Miljøstyrelsen giver Bofa lov til at forhøje deponi

Miljøstyrelsen giver Bofa lov til at forhøje deponi
Miljøstyrelsen siger god for, at Bofa forhøjer sit nuværende deponi ud mod Almegårdsvej med op til 12 meter. Afgørelsen falder mere end to år efter, ansøgningen blev sendt. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 15. MAR 2021 • 07:48
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
15. MAR 2021 • 07:48

FORSYNING

Mere end to år har det taget at behandle en ansøgning, som det kommunale affaldsselskab Bofa sendte til Miljøstyrelsen for at få tilladelse til at forhøje sit deponi med op til 12 meter. Allerede i foråret 2017 sagde kommunalbestyrelsen god for den ønskede forhøjelse. Dengang fremgik det, at Bofa også skulle have en miljøgodkendelse fra Miljøstyrelsen, og en ansøgning blev sendt den 31. oktober 2018.

Det drejer sig om deponianlæg, som ligger ud mod Almegårdsvej, og allerede tilbage i 2017 forklarede Bofa i sin ansøgning til regionskommunen, at kapaciteten i det nuværende deponi var ved at være opbrugt. Det var Bofas vurdering, at det både miljømæssigt og økonomisk ville være den mest optimale løsning at forhøje det nuværende areal. Alternativet var at etablere et nyt lossepladsareal på de tilstødende landbrugsarealer.

Ved at forhøje de eksisterende deponeringsenheder med op til 12 meter kan der opnås deponeringskapacitet til yderligere 12 år. Det bringer kalenderen frem til 2032, hvor det ifølge Bofas egen vision er meningen, at Bornholm skal være affaldsfri, forstået på den måde at alt kan genbruges og recirkuleres til gavn for hele samfundet.

Forurenet jord

Ligesom regionskommunen vender Miljøstyrelsen tommelfingeren opad til Bofas planer. Styrelsen giver godkendelse til deponering af blandet affald som hidtil, men op i højden. Den giver endvidere godkendelse til deponering af forurenet jord, asbest og PCB-holdigt affald i allerede eksisterende celler. Med godkendelsen giver styrelsen tilladelse til deponering af yderligere 55.000 ton affald inklusive en mængde forurenet jord, asbest og PCB-holdigt affald.

PCB er en miljøgift, der kan skade mennesker og miljø. PCB dækker over 209 forskellige stoffer, der tidligere blev anvendt i byggematerialer, hvor stofferne gav materialet bestemte egenskaber, for eksempel elasticitet, slidstærke overflader eller brandhæmmende egenskaber. Allerede i dag bliver der deponeret forurenet jord, asbest og PCB-holdigt affald på stedet.

Deponiet er etableret med membran og dræn med afledning af nedsivende regnvand til rensningsanlæg. Samtidig sker der overvågning af grundvandet ved anlægget med henblik på at registrere eventuelle læk i dræn og membran. Mængden af nedsivende regnvand forventes ikke ændret, idet det membranudlagte areal ikke ændres væsentligt. Derudover er det de samme affaldstyper som hidtil, der vil blive deponeret på anlægget.

Udkast i høring

Bornholms Tidende har været i kontakt med direktør Jens Hjul-Nielsen for at høre, hvad Miljøstyrelsens afgørelse betyder for Bofa.

– Jeg vil vente med at sige noget, til indsigelsesperioden er overstået, lyder hans eneste kommentar.

Det sker den 7. april, fremgår det af afgørelsen.

Det er muligt at klage, hvis man har individuel, væsentlig interesse i sagens udfald. Derudover kan Bofa, kommunalbestyrelsen samt udvalgte landsdækkende og lokale foreninger klage. Det gælder blandt andet foreninger, der har beskyttelse af natur og miljø eller rekreative interesser som formål.

Det fremgår af Miljøstyrelsens afgørelse, at Danmarks Naturfredningsforening i august 2019 har bedt om at se et udkast til afgørelsen. Miljøstyrelsen har den 10. december sidste år sendt et udkast i høring hos Danmarks Naturfredningsforening. Miljøstyrelsen har ikke modtaget bemærkninger til udkastet.

 

Hvis du via dit abonnement har adgang til Bornholms Tidendes historiske arkiv, kan du her læse artiklen fra 2017: 'Bofa vil etablere rekreativt område ovenpå losseplads'.

 


Rekreativ idé

Bofa præsenterede sideløbende med den oprindelige ansøgning til regionskommunen et projekt for et rekreativt område kaldet Udsigten ovenpå deponiet.

Fra området vil der ifølge Bofa blive en fantastisk udsigt ud over Rønne by til glæde for både Bornholms borgere og turister. Det er også tanken, at der bliver knyttet en stiforbindelse til Den Grønne Ring.

Det rekreative område kan opstå, når det forhøjede deponi er fyldt op i et plateau ovenpå det eksisterende deponi.

Som udgangspunkt foreslog affaldsselskabet, at deponilandskabet bliver et roligt område til udflugter for store og små, hvor man kan nyde udsigten, holde skovtur, flyve med drage, hoppe, trille og rulle i bakken, og hvor lokale en midsommeraften kan samles til et sankthansbål.