René Danielsson om dødsulykke: Vi skal tage ansvaret på os

René Danielsson om dødsulykke: Vi skal tage ansvaret på os
René Danielsson mener ikke, at plejepersonalet på Klippebo har handlet forkert i forbindelse med faldulykken, der kostede en beboer livet. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 2. DEC 2022 • 17:25
NYHED | ABONNENT
2. DEC 2022 • 17:25

Ansvaret for dødsulykken på Plejecenter Klippebo kan ikke placeres hos plejepersonalet. Det mener Social- og Sundhedsudvalgets formand, Rene Danielsson, efter at have læst redegørelsen over forløbet.


Redegørelsen fra Center for Ældre over dødsulykken på Plejecenter Klippebo giver ikke anledning til at placere et retsligt eller ansættelsesmæssigt ansvar.

Sådan lyder det fra formanden for Social- og Sunhedsudvalget, René Danielsson (DF).

– Nu har vi fået en redegørelse, der beskriver hændelsesforløbet på bedst mulig vis, og jeg kan ikke se, at plejepersonalet skulle have gjort noget som helst galt, siger René Danielsson til Tidende.

Tidligere på ugen fortalte politikeren, at han mener, at ansvaret i sidste ende ligger hos kommunen, og det mener han stadig efter at have gennemgået den mere detaljerede redegørelse af hændelsesforløbet.

– Jeg mener stadig, at det er os, der har det ultimative ansvar, og det kan og skal ikke diskuteres. Vi skal tage ansvaret på os og presse på for at få nogle svar, fordi hvad gør vi, hvis ikke vi må have dobbelte håndtag, ikke må have et gitter, og vi samtidig ikke kan og skal mandsopdække de her beboere?, lyder det fra udvalgsformanden.

Den store udfordring er ifølge René Danielsson, at man har at gøre med en masse offentlige regler, der ramler sammen, hvilket i dette tilfælde har resulteret i den ultimative tragiske hændelse.

– Der er frustrerende, at det offentlige Danmark ikke kan finde ud af at lave et sæt regler, der er til administrere ud fra. Jeg synes, at vi skal afsøge de muligheder, vi har for at sikre, at det ikke sker igen, samtidig med at vi ikke går på kompromis med myndiggørelsen af vores borgere.

Kan aldrig sikre sig 180 procent

Under ledelsens kommentarer i redegørelsen fra Center for Ældre fremgår det, at "det er ledelsens opfattelse, at man trygt og sikkert kan opholde sig på kommunens plejecentre og -hjem, men at ulykker desværre kan ske alle steder".

Og den opfattelse deler René Danielsson, når han forholdes spørgsmålet, om det er trygt og sikkert på de bornholmske plejecentre.

– Ja, det synes jeg i udgangspunktet. Man kan aldrig sikre sig selv 180 procent imod ulykker, siger han.

Er der noget, du savner at få svar på i redegørelsen?

– Nej, redegørelsen er fin. Jeg er ked af noget af det, der står i den, men det er for så vidt ikke Center for Ældres skyld. Det er nogle af reglerne, jeg er ked af.

De pårørende til den afdøde har udtrykt et klart ønske om, at man fra myndighedernes side får set på, hvordan man sikrer, at sådanne ulykker ikke kan finde sted i fremtiden. Den tankegang bifalder og deler Social- og Sunhedsudvalgs formanden.

– Det synes jeg er en ret nobel hensigt. Vi kan ikke give dem deres pårørende tilbage, men de vil gerne være med til at sørge for, at det ikke kan ske igen i fremtiden. Vi skal søge efter svar, fordi vi skal gøre alt for at forhindre sådan noget.