Foruroligende udvikling: 14-årige bruger opioider

NOTITS | 4. MAJ 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS
4. MAJ 2023 • 05:30

Flere unge i Danmark benytter beroligende, smertestillende piller af typen opioider. Derfor inviterer Ungerådgivningen i Rønne nu til informationsaften for forældre og pårørende omkring unges brug af rusmidler.

Flere unge oplever angst og usikkerhed, fordi de føler, de har svært ved at leve op til de krav og mål, der stilles i præstationssamfundet. Løsningen for nogle er at benytte sig af opioider, men det er ikke en god idé, mener Ungerådgivningen, som ønsker at sætte fokus på, hvor alvorlige konsekvenser brugen af de beroligende og smertestilende piller kan have for de unge.

– Børn og unge ned til 14-årsalderen, som ikke tidligere har haft anden omgang med stoffer, bliver afhængige af opioidpillerne. Udfordringen er, at de unge ser ikke pillerne som et rusmiddel, men som en ufarlig pille, som kan udskrives af lægen, fortæller ungebehandler Kenny Rasmussen og oplyser, at det for eksempel kan være unge, som er under uddannelse eller har et (fritids) job, som bruger opioider til at dulme angst, usikkerhed og ubehag ved for eksempelvis eksamenssituationer. Pillerne bliver dog også i stigende grad brugt af de unge som et rusmiddel, hvor formålet udelukkende er at være påvirket.

Der er flere grunde til, at man bør holde sig fra at bruge opioider. Mange mennesker, som bliver behandlet med opioider, oplever virkninger – ud over den smertestillende eller bedøvende effekt - såsom mild varme, kvalme, muskelafspænding og fravær af depression og angst, men oplevelsen er meget forskellig fra person til person, og det er også meget almindeligt at opleve forstoppelse. Samtidig dæmpes åndedrættet, så man trækker vejret mere roligt

Kroppen vænner sig desuden hurtigt til opioiderne, hvilket betyder, at man har brug for større og større dosis, for at opnå den tilfredsstillende virkning. Den unge risikerer derfor at optrappe sit forbrug af pillerne, hvilket kan medføre alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser for den unge.

Opioidpiller, som er købt illegalt, indeholder ofte andre skadelige stoffer og gift, hvor koncentrationen ikke kendes, og der er derfor risiko for ukendte psykiske skader.

– Ungerådgivningen opfordrer unge, som er i berøring med opioidpiller, til at kontakte Ungerådgivningen med henblik på rådgivning, fortæller Kenny Rasmussen.

Informationsaftenen foregår torsdag den 8. juni klokken 18-20 i den store sal på biblioteket i Rønne.