Undersøgelse: 57 procent af bornholmerne er overvægtige

NYHED | ABONNENT | 18. MAJ 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
18. MAJ 2022 • 10:30

Der er flere overvægtige på Bornholm end gennemsnittet i Region Hovedstaden, viser tal fra undersøgelsen Den Nationale Sundhedsprofil. Løsningen er bedre forebyggelse og rammer for en sundere hverdag, mener Center for Sundhed og Forebyggelse.


Da der tilbage i marts blev offentliggjort tal fra den store nationale undersøgelse af danskernes sundhed og trivsel, stod det klart, at 57 procent af de bornholmere, der besvarede spørgeskemaet i foråret 2021, bliver betegnet som enten moderat eller svært overvægtige.

Tallene stammer fra den landsdækkende sundhedsundersøgelse, som de fem regioner i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen foretager hvert fjerde år, og undersøgelsen i år er den fjerde i rækken. De 57 procent er en stigning på tre procentpoint siden 2017, hvor undersøgelsen senest blev lavet, og sammenligner man med gennemsnittet i hele Region Hovedstaden, så ligger tallet på Bornholm 10 procent højere.

Bornholms Regionskommunens Center for Sundhed og Forebyggelse havde den 5. maj inviteret til et temaarrangement om bornholmernes sundhed, trivsel og bevægelsesvaner, hvor resultaterne af undersøgelsen var på dagsordenen.

Marianne Steenstrup Svendsen, der er konsulent i Center for Sundhed og Forebyggelse på Bornholm, mener, at tallene giver anledning til refleksion over, hvordan man kommer problemet til livs. Her er samarbejdet med andre kommuner nødvendigt, fordi som besvarelserne fra undersøgelsen viser, så er problemet med overvægt ikke kun et bornholmsk problem.

– Den udvikling man ser på Bornholm, minder om udviklingen i resten af Danmark og i Region Hovedstaden som helhed, så vi lægger op til, at man kigger nøjere på tallene og faktisk inddrager forskere og andre kommuner i en dialog om, hvad er det lige, man skal gøre, siger Marianne Steenstrup Svendsen.

Tidlig indsats nødvendig

Men Bornholm ligger højt i antallet af overvægtige, og en af forklaringerne kan findes i det begreb, der kaldes social ulighed i sundhed, der er en betegnelse for det faktum, at sundhed og sygdom er skævt fordelt i samfundet. Det betyder, at der er en meget stærk forbindelse mellem sundhed og uddannelse, og da Bornholm har en højere andel af lavtuddannede end gennemsnittet i Region Hovedstaden, så er det i den kontekst måske ikke så overraskende, at Bornholm er i den høje ende af skalaen.

Derfor skal der dog stadig forsøges at sættes ind på området, og det kræver i første omgang, at man er bedre til at understøtte den enkelte borger i at leve sundt, mener Marianne Svendsen.

– Sundhed og usundhed skabes jo i hverdagen. Så det er i hverdagen, man skal lave nogle rammer, der understøtter sundhed. Og så skal man konkret se på at understøtte den enkelte i at ændre vaner, siger hun.

Ifølge Marianne Svendsen er kommunen måske ikke helt skarpe på den sidste del endnu, og det handler om, at man bliver klogere på, hvordan vaner etableres, og hvordan man kan ændre de usunde vaner. Men hvis man vil komme de dårlige vaner i forkøbet, så skal der sættes tidligt ind, hvilket også er grundlaget for projektet Børneliv i Balance, der er et af initiativerne i forsøg på at mindske antallet af overvægtige.

– Hvis man for alvor skal gøre noget, så skal der gøres noget tidligt i livet, inden man har taget på. Så man skal lave nogle mere eller mindre målrettede indsatser og forsøge at skabe nogle sundere rammer omkring børnene og deres familier, siger Marianne Svendsen blandt andet om projektet.

Social- og Sundhedsudvalget i Bornholms Regionskommune har den 30. maj møde, og her er resultaterne fra Den Nationale Sundhedsprofil også et punkt på dagsordenen.

Du kan finde alle nøgletallene fra Sundhedsprofilen her.