Skibsfører på Express 5 forklarer kollision

NYHED | 2. JUN 2023 • 13:42
NYHED
2. JUN 2023 • 13:42

Der var for meget fart på, og der blev drejet for sent, da Express 5 kolliderede med kaj og pram i Ystad. Det fremgår af skibsførens egen forklaring af hændelsen.

For høj fart og et for sent venstresving skulle ligge til grund for, at Express 5 lørdag aften først ramte ind i kajen og efterfølgende en pram i Ystad Havn.

Det skriver TV 2 Bornholm, der har fået aktindsigt i skibsførens skriftlige forklaring hos Søfartsstyrelsen.

Bornholmslinjen meldte torsdag ud, at det var en menneskelig fejl, som gjorde, at Express 5 lørdag aften ramte kajen og en fortøjet pram i havnen i Ystad. Det viser en intern undersøgelse af hændelsen hos Bornholmslinjen.

Og nu giver forklaringen fra skibsføren et mere detaljeret indblik i, hvad der faktisk skete lørdag.

Det fremgår, at skibsføreren drejer færgen mod venstre for at komme på afstand af kaj-enden mellem færgeleje et og fire, som er færgelejerne over for Bornholmslinjens leje, men allerede her ved skibsføren, at drejet er begyndt for sent.

– Det erkendes, at drejet er påbegyndt sent, men at skibet går klar af nokken (enden af kajen ved færgeleje et og fire, red.), lyder forklaringen fra skibsføreren ifølge TV 2 Bornholm.

Senere i forklaringen fra skibsføren lyder det, at Express 5 rammer prammen med styrbord skrog, og at der mærkes og høres et bump i skibet. En privat videooptagelse, som tv-stationen tidligere på ugen kom i besiddelse af, viser, hvordan færgen først rammer ind i kajen, før man kolliderer med prammen.

Det forholdte Bornholmslinjen sig til i sin pressemeddelelse torsdag ved at fortælle, at den første indberetning fra skibet ikke indeholdt oplysningen om, at Express 5 havde kontakt med kajen i Ystad, inden skibet ramte en fortøjet pram. Det er blevet påtalt internt, at selv om der kan være tvivl om hændelsesforløb, skal hele besætningen sammen hurtigt evaluere den slags hændelser, så al eventuel tvivl kommer til at fremgå af rapporten, oplyser Bornholmslinjen.