Svømmehal vil bruge donation til at kvalificere projekt: Fondsstøtte er mere værd end bare penge

Svømmehal vil bruge donation til at kvalificere projekt: Fondsstøtte er mere værd end bare penge
Rønne Svømmehal har udset sig den såkaldte trekantsgrund på Nørrekås som stedet, hvor et kommende vandkulturhus skal ligge. Inden man når så langt, skal man blandt andet i dialog med områdets nuværende brugere for at blive klog på, hvad der kan lade sig gøre. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 4. MAR 2021 • 08:20
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
4. MAR 2021 • 08:20

UDVIKLING

De fleste vil nok sætte pris på at modtage 125.000 kroner alene på grund af de ekstra muligheder, pengene giver. Sådan har Rønne Svømmehal det også med en donation fra Sparekassen Bornholms Fond. 125.000 kroner gør det muligt at gå videre med planen om at etablere et vandkulturhus på Nørrekås i Rønne. Lige så vigtigt er det dog, at tildelingen sender et signal. Det mener bestyrelsesformand Thomas Bay Jensen.

Pengene vil svømmehallen bruge til inddragelse af egne brugere, andre brugere på Nørrekås, beboere i området og bornholmere generelt.

– Den proces er det første grundlag for at se på, hvad et vandkulturhus skal indeholde, hvad området omkring vandkulturhuset skal indeholde, og hvordan vi skal få tingene til at hænge sammen, siger Thomas Bay Jensen.

På det grundlag skal arkitekter lave et såkaldt projektprogram, som svømmehallen i sidste ende kan sende i udbud hos entreprenører. Men først skal det omkringliggende samfund inddrages.

– For tiden arbejder vi på det her med KHR-arkitekterne sammen med Lokale og Anlægsfonden, og de skulle meget gerne sammen med os, sammen med bornholmerne som sådan og Bornholms Regionskommune prøve at få sat noget sammen, som bliver det projektprogram, som så kan sendes i udbud, siger svømmehallens formand.

Symbol på opbakning

Målsætningen for 2021 er at komme så langt, at svømmehallen har noget, som kan gå videre i processen og blive konkretiseret. I det arbejde er donationen fra Sparekassen Bornholms Fond mere værd end de 125.000 kroner, den lyder på. Det samme gælder de donationer, svømmehallen har modtaget fra Brdr. E., S. & A. Larsens Legat og Bornholms Brand.

– Det er de penge, vi skal bruge til at få igangsat en rådgivningsproces i 2021. Så er det utrolig vigtigt, dels pengene selvfølgelig, men det er også et symbol på opbakning til projektet, for der er ingen af de her fonde, som smider penge efter noget, de ikke tror på, siger Thomas Bay Jensen.

Af samme grund mener han, at det er vigtigt, at Sparekassen Bornholms Fond og andre fonde er åbne om deres tildelinger.

– Det betyder, at politikere og bornholmere kan se, at fondene tror på det.

Spændende idé

Den forestående inddragelse af brugere og borgere skal afdække spørgsmål og bekymringer, så det endelige projekt for vandkulturhuset bliver så godt som muligt.

– Det er afgørende, at vi får tænkt rigtig godt over det her, siger Thomas Bay Jensen.

Han nævner selv, at det kan være tanker om, hvad vandkulturhuset skal indeholde, hvordan det kan indarbejdes i området, og hvordan det kan spille sammen med både eksisterende og fremtidige aktiviteter på Nørrekås. Ifølge ham er der en del bekymringer blandt de eksisterende brugere, og dem skal svømmehallen have adresseret og taget hånd om.

– Alt det skal arkitekterne være dygtige til at smide ned i et projektprogram, så Realdania, Nordeafonden eller hvem Søren det måtte være af de store fonde kan se, at det her kunne være en spændende idé, lyder det fra bestyrelsesformanden.