Efter ulykken: Nu er højresving forbudt for visse køretøjer

Efter ulykken: Nu er højresving forbudt for visse køretøjer
Et skilt på hver sin side af vejen gør opmærksom på forbuddet. Det var ved fodgængerfeltet, ulykken skete, da en bus var i færd med at svinge til højre. Foto: William Sonne Kaalø
TRAFIK | Tirsdag 29. oktober 2024 • 05:30
TRAFIK | Tirsdag 29. oktober 2024 • 05:30

Et forbud mod at svinge til højre for visse køretøjer og etablering af en gangsti til fodgængere. Det er de konkrete ændringer, der er foretaget, efter Bornholms Politi har anbefalet at omlægge noget af færdslen ved adgangsvejen til færgeterminalen, mens et vejarbejde er i gang. Ændringerne kommer efter en alvorlig ulykke i sidste uge.


Efter en alvorlig trafikulykke sidste mandag er det nu forbudt for køretøjer tungere end 3.500 kilo at svinge til højre fra Finlandsvej/Bådehavnsvej ind på Vesthavnsvej ved havnen i Rønne.

Det fremgår af nyopsatte skilte på havnen, og forbuddet trådte i kraft fredag eftermiddag klokken 13.00.

Desuden er der etableret en gangsti, som fodgængere kan bruge, når de skal til og fra færgeterminalen. Det viser sig dog, at det ikke er alle der ved, at den er etableret til formålet.

Trafikforholdene er ændret, efter Bornholms Politi i fredags kunne fortælle, at man, efter at have gennemgået den generelle trafiksikkerhed på stedet med Bornholms Regionskommune og Rønne Havn, anbefalede at omlægge noget af færdslen på Finlandsvej og Bådehavnsvej, mens vejarbejdet er i gang.





Snoren adskiller gangstien og den midlertidige kørevej forbi vejarbejdet. Foto: William Sonne Kaalø

 

Enighed om nye tiltag

Bornholms Politi havde inden mandagens ulykke, hvor en 26-årig kvinde blev ramt af en bus, der var i færd med at svinge til højre på det omtalte sted, ellers vurderet vejarbejdet trafiksikkerhedsmæssigt og godkendt det. Men efter ulykken har politiet kigget på tingene igen, fortæller vicepolitiinspektør Poul Brix Bjerregaard, der også oplyser, at politiet som myndighed er berørt af ulykken.

– Er der noget, som gør, at vi kan højne trafiksikkerheden yderligere, så kigger vi selvfølgelig på det. På baggrund af besigtigelserne med Rønne Havn og BRK på stedet, er der nogle ting, vi har peget på, og som der har været enighed om, at vi nok bør forsøge i stedet for. Det er derfor, ændringerne er blevet effektueret, siger han.


Var det en fejlvurdering, I havde lavet i første omgang, siden I nu har anbefalet at lægge noget af færdslen om?


– Der sker indimellem ulykker. Det er der gjort her, og derfor har vi i den konkrete situation vurderet, at vi er nødt til at kigge på tingene igen. Vores første vurdering, som blev taget i forening med de andre involverede, blev taget på dét grundlag, og nu er der sket en hændelse, som gør, at vi kigger på det med fornyede øjne. Derfor har vi fundet anledning til at lave de her ændringer, siger Poul Brix Bjerregaard.

Busser kører anden vej

Bornholms Politi har tidligere oplyst, at det ikke var en rutebus, der var involveret i ulykken. Men som følge af de trafikale ændringer har BAT måtte melde ud til sine chauffører, at alle busser fra Rønne Havn skal køre ad Finlandsvej og Bådehavnsvej og først dreje til højre ved Remisevej og sidenhen til højre ad Nordre Kystvej, hvorefter busserne kan komme tilbage på ret kurs på Vesthavnsvej/Munch Petersens Vej.


– Altså bliver det forbudt at svinge til højre for køretøjer over 3.500 kg. fra Finlandsvej og ad Vesthavnsvej, fremgår det af meddelelsen til trafikselskabets chauffører.




Indgangen til gangstien set fra Vesthavnsvej-siden. Der er et skilt magen til i den anden ende. Foto: William Sonne Kaalø

 

Ny gangsti etableret

Ulykken skete i et område, hvor der i øjeblikket er et vejarbejde i forbindelse med udvidelsen af opmarchområdet til hurtigfærgerne. Vejarbejdet foregår på Finlandsvej og Bådehavnsvej mellem BATs busstoppested ved færgeterminalen og den nyomlagte Vesthavnsvej.


Det betyder, at trafikken til og fra færgeterminalen er skubbet ind på en midlertidig kørevej i den vestligste del af opmarcharealet.

