Bornholmslinjen om mislykket Hammershus-tur: Kaptajnens beslutning

Bornholmslinjen om mislykket Hammershus-tur: Kaptajnens beslutning
Hammershus havde vanskeligheder med at komme ind i havnene fredag. Arkivfoto: Henrik Nielsen
TRAFIK | Lørdag 21. oktober 2023 • 19:00
TRAFIK | Lørdag 21. oktober 2023 • 19:00

Hammershus måtte sent fredag aften opgive at gå ind i havnen i Køge og sejlede derfor retur til Rønne. Tidligere på dagen havde færgen samme problem i Sassnitz. Burde man have aflyst turen til Køge med tanke på uvejret?

To gange måtte Hammershus give fortabt, da godsfærgen skulle lægge til fredag.

Først var det turen til Sassnitz, der på grund af stærk vind blev afbrudt ved ankomst til Tyskland. Her kunne færgen ikke manøvrere sikkert i havnen i Sassnitz, og man måtte derfor opgive at lægge til, hvorefter færgen sejlede retur til Rønne.

Og sent fredag aften var der også problemer i Køge Havn, hvor Hammershus opgav at gå ind, da "autofortøjningerne på kajen var holdt op med at virke, og en gangbro ud mod færgelejet havde vist sig at være blevet usikker," oplyste pr- og kommunikationschef hos Bornholmslinjen, Jesper Maack.

Hammershus måtte derfor endnu en gang vende slukøret tilbage til Rønne med både fragt og passagerer.

Kaptajnen bestemmer

De to mislykkede ture har rejst spørgsmålet, hvorvidt man burde have aflyst turen til Køge, når man alt andet lige godt var klar over, at den forhøjede vandstand og uvejret skabte store problemer.

Med tanke på udfordringerne i Sassnitz, skulle man så have været forudseende og afblæst turen til Køge?

– Det er kaptajnen, der beslutter det, og det gjorde han på baggrund af, at der havde været et anløb dagen før, hvor der også havde været meget høj vandstand. Der sker jo så det, at de her autofortøjninger i Køge holder op med at virke, og det gør så, at de er nødt til at afbryde deres forsøg på at lægge til. Det er selvfølgelig ærgerligt, siger Jesper Maack, da Tidende snakker med ham lørdag.

– Kaptajnen vil jo i bund og grund bare gerne udføre den opgave, som Hammershus skal udføre, nemlig at få folk og fragt frem og tilbage. Alternativet havde været at aflyse i god tid, men der vurderede kaptajnen, at det virkede som om, at det anløb, han havde lavet dagen før, kunne han lave igen, forklarer Jesper Maack.

Det er ifølge kommunikationschefen i alles interesse, at det er dem, der kender udstyret bedst, som træffer den endelige beslutning.

– Det er jo altid noget, man taler om, og der er masser af mennesker inde over de forskellige afgange, men i sidste ende er det besætningen og kaptajnen, der kender skibet og dets formåen. Jeg tror, vi alle sammen skal være glade for, at det er kaptajnen, der kender sit skib og sine havne, der træffer den beslutning.

Vinden vandt

Jesper Maack erkender, at det langt fra er optimalt, når man er tvunget til at sejle frem og tilbage med passager og fragt.

– Men sådan blev det desværre. Vinden vandt i sidste ende.

Lørdag er forholdene begyndt at normalisere sig, fortæller Jesper Maack, men der er stadig et "oprydningsarbejde" ovenpå uvejret. Både i Køge og i Sassnitz, hvor der venter passager og fragt, som skal til Rønne. Kommunikationschefen har lørdag ved middagstid endnu ikke overblik over, hvad de berørte passager, der ikke kom til Køge fredag aften, får tilbudt i kompensation.

– Det skete jo meget sent fredag, og de kom først ind i Rønne her til morgen, så det ved jeg faktisk ikke endnu, fortæller Jesper Maack.

Færgerne sejler indtil videre som planlagt lørdag. Dog var vandstanden i Rønne Havn lørdag formiddag stadig så høj, at man ikke kunne slutte landgangen til Express 5. En passager fortæller, at man derfor var nødt til at gå ombord via rampen.

– Det er lidt en klassiker, når vejret er sådan her. Man kan jo heldigvis komme ind på anden vis, afslutter Jesper Maack.


Vandstanden i Rønne Havn gav problemer med at tilslutte landgangen ved Express 5. Privatfoto

FÅ ABONNEMENT