Ærgerlig politiker: Elbusserne burde køre

Ærgerlig politiker: Elbusserne burde køre
Mark Palmquist er medlem af kommunalbestyrelsen for Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TRAFIK | Fredag 4. oktober 2024 • 05:30
TRAFIK | Fredag 4. oktober 2024 • 05:30

Kommunalpolitiker Mark Palmquist (K) kalder det superærgerligt og lidt underligt, at BATs to by-elbusser ikke kører mere, end de gør.

Superærgerligt og lidt underligt.

Sådan reagerer natur-, miljø- og planudvalgets Mark Palmquist (K) på nyheden om, at BATs nyanskaffede otte meter-elbusser i september kørte færre end halvdelen af turene på bybusruten i Rønne.

– Det synes jeg er lidt underligt, når man nu har købt to busser til lige nøjagtigt det formål, siger Mark Palmquist.

Det er ikke, fordi de to elbusser er indsat på andre ruter. De kører nemlig kun på rute 22. Det er derimod en logistisk udfordring, der har medført, at 61 ud af 95 afgange om ugen i september er blevet kørt med en dieselbus.

– Jeg synes, det er superærgerligt, at vi ikke udnytter, at vi har fået de her elbusser. Én ting er, at de kan have driftsnedbrud - det kan alle busser, og sådan er det. Men når man har købt to specifikke busser til at køre som bybus, og vi ydermere har skåret den ene rute væk, så det burde lade sig gøre at køre alle afgangene med elbusser, så synes jeg, det er superærgerligt, at det ikke lader sig gøre på grund af planlægningsmæssige udfordringer, siger Mark Palmquist.

Han forklarer videre, at BAT ikke opnår den driftsbesparelse, der er lagt ind i budgettet i forbindelse med købet af elbusserne.

– Hvis man har beregnet en driftsbesparelse ved at køre med elbusserne, og man så ikke kører med dem, så må man jo forvente, at besparelsen forsvinder stille og roligt.



Mark Palmquist er medlem af kommunalbestyrelsen for Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Kritiserer logistikken

Tillidsrepræsentant og buschauffør Stig Lodberg forklarede i onsdagens Tidende, at udfordringen konkret består i, at de to otte meter-elbusser holder parkeret og bliver ladet op på busstationen ved færgeterminalen på Rønne Havn, mens dieselbusserne, som der er langt flest af i BATs vognpark, holder parkeret ved værkstedet Titan på Industrivej et helt andet sted i byen.

Når en buschauffør kommer ind til Rønne efter at have kørt på eksempelvis den regionale rute 3, og derefter skal køre en eller flere ture på bybusruten, så er det altså ikke bare lige til at skifte over i elbussen, da chaufførens dieselbus skal parkeres et helt andet sted i byen. Problemet opstår også, hvis en chauffør skal skifte den anden vej - fra elbus til dieselbus. Dieselbussen skal chaufføren hente på Titan, og det vil tage 20 minutter for en chauffør at hente sådan en bus.

– Derfor må man i vognløbene sige, at det er bedre, at chaufføren kører en dieselbus hele vejen, forklarede Stig Lodberg.

Denne logistik kritiserer Mark Palmquist.

– Nu valgte man at få bygget ladestandere nede på havnen, og det var jo en super idé, når alle busser normalt holder oppe på Titan, siger kommunalpolitikeren ironisk.

Hvis der kun skal køre elbusser på bybusruten, vil det ifølge BATs trafikchef, Niels Rasmussen, kræve en arbejdsgang, hvor det er den samme chauffør, der kun kører på den omtalte rute.

– Det er en balancegang, da det også handler om chaufførernes daglige afveksling og trivsel, hvor de i dag skifter mellem forskellige ruter og derved kommer lidt rundt på øen, lød det fra Niels Rasmussen onsdag.

Stig Lodberg forklarede samtidig, at der er nogle chauffører, der gerne vil køre bybus fast. Det burde da også logistisk være muligt at få det til at passe sammen, mener Mark Palmquist.

– Man kan som udgangspunkt godt lave bybusvagter, der starter og slutter på Rønne Havn. Men det skal gå op med uge- og månedsnorm, for tingene skal passe sammen, når chaufførerne kører i turnus.

At være på bagkant

Hans vurdering er, at den nuværende situation vil være gældende indtil det næste køreplansskifte, som ifølge BATs trafikchef er i 2025.

BATs køreplaner er ellers lige blevet opdaterede for en måned siden den 1. september. En af de markante ændringer var, at bybusrute 23 blev nedlagt som konsekvens af en økonomisk genopretningsplan for trafikselskabet.

Tidende spurgte i onsdagens Tidende Niels Rasmussen, hvorfor selskabet ikke i den forbindelse optimerede vognløbssammensætningen, så elbusserne kom til at køre noget mere. Trafikchefen svarede hertil blandt andet, at det er en problemstilling, som er opstået efterfølgende.

Det kalder Mark Palmquist at være på bagkant.

– Vi har i Natur-, miljø- og planudvalget haft en del sager oppe med genopretningsplaner og tilpasninger, akutte ændringer af køreplaner og alt muligt andet. Så hvis vi kigger hen over det sidste halve år, burde man jo have forudset og løst det her.

Mark Palmquist vil nu spørge de andre politikere i udvalget, hvad de tænker om den aktuelle brug af busserne. Samtidig håber han, at emnet bliver bragt op til det kommende møde i BATs rådgivende bestyrelse, som flere af udvalgsmedlemmerne er en del af.

Tidende ville også gerne selv have spurgt Mark Palmquists kollegaer i Natur-, miljø- og planudvalget. Søren Schow vil ikke udtale sig på nuværende tidspunkt, oplyste han allerede onsdag, mens det fortsat ikke er lykkedes at få fat i Enhedslistens udvalgsforperson Helle Munk Ravnborg eller Socialdemokratiets Karen Lynn Jacobsen for en kommentar.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT