24-årig dømt for søforlis

24-årig dømt for søforlis
Fordi sejlet havde sat sig fast og bådens motor ikke var kraftig nok til at holde båden i den stærke vind, endte den med at drive mod kysten, hvor den gik på grund og blev totalskadet. Foto: Elisabeth Krogh
| ABONNENT | 12. FEB 2021 • 08:22
Mads Westermann
Journalist
| ABONNENT
12. FEB 2021 • 08:22

RETTEN

Man skal ikke tage ud at sejle i sejlbåd, hvis man bærer rundt på en solid efterbrandert fra en fest aftenen før.

Det måtte en 24-årig mand fra Rønne sande i den forgangne sommer, og det fik han torsdag gentaget ved Retten i Rønne.

Her blev han idømt en bøde på 5.500 kroner og en betinget frakendelse af retten til at føre skib og gøre tjeneste som styrmand og maskinmester.

Blæste ud af kurs

Tidligt om morgenen den 11. juli sidste år ville den 24-årige og to kammerater ud at sejle.

De havde været til en tilsyneladende temmelig våd fest aftenen i forvejen og ville ud og have noget frisk havluft i lungerne.

De lånte derfor der 24-åriges fars sejlbåd og stævnede ud fra lystbådehavnen ved Nørrekås.

Imidlertid blæste der en kraftig vind fra vest den dag, og sejlbådens lille påhængsmotor var ikke stærk nok til at holde båden op mod vinden.

Båden blæste derfor ud af kurs og drev ind mod kysten nedenfor Hotel Griffen.

Situationen blev ikke bedre af, at den 24-åriges to medbragte kammerater ikke havde nogen form for sejlererfaring, og at et af bådens skøder havde sat sig fast, så den 24-årige ikke kunne hejse storsejlet.

Resultatet blev, at sejlbåden med de tre ungersvende kort efter gik på grund og lå og huggede på de store sten, der beskytter Nordre Strandvej og stien nedenfor mod at skylle i havet.

Det lykkedes to af ungersvendene at hoppe i land på stenene, mens den 24-årige blev nødt til at blive på skibet og vente til, han blev reddet i land af det tilkaldte redningsmandskab.

Båden blev totalskadet og måtte efterfølgende hejses ud af vandet.

Fire genstande

Fordi den 24-årige, mens båden lå og huggede mod stenene på kysten, havde slået ryggen, blev han kørt til kontrol på akutmodtagelsen på Bornholms Hospital.

Her bad politiet om, at der blev udtaget en blodprøve for at se, om den 24-årige var påvirket af alkohol og stoffer.

Det viste blodprøven, at han var.

Ifølge den retskemiske analyse, som anklager Anne Moe fra Bornholms Politi fremlagde i retten, havde den 24-årige en alkoholpromille på 0,91. Det svarer til, at han umiddelbart inden den uheldige sejltur havde drukket fire genstande.

Derudover viste en analyse også, at den 24-årige i tilgift havde en THC-koncentration på 0,0017 milligram per kilo blod.

THC er det aktive stof i hash, og det erkendte den 24-årige, at han havde røget til festen aftenen før.

Bøden blev nedsat

Fordi den 24-årige erkendte de to forhold, han var tiltalt for, og fordi han efter eget ønske var mødt op i retten uden en forsvarer, behøvede retten kun at tage stilling til strafudmålingen.

Anklager Anne Moe krævede den 24-årige idømt en bøde på 5.000 kroner for at have forvoldt en søulykke, og en bøde svarende til en måneds nettoløn på det tidspunkt, hvor lovovertrædelsen fandt sted.

Bøden på en måneds nettoløn er i tråd med den bøde, den 24-årige ville være blevet idømt, hvis han havde kørt bil med en tilsvarende mængde THC i blodet. Han ville, hvis han kørte bil iøvrigt også have fået en betinget frakendelse af kørekortet.

Her forlangte anklageren, fordi den 24-årige er uddannet styrmand, at han tilsvarende fik en betinget fradømmelse af retten til at føre skib.

Det sidstnævnte ønske efterkom retsformanden, dommerfuldmægtig Dennis H. K. Jakobsen, da han kort efter afsagde dommen. At bøden ikke blev højere skyldes, at retsformanden valgte at nedsætte bødebeløbet under henvisning til, at den 24-årige på tidspunktet for forseelsen var på uddannelsesydelse og derfor havde en meget lav nettoløn.

Den 24-årige modtog dommen.