Planlagt blokade aflyst

TRAFIK | Torsdag 11. maj 2023 • 14:14
TRAFIK | Torsdag 11. maj 2023 • 14:14

En planlagt landsdækkende blokade mandag skulle vise utilfredshed med den nye vejafgift, der vil gøre det dyrere at køre lastbil i Danmark. Nu er blokaden aflyst, og komiteen bag er opløst med øjeblikkelig virkning. 

En ny vejafgift, der vil gøre det dyrere at køre lastbil, har fået flere hundrede vognmænd til at planlægge at blokere motorvejstilkørsler landet over mandag den 15. maj, hvis aftalen ikke tages af bordet. En blokade, der potentielt kunne have ramt den bornholmske godstransport.  

Men nu er blokaden aflyst.

Det fremgår af en pressemeddelelse sendt ud af gruppen Vejskatskomiteen, der var tovholder på demonstrationen. 

Ifølge Vejskatskomiteen var de blevet stillet et forslag om at lade små grupper af vognmænd planlægge og gennemføre små afspærringer i Danmark – afspærringer, som skulle anmeldes som individuelle demonstrationer. En plan, som en tilknyttet advokat ifølge komiteen vurderede, var lovlig.

Ifølge Vejskatskomiteen havde politiet meddelt, at eventuelle afspærringer af hovedveje i forbindelse med en blokade ville blive opløst øjeblikkeligt.

– Det meldte vi ud til baglandet, og straks blev disse vognmænd flyttet til motorvejstilkørsler. På det tidspunkt var meldingen fra myndigheder, at demonstrationerne så kunne gennemføres lovligt. Dog med det lille forbehold at vi skulle stille til møde hos politiet, med en gennemarbejdet køreplan der belyste gennemførslen af demonstrationerne, skriver de. 

Men ifølge Vejskatskomiteen fik de aldrig mulighed for at præsentere den køreplan. 

– I stedet for at samarbejde med os om at gennemføre en lovlig og grundlovssikret demonstration, har det offentlige Danmark i form af repræsentanter fra Midt- og Østjyllands Politi koordineret deres indsats og sat juristerne til at kulegrave sagen. Denne kulegravning har medført, at vi må konstatere, at vi stilles overfor betingelser, som er umulige for Vejskatskomiteen at være en del af. De har på den måde fundet hver en sprække og lov de kan bruge til at forhindre det den af os planlagte lovlige demonstration, skriver de og tilføjer, at gruppen opløses.

– På denne baggrund, og da vi som komite udelukkende vil stå bag lovlige demokratiske metoder, opløses Vejskatskomiteen med øjeblikkelig virkning.

Uden bornholmsk deltagelse

Selvom der ikke var planlagt deciderede aktioner på Bornholm, så kunne de landsdækkende blokader potentielt have ramt Bornholm. 

– Jeg ved ikke, hvad der konkret er planlagt på Sjælland. Men vi kan jo risikere, at de spærrer Køge Havn, og der bliver lukket for godstransport, fortalte indehaveren af Born-Trans, Daniel Larsen, til Tidende onsdag.   

Mandagens aktion ville dog under alle omstændigheder havde været uden deltagelse fra de to største transportfirmaer på Bornholm, BHS Logistics og Ole Holm Transport.

– Vi deltager ikke i den proces. Om vi har underleverandører, der gør det, ved jeg ikke, men som udgangspunkt deltager vi ikke, sagde afdelingsdirektør i BHS, Mikkel Lund Ørum til Tidende. 

Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik (ATL) var tirsdag sammen med DI Transport ude og advare om den omfattende blokade. Selvom de er kraftigt imod kilometerafgiften, skal den fortsat bekæmpes med lovlige demokratiske midler, lød det.

– Derfor advarer vi og DI Transport sammen med resten af interesseorganisationerne i branchen imod at deltage i den blokadedemonstration, som Vejskatkomitéen har varslet den 15. maj. Vi kan ikke støtte op om en eventuel ulovlig blokade, der både risikerer at skade vores fælles sag og branchens anseelse – foruden at den risikerer at medføre overtrædelse af lovgivning og påføre vores medlemmer økonomiske tab og juridiske søgsmål, udtalte direktøren i ATL, Lars William Wesch, på deres hjemmeside.

 

Regeringens nye vejafgift for lastbiler

Der skal fra 2025 indføres en kilometerbaseret vejafgift, som betyder, at en lastbil, der kører på benzin eller diesel, i gennemsnit skal betale 1,30 kroner per kilometer.

Regeringen forventer, at aftalen vil reducere CO2-udledningen med lige omkring 0,3 millioner ton CO2 i 2025 og cirka 0,4 millioner ton i 2030.

Ved at hente 3,6 milliarder kroner fra lastbilkørsel bliver der ifølge regeringen årligt 1,1 milliarder kroner at bruge på grøn transport.

 

Vognmændenes fire krav

1. Lovforslaget om km-afgiften skal tages af bordet.

2. De planlagte udvidelser af vægt- og længdebegrænsninger for 2-6 akslede vogntog skal indføres øjeblikkeligt. De er pt. planlagt til 2024. Samtidig skal der sættes fart på også at øge totalvægten for 7-akslede vogntog – og det kræver i første omgang en undersøgelse af en række af landets broer.

3. Alle større brancheorganisationer skal indkaldes til forhandling om en ”mere passende CO2-afgift på alt fossilt brændstof”. Her tænkes på organisationer inden for transport, landbrug, fiskeri og industri.

4. Alle virksomheder skal betale det samme i CO2-afgift og alle rabataftaler annulleres.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT