Stolt havnemester: 'Det er en vigtig milepæl'

Stolt havnemester: 'Det er en vigtig milepæl'
Nørresand i Gudhjem og resten af regionskommunens havne lever nu op til en række krav om blandt andet sikkerhedsudstyr. Foto Henrik Nielsen
NYHED | 18. FEB 2025 • 09:29
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
18. FEB 2025 • 09:29

Alle de kommunale havne har modtaget certifikat som Sikker Havn, fortæller regionskommunen.

Mange kommer og går på de kommunale havne. Det kan de nu gøre med forvisning om, at der er i høj grad er taget højde for både forebyggelse og hurtig indsats i tilfælde af ulykker. Det synlige bevis er, at alle regionskommunens havne har modtaget certifikat som Sikker Havn.

– En ulykke på havnen er en ulykke for meget. Derfor er jeg meget stolt over, at de kommunale havne nu er certificeret som Sikker Havn. Det er en vigtig milepæl i vores arbejde for at skabe de sikreste rammer for alle brugere af vores havne, siger havnemester Aron Kjøller-Hansen i en pressemeddelelse.

Bag certificeringen står Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, som i samarbejde med Søsportens Sikkerhedsråd, Dansk Sejlunion, Danske Tursejlere og Trygfonden har udarbejdet en række sikkerhedskrav. Lokalt har anlægskoordinator Jordan Kaczmarek ledet projektet.

Prøve en redning

Der er også produceret en film om sikkerhed på havne, og den er blevet vist for de brugerråd, som alle de kommunale havne har, men det er ikke gjort med at se en film, mener Aron Kjøller-Hansen.

– Det er vigtigt at prøve en redning i virkeligheden og få erfaring med, hvordan man bjærger en forulykket person op på en redningsstige. Derfor har vi også tilbudt foreninger, der er repræsenteret i brugerrådene, at deltage i en praktisk øvelse, og jeg håber, at mange vil tage imod tilbuddet, fortæller han.

Alkohol er en dårlig idé

Efterhånden som saunaer, spisesteder og andre nye aktiviteter finder vej til havnene, kommer der også flere mennesker, som måske ikke er vant til at færdes i havnemiljøer. Derfor er Sikker Havn-certificeringen også en opfordring til bornholmere og turister om at orientere sig om sikkerhedsudstyret på havnene, og forældre opfordres til at tage en snak med deres børn om sikker færdsel på havne. En sådan snak kan blandt andet handle om, at alkohol og havnemiljø er en dårlig kombination.

– Vi oplever ikke, at der er generelle problemer med unge på havnene, men det skal være en forebyggende snak, der skaber bevidsthed hos de unge om aldrig at søge mod havnen, når der er alkohol i blodet, siger Aron Kjøller-Hansen.

Også leg på stenene rundt om molerne kan være farligt, da stenene ikke er fastgjort på nogen måde, fortæller kommunen.

Havnenes sikkerhedsudstyr bliver løbende kontrolleret af havnepersonalet. Certificeringen Sikker Havn gælder frem til år 2028, hvorefter den skal fornys.

FÅ ABONNEMENT