Elbusser kører under halvdelen af planlagte afgange

Selvom BAT har købt to elbusser til at køre på bybusnettet i Rønne, var størstedelen af afgangene i september med en dieselbus. Det skyldes logistiske udfordringer med forskellige parkeringspladser.
Selvom BAT har købt to elbusser til at køre som bybus i Rønne, er det oftest dieselbusser, der kører rundt i byens gader.
Frem til 1. september var der to bybusruter, og dermed i princippet én elbus til hver rute. Siden den 1. september har der kun været én bybusrute, og dermed to elbusser til den samme rute.
Alligevel er der på mere end halvdelen af afgangene med bybusruten, der har nummer 22, en dieselmotor i bussen. Det oplyser BATs trafikchef, Niels Rasmussen.
Mere præcist blev 61 ud af 95 afgange om ugen i hele september kørt med en dieselbus. Det svarer til, at cirka 58 procent af afgangene er kørt med diesel, lyder det fra trafikchefen.
– Det optimale vil helt klart være, at kun elbusserne kørte på bybusruten, og det vil også være målet i fremtiden, lyder det fra Niels Rasmussen.
En logistisk udfordring
Årsagen til dieselkørslen er ikke, at de to otte meter lange elbusser, der er købt af BAT til specifikt at køre på bybusnettet, har været i stykker. Ja, faktisk har der i september slet ikke været nogle driftsudfald på de to mindre elbusser, selvom BAT har døjet med lidt indkøringsproblemer i foråret, oplyser Niels Rasmussen.
Årsagen er angiveligt heller ikke, at det tager for lang tid at lade busserne op til, at chaufførerne kan skifte direkte fra den ene elbus til den anden. Det tager cirka mellem to og to og en halv time at lade hver af de to elbusser op, og på en opladning kan bussen teoretisk set køre otte omgange på rute 22 – der starter og slutter på Rønne Havn – hvilket svarer til otte timers kørsel.
Den omfattende kørsel med dieselbusser er derimod udelukkende betinget af chaufførernes vagtplaner og den såkaldte vognløbssammensætning, forklarer Niels Rasmussen.
– Det handler om, at alle vores buschauffører kører i en bus, hvor der er afsat tid til en omgang på den enkelte rute. Herefter skifter chaufføren bus og kører på en anden rute. Før vi fik elbusser, var dette ikke en problemstilling, da alle busser kørte på alle ruter, lyder det fra trafikchefen, der tilføjer:
– I og med at otte meter-elbusserne kun kører på rute 22, så er det blevet en logistisk udfordring i visse perioder.
Stig Lodberg. Arkivfoto
Busser holder flere steder
For at få gjort den forklaring mere konkret, ringer Tidende til Stig Lodberg, der, ud over selv at være buschauffør i BAT, er tillidsrepræsentant for chaufførerne.
Inden han kommer på banen, er det for forståelsens skyld vigtigt først og fremmest at få slået fast, at de to otte meter-elbusser kun kan køre på bybusnettet. Dieselbusserne kan derimod både køre på bybusnettet og det regionale rutenet på resten af Bornholm. Samtidig er det vigtigt at forstå, at elbussernes parkeringsplads og ladestation er på busstationen ved færgeterminalen på havnen, mens dieselbussernes parkeringsplads er på Industrivej et helt andet sted i Rønne.
Når en buschauffør kommer ind til Rønne efter at have kørt på eksempelvis den regionale rute 3, og derefter skal køre en eller flere ture på bybusruten, så er det altså ikke bare lige til at skifte over i en elbus, da dieselbussen skal parkeres et helt andet sted i byen.
– Du kan ikke stille dieselbussen ovre på havnen, for det er der ikke plads til. Den skal ned til Titan (BATs værksted og parkeringsplads, red.) på Industrivej. Du bruger otte minutter på at køre over til Industrivej, og hvordan kommer du så tilbage igen? For din elbus står jo ovre på havnen til opladning. Så skal man have én fra værkstedet til at køre sig tilbage igen - eller også skal du have én fra værkstedet til at komme og hente bussen på havnen, som så kan køre den over til Titan, forklarer Stig Lodberg.
Problemet opstår også, hvis en chauffør skal skifte den anden vej - fra elbus til dieselbus. Eksemplet er her, at chaufføren ankommer til Rønne Havn med elbussen efter en tur på rute 22.
– Hvis vi bagefter skal køre en 1'er, så skal vi stille elbussen på havnen og sætte den til opladning. Dieselbussen skal vi så hente på Titan, og det vil tage 20 minutter for en chauffør at hente sådan en bus. Derfor må man i vognløbene sige, at det er bedre, at chaufføren kører en dieselbus hele vejen.
– Det er hele den logistik, man sidder og kæmper med, når man laver vagter og turnusser. Vi kører ikke ret meget i elbusserne, og jeg synes, det er ærgerligt. Men for mig er det vigtigere, at de busser, vi har, fungerer. Det viser sig, at vi har problemer med elbusserne, fordi oliefyret ikke virker, siger Stig Lodberg.
Begge elbusser har de første par dage af denne uge været taget ud af drift på grund af udfordringer med netop bussernes oliefyr, oplyste Niels Rasmussen i onsdagens Tidende.
– Det optimale vil helt klart være, at kun elbusserne kørte på bybusruten, og det vil også være målet i fremtiden, lyder det fra trafikchef Niels Rasmussen. Foto: Marine Gastineau
Har chaufførstab klar
Niels Rasmussen oplyser, at BAT arbejder på at løse den logistiske udfordring og at gøre vagtplan og vognløbssammensætning mere optimal i forbindelse med udarbejdelsen af den næste nye køreplan i starten af 2025.
Hvorfor optimerede I ikke vognløbssammensætningen, så elbusserne kom til at køre noget mere, i forbindelse med opdateringerne af køreplanen her den 1. september, hvor bybusrute 23 blev nedlagt?
– Det er en problemstilling, som er opstået efterfølgende. For at kun elbusserne kan køre på bybusruten, så vil det kræve, at det er den samme chauffør, som kun kører på ruten med den samme bus. Det er en balancegang, da det også handler om chaufførernes daglige afveksling og trivsel, hvor de i dag skifter mellem forskellige ruter og derved kommer lidt rundt på øen, svarer Niels Rasmussen.
– For at sikre en fleksibel busdrift så bruges alle busser, diesel og el, i en stor pulje, og det vil vi fortsætte med, indtil vi har fået skiftet alle vores dieselbusser til elbusser i fremtiden.
Tillidsrepræsentant Stig Lodberg mener, det vil være en fordel, hvis man har en fast stab af chauffører, der der kører bybusserne.
– Men det har sine omkostninger.
Er der nogle, der gerne vil køre bybus fast?
– Ja, det er der. Men den kabale kan ikke gå op. Man kan give dem så mange bybusvagter som overhovedet muligt, men man kan ikke fylde deres vagtskemaer op. Det har man kunnet før, da vi havde forskellige ruter. Men det kan vi ikke i dag med kun én rute, forklarer Stig Lodberg.
Flere elbusser på vej
BAT har i løbet af året haft opgaven om levering af 15 fabriksnye elbusser sendt i udbud, og som tidligere beskrevet i Tidende, er opgaven vundet af Hessel Bus, der kommer til at levere det kinesiske busmærke Zhongtong Bus. Men der kommer til at gå lidt tid, før dieselbusserne er skiftet ud med de nye elbusser. De første fem skal efter planen leveres i slutningen af 2025 og de næste ti i 2026. Derudover er der en option om levering af yderligere fem busser i 2027, hvis kommunalbestyrelsen er med på den, har trafikchefen tidligere oplyst.
Ifølge Niels Rasmussen er det vigtigste i første omgang da også, at der kører en bus på rute 22 - ikke hvilken slags bus.
– Det vigtigste er, at der kører en bus på ruten og herefter udbrede elbusser på Bornholm mere og mere i fremtiden, som også er en del af BRKs/BATs strategi henimod 2030, lyder det fra trafikchefen.
Tidende har forgæves forsøgt at indhente politiske reaktioner på sagen. Helle Munk Ravnborg, der er Enhedslistens forperson i natur-, miljø- og planudvalget, oplyser, at hun først har tid til at kommentere torsdag. Løsgænger Søren Schow afviser at kommentere på nuværende tidspunkt. De øvrige partier i udvalget er ikke vendt tilbage på Tidendes henvendelse inden avisens deadline.
Folkeskolen er det vigtigste


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration