Motorsportsbanen ved Torpe Bakker og drikkevandsinteresserne

Motorsportsbanen ved Torpe Bakker og drikkevandsinteresserne
Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. MAR 2021 • 13:22
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
9. MAR 2021 • 13:22

MOTORSPORTSBANE

En motorsportsbane ved Bolbyvej 12 kommer til at ligge i et af Bornholms Energi og Forsynings vigtigste vandindvindingsoplande.

Derfor mener Bornholms Energi og Forsyning, "at placeringen af motorsportsbanen er uheldig, da den alt andet lige vil introducere en større risiko for vores grundvand."

I en redegørelse udarbejdet i 2018 af det rådgivende firma HOHcon for Bornholms Vand A/S peges der på, at en motorsportsbane lige her er en rigtig dårlig idé.

Bornholms Vand A/S har store vandindvindingsinteresser i det området.

Hasle Vandværk indvinder omkring 170.000 kubikmeter vand om året fra to borepladser på Marevad Kildeplads tæt på det udpegede område. Det er cirka 45 procent af vandværkets samlede oppumpning.

Vandværket udnytter sine kildepladser fuldt ud og har ikke adgang til nødforsyning, hvis en kildeplads bliver ubrugelig. Vandindvindingen i området Hasle-Klemensker er under pres.

Sårbart område

Der har tidligere været fokus på at fremme grundvandsbeskyttelsen i Torpe Bakker, der er udpeget som sårbart udvindingsområde.

Indvindingerne foregår fra forholdsvis korte boringer i smeltevandssand oven på klippe og med et dække af sø- og vandløbsaflejringer bestående af gytje, ler, sand og tørv. Kildepladsen er sårbar overfor forurening fra Samsing Å, der løber gennem området.

Det store pres på grundvandsressourcerne i området kan betyde, at det bliver nødvendigt at trække hårdere på grundvandsressourcerne herfra. Det betyder en yderligere sårbarhed og krav til vandkvalitet i Samsing Å. En mortorsportsbane vil også betyde, at det bliver svært at undersøge og udnytte eventuelle nye grundvandsressourcer.

Hurtig nedsivning

I redegørelsen hedder det, at motorbanen må som opkørt område uden vegetation medføre en hurtigere nedsivning og have dårligere egenskaber til nedbrydning af spildt brændstof.

Så uanset hvilket beredskab, man opretter, kan spildt brændstof i dette område sive så hurtigt ned, at man ikke kan nå at forhindre en forurening.

I konklusionen i HOHcons vurdering hedder det, at "selv om motorbanen bliver indrettet og drevet, så sandsynligheden for udslip af forurening er lille, så er konsekvenserne store og indebærer en forringet grundvandsbeskyttelse i forhold til intentionen i indsatsplanen for området. Motorbanen må derfor med sin nære beliggendehed af Marevad kildeplads være uønsket for Bornholms Vand."

Forurening 30 år undervejs?

Det rådgivende ingeniørfirma Niras A/S har også udarbejdet en risikovurdering af mulig grundvandsforurening i området fra motorsportsbanen. I redegørelsen, som virksomheden har udarbejdet for Bornholms Regionskommune, konkluderes det, at der ikke er nogen nævneværdig risiko for, at grundvandet i området kan blive forurenet af benzin-og olieudslip fra de racerbiler, der skal køre på banen.

Redegørelsen støtter sig blandt andet op ad en beregning, Miljøstyrelsen har fået foretaget af udstrækningen af det såkaldte 30-års opland, som forsyner boringerne ved Marevad Kildeplads med grundvand.

30-års oplandet er det område, hvor grundvandet i området inden for 30 år kan nå frem til en drikkevandsboring.

Her påpeger redegørelsen, at den planlagte placering af banen ligger i kanten af 30-års oplandet for Marevad Kildeplads, og at det derfor vil tage 30 år før en eventuel forurening når frem til drikkevandsboringerne.

Den konklusion er Bornholms Vand A/S's rådgiver ikke enig i. Her er vurderingen, at det på grund af forholdene i området vil tage betydeligt kortere tid for grundvandsstrømmen og en forurening at nå frem til Marevad Kildeplads.

 

Worst case scenario

"For at trække linjerne op giver jeg her en beskrivelse af en mulig hændelse: Efter en varm og tør sommer med stort vandforbrug er vandstanden i Marevad afsænket. Der afholdes motorløb og to eller flere biler tørner sammen og ud strømmer brændstof. Samtidig sætter det ind med skybrud og ulykkesstedet gennemskylles, og vandet havner i vandløb og strømmer ned til Marievad, hvor vand og forurening siver ned i den afsænkede "samlebrønd" af et grundvandsmagasin.

Lidt fantasifuldt dramatisk måske, men sandsynligheden for hændelsen er der og konsekvenserne er store. Bornholms Vand og andre vandforsyninger på øen har indenfor de senere år oplevet oversvømmelser af kildepladser og vandværker efter skybrud, og hyppigheden af skybrud må så følge af klimaforandringer forventes at blive større i de kommende år."

(Kilde: Redegørelsen "Motorsportsbane i Torpe Bakker og drikkevandsinteresser", 2018, udarbejdet af HOHcon for Bornholms Vand A/S.)