Ældreråd frygter besparelser, når kommunebudgettet genåbnes

Ældreråd frygter besparelser, når kommunebudgettet genåbnes
Hvis de konstituerede partier vil sætte flere penge af til børn og unge, kommer det så til at betyde besparelser på ældreområdet? – Pengene skal jo komme et eller andet sted fra, konstaterer en bekymret formand for Bornholms Ældreråd, Erik A. Larsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 24. NOV 2021 • 20:59
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
24. NOV 2021 • 20:59

Bornholms Ældreråd frygter, at det bliver ældreområdet, som kommer til at stå for skud, når de konstituerede partier genåbner budgetforliget for 2022.


Bornholms Ældreråd har været en stor tilhænger af budgetforliget for 2022, som Socialdemokratiet og Venstre indgik tidligere på efteråret. Det var nemlig begrænset, hvor meget ældreområdet blev ramt af besparelser - eksempelvis blev både klippekortsordningen og ledsageordningen bibeholdt.

Men nu hvor kommunalvalget er overstået, er ældrerådet blevet en smule nervøs for, hvad der kommer til at ske. De konstituerede partier - C, DF, Enhedslisten og Kristendemokraterne - har nemlig meldt ud, at de vil genåbne budgetforliget.

– Vi var meget glade for det budget, som blev lavet for 2022, fordi det var småting, der blev sparet på ældreområdet. Om det så holder, det ved vi jo ikke, for hvis de åbner budgettet igen, så ved vi jo ikke, hvad der sker, siger formanden for Bornholms Ældreråd, Erik A. Larsen, som umiddelbart ikke har kunne tyde på partiernes udmeldinger, hvordan de ser på ældreområdet.

– Jeg har jo set alle partiernes udtalelser nu her efter valget, og de vil hjælpe børnene, de unge og erhvervslivet, men jeg synes ikke rigtig, at de nævner de ældre. Det må jeg ærligt indrømme, siger formanden, som afslører, at han forleden dag var ved at skrive et læserbrev, hvor han ville spørge offentligt, om man ikke kunne få lov at høre, hvad partierne har tænkt sig at gøre med ældreområdet.

Pengene skal findes et sted

Formanden håber, at der ikke bliver lavet besparelser på ældreområdet, hvis budgettet bliver genåbnet, men da han selv har meget erfaring med kommunalpolitik, lurer der en uvished i ham.

Jeg har selv siddet i kommunalbestyrelsen i 18 år, og jeg ved, at pengene hænger ikke på træerne. Og hvis man vil prioritere børn og unge og alle de andre ting, som man siger, man vil, så skal man jo finde pengene et sted

Erik A. Larsen, formand for Bornholms Ældreråd

– Jeg har selv siddet i kommunalbestyrelsen i 18 år, og jeg ved, at pengene hænger ikke på træerne. Og hvis man vil prioritere børn og unge og alle de andre ting, som man siger, man vil, så skal man jo finde pengene et sted, siger Erik A. Larsen.

Han håber dog, at de konstituerede partier vil huske, at der er et ældreområde på Bornholm, som er hårdt presset. Han peger på, at medarbejderne i ældreplejen løber meget stærkt, og derfor får mange medarbejdere stress, hvilket gør, at der er et højt sygefravær. Samtidig bliver der flere ældre på Bornholm, hvilket kommer til at kræve ekstra ressourcer i fremtiden.

– Så vi er meget spændt på at se, hvad der kommer til at ske, og vi håber selvfølgelig på, at det budget, der er lagt i relation til ældreområdet, ikke bliver rørt ved, siger formanden for Bornholms Ældreråd, som nu har tænkt sig at skrive direkte til den nye borgmester, Jacob Trøst (C), for at ønske ham tillykke med valget, men også for at gøre opmærksom på, hvad Bornholms Ældreråd arbejder for.


Hvad er Bornholms Ældreråd?

Bornholms Ældreråd er et folkevalgt, rådgivende og høringsberettiget organ.

Der er valg til ældrerådet hver fjerde år, normalt samme år som valget til kommunalbestyrelsen.

Alle kommunens borgere over 60 er stemmeberettiget og opstillingsberettiget.

Bornholms Ældreråds vigtigste formål er at rådgive kommunalbestyrelsen i alle sager, der vedrører ældre.

Det er desuden ældrerådets opgave at varetage de ældre medborgeres interesser på alle områder, der er af betydning for deres trivsel i kommunen, det gælder sociale, sundhedsmæssige, forebyggende, kulturelle, trafikale såvel som bolig- og byplanmæssige forhold.