Mystisk taske var i fokus: Toldere forklarer kontrol

Mystisk taske var i fokus: Toldere forklarer kontrol
Det var denne bus fra Kombardo Expressen, der i cirka tre kvarter måtte holde ufrivillig pause ved Øresundsbroens betalingsanlæg.
NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2023 • 19:00
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2023 • 19:00

Det svenske toldvæsen kalder det 'uheldigt', at passagererne på en bus fra Kombardo Expressen søndag ikke nåede færgen i Ystad på grund af en omfattende kontrol. Men toldvæsnet skal udføre sine kontroller, skriver myndigheden samtidig.

Der var tale om en ganske regulær toldkontrol, da en bus fra Kombardo Expressen fyldt med passagerer søndag eftermiddag blev kontrolleret ved Øresundsbroen. Det oplyser det svenske toldvæsen i en mail til Tidende. Kontrollen varede cirka 45 minutter og indebar blandt andet, at alle passagerer skulle forlade bussen for udenfor at stille sig på en lang række med deres bagage, så det, der formentlig var en narkohund, kunne undersøge den og passagererne. Det er der dog ikke unormalt ved, oplyser toldvæsnet.

"Der var ikke noget særligt ved kontrollen. Det er sådan det foregår, når toldpersonale kontrollerer passagerer og deres medbragte bagage på busser."

Da alle passagererne havde stillet sig ud på række, var der kun en gul taske tilbage i bussen, som ingen havde taget med ud. Én for én fik passagererne spørgsmålet: "Er det din taske?" mens tolderen kiggede dem i øjnene, observerede Tidende, der var med på afgangen. Om det var fordi, tolderne indså, at den metode ville opholde passagererne for lang tid vides ikke, men efter at have spurgt de første cirka 20 passagerer, tog en anden tolder over, der med høj stemmeføring spurgte alle på én gang, om nogen ville kendes ved tasken. Ingen af passagererne meldte sig, selv om spørgsmålet blev stillet flere gange. Måske var der da også blot tale om en glemt taske fra en tidligere bustur, for toldvæsnets pressetjeneste oplyser mandag, at der, så vidt de ved, ikke blev fundet noget ulovligt i kontrollen.

Bussen, som var en såkaldt shuttlebus, var på vej fra København til Ystad. Konsekvensen af den længerevarende kontrol blev, at passagererne ikke nåede færgen klokken 16.30 og i stedet måtte vente til dagens sidste afgang fra den sydsvenske by klokken 20.30.

"Det var naturligvis uheldigt, at passagererne ikke nåede deres forbindelse, men det kan tage lidt tid at kontrollere alle om bord på en bus," skriver toldvæsnet.

Flere busser kontrolleret

Bussen ankom til færgeterminalen i Ystad cirka klokken 16.45. Når færgen ikke havde mulighed for at vente på passagererne, skyldes det ifølge Molslinjens pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, at rederiet er underlagt en kontrakt som forpligter rederiet i at sejle til tiden, hvis det ikke skal få en bod af staten, oplyste han søndag til Tidende. Her sagde han også, at der er nogle såkaldte slots (fastlagte afgangs- og ankomsttider, red.) i havnen som skal overholdes, da der også er trafik fra færgerne til og fra Polen. Men - forklarede han samtidig - der er dog undtagelser.

– Vi har jo før ventet på busser i forbindelse med uheld og så videre, men det er typisk i forbindelse med dagens sidste afgang, sagde Jesper Maack søndag.

Og i forbindelse med søndagens sidste færgeafgang fra Ystad klokken 20.30 blev der netop gjort sådan en undtagelse. Den føromtalte bus fra Kombardo Expressen var nemlig langt fra den eneste, der søndag blev kontrolleret af det svenske toldvæsen. Jesper Maack oplyser, at alle tre busser fra Kombardo Expressen til færgeafgangen blev udtaget til kontrol ved Øresundsbroen. Den sidste af busserne ankom til Ystad klokken 20.30, og færgen afgik derfor med en mindre forsinkelse mod Rønne klokken 20.39, oplyser han.

Tidende har derfor spurgt rederiet om det i øjeblikket oplever et øget kontroltryk på busserne, men Jesper Maack skriver, at det ifølge hans viden ikke er tilfældet - ud over søndag. Tidende har ligeledes spurgt det svenske toldvæsen, om der lige nu er et særligt fokus på busser og passagerer fra Kombardo Expressen.

"Toldvæsnet har ikke et specifikt fokus på enkelte busselskaber, men foretager kontroller, hvor vi anser det for nødvendigt," skriver toldvæsnet.

Er I opmærksomme på, når I foretager kontroller, at disse passagerer skal videre med færge?

"Det er uheldigt, at de (passagererne, red.) ikke nåede deres forbindelse, men toldvæsnet skal udføre sine toldkontroller, og det kan tage lidt tid, når der er mange passagerer og meget bagage, som skal kontrolleres," svarer den svenske myndighed.

Shuttlebus

Der kører to typer af busafgange med Kombardo Expressen mellem Bornholm og København. Den ene er en shuttlebus, der kører mellem Ystad og København, hvor man selv går om bord og fra borde på færgen i Rønne og Ystad. Med den anden type afgang stiger man om bord på bussen på land og kører med den om bord på færgen - og ligeledes af færgen igen.