Ulykken skete mandag morgen klokken 06.09. Bornholms Politi har tidligere oplyst, at bussen er kommet kørende på denne midlertidige vej i nordgående retning og er drejet til højre ud på Finlandsvej og derefter igen til højre ad Vesthavnsvej.

Fodgængeren er kommet gående ad Finlandsvej i nordgående retning i venstre side af vejen. Først er hun krydset hen over Finlandsvej og er derefter trådt ud på Vesthavnsvej ved fodgængerfeltet, hvor hun bliver ramt af den svingende bus.

For at undgå, at gående skal krydse Finlandsvej/Bådehavnsvej, mens vejarbejdet er i gang, er der i fredags også etableret en gangsti, så man kan komme sikkert til og fra færgen uden at krydse vejen flere gange. Denne gangsti er etableret langs den midlertidige kørevej, og i hver ende står der et skilt med teksten "kun fodgænger".




– Jeg synes, det er kaotisk, lyder det fra Lars Echardt Petersen, der mandag formiddag var på vej til færgen. Foto: William Sonne Kaalø


 

Flere gik forkert

Men det er ikke alle fodgængere, der mandag formiddag har forstået budskabet. Blandt andet Lars Echardt Petersen, der er på vej til færgeafgangen klokken 10.30. Han går direkte forbi indgangen til gangstien og befinder sig pludselig midt i vejarbejdet.

– Jeg synes, det er kaotisk, siger han, da han kommer tilbage på ret kurs.

Du gik lige forbi, der hvor man egentlig skal gå ned?



– Ja, men man kan jo ikke se ret meget.

Hvordan tænker du, man kunne gøre bedre opmærksom på det her, for vejen skal jo laves?


– Der skal være et skilt, der fortæller, at det er den vej for gående. For mig gav det ikke sig selv, siger Lars Echardt Petersen, der nu begiver sig ned ad gangstien.


Tidendes udsendte kan et par minutter senere også konstatere, at to personer kommer gående langs gangstien - men på den forkerte side af den snor, der skiller kørevej fra gangsti: altså ude på vejen.

Vicepolitiinspektør Poul Brix Bjerregaard fortæller, at ændringerne er foretaget for at separere passagererne fra de kørende trafikanter i videst muligt omfang, og det er derfor, man forsøger at holde passagererne på den ene side af Finlandsvej, så de ikke skal krydse vejen.

– Det har været en fælles beslutning, der var enighed om var mest hensigtsmæssig.

Tænker I, at I burde have gjort det her inden de her trafikændringerne fandt sted i første omgang?


– Vi har kigget på det materiale, der er blevet forelagt, og har indledningsvist vurderet, at det har været en fornuftig løsning. At begynde at gå ind i, om der er enkelte elementer, der kunne have været bedre eller kunne have ændret på forholdene er svært på bagkant at udtale sig om, siger Poul Brix Bjerregaard.



Svar fra Bornholms Regionskommune

Tidende har stillet Bornholms Regionskommunes vejmyndighed tre spørgsmål og fået svar på disse:

1. Er der foretaget en risikovurdering af køretøjers mulighed for højresving, som det den omtalte bus foretog sidste mandag, hvor ulykken skete, i forbindelse med udarbejdelse af trafikplanerne i forbindelse med vejarbejdet på Bådehavnsvej/Finlandsvej?

– Inden vejarbejdets opstart på Finlandsvej blev stedet besigtiget med de involverede parter. Det blev vurderet, at der var tilstrækkelig oversigt til at afvikle højresvinget.

2. Er gåendes muligheder for at komme til og fra færgeterminalen blevet vurderet i forbindelse med udarbejdelse af trafikplanerne i forbindelse med vejarbejdet på Bådehavnsvej/Finlandsvej?

– Som ved spørgsmål 1 blev det vurderet på stedet, og som ved alt vejarbejde er det en samlet vurdering ud fra arbejdsmiljø, trafiksikkerhed, fremkommelighed og fremdrift.

3. Hvorfor har der ikke været nogen fodgængerovergang på tværs af Bådehavnsvej/Finlandsvej ved krydset med Vesthavnsvej, da fodgængere jo er blevet henvist til modsatte fortov (Køgefærgens side af vejen) ved BAT-stoppestedet og sidenhen skal tilbage over vejen igen for at komme videre ned mod centrum?

– Det blev i samme forbindelse drøftet, om et midlertidigt fodgængerfelt ville have en positiv effekt. Det blev vurderet at i forhold til vejens udformning ville et fodgængerfelt ikke have den ønskede effekt og måske endda skabe falsk tryghed.

Kilde: Palle Tourell, specialkonsulent, vejmyndigheden i Bornholms Regionskommune




Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT