– Den udvikling man ser på Bornholm, minder om udviklingen i resten af Danmark og i Region Hovedstaden som helhed, så vi lægger op til, at man kigger nøjere på tallene og faktisk inddrager forskere og andre kommuner i en dialog om, hvad er det lige, man skal gøre, siger Marianne Steenstrup Svendsen.
Tidlig indsats nødvendig
Men Bornholm ligger højt i antallet af overvægtige, og en af forklaringerne kan findes i det begreb, der kaldes social ulighed i sundhed, der er en betegnelse for det faktum, at sundhed og sygdom er skævt fordelt i samfundet. Det betyder, at der er en meget stærk forbindelse mellem sundhed og uddannelse, og da Bornholm har en højere andel af lavtuddannede end gennemsnittet i Region Hovedstaden, så er det i den kontekst måske ikke så overraskende, at Bornholm er i den høje ende af skalaen.
Derfor skal der dog stadig forsøges at sættes ind på området, og det kræver i første omgang, at man er bedre til at understøtte den enkelte borger i at leve sundt, mener Marianne Svendsen.
– Sundhed og usundhed skabes jo i hverdagen. Så det er i hverdagen, man skal lave nogle rammer, der understøtter sundhed. Og så skal man konkret se på at understøtte den enkelte i at ændre vaner, siger hun.