– Det er en mærkelig form for ordning, vi har i dag. Hver gang der skal laves noget nyt, sker det alligevel ikke på markedsvilkår, men efter forhandlinger med rederiet. Tag problemet med fragtkapaciteten. Hvis kapitalismen havde fungeret, havde nogen sagt ”vi sejler godset og tjener nogle penge på det”. Sådan fungerer det ikke. Man har en kontraktperiode, der løber i 12 år. Hver gang man skal lave ændringer, skal der laves tillæg til kontrakten, Der er ingen færge, der sejler, før staten har hostet op med nogle penge til rederiet, siger Morten Riis.
– Vi tror på, at der ville være en større smidighed, hvis der var en kommunal eller offentlig driftsherre, siger Morten Riis.
Overfartstid er en variabel
På Ærø og Samsø (mod Jylland) drives færgerne kommunalt, og Morten Riis er ikke umiddelbart betænkelig ved at tage så stor en opgave hjem til kommunen.
– Risikoen skal selvfølgelig afdækkes. På en måde er det ikke mere risikabelt end at drive en kommunal havn eller kommunalt forsyningsselskab som selvstændige kommunale aktieselskaber med en bestyrelse, sådan som vi allerede gør, siger Morten Riis