lundsgårdsvej 1 uden problemer. Men den placering har ikke været i spil i planlægningen, anfører DN Bornholm. Foreningen mener, at regionskommunen har ladet Bornholms Motor Sport beslutte, hvilken placering, der var mest fordelagtig ud fra foreningshensyn eller andre hensyn, ikke ud fra planmæssigt saglige interesser.

"Afdelingsformandens økonomiske interesse i ikke at få gjort den midlertidige bane permanent er ikke en planlægningsmæssig saglig begrundelse," hedder det i klagen.

Danmarks Naturfredningsforening Bornholm mener overordnet, "at det ikke kan kaldes væsentlige samfundsmæssige interesser, at det har taget eller vil tage tid at finde en ordentlig permanent placering af en motorsportsbane, slet ikke når kommunen tilsyneladende lader andet end samfundsmæssige interesser veje tungere end vigtige grundvandsinteresser og kommunens egen overordnede planlægning og sektorplanlægning," hedder det i klagen.