Det giver mening at søge hjælp i et sundhedshus frem for på en møbelfabrik

Det giver mening at søge hjælp i et sundhedshus frem for på en møbelfabrik
De fysiske rammer var der allerede - og tingene glider lidt lettere, når man ikke har brug for penge fra den slunkne kommunekasse, gætter han. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 2. DEC 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
2. DEC 2023 • 15:30

Processen har varet i et års tid, men for nylig fik Sundhedshuset Østbornholm sat et skilt op, der forkynder, at der er 10 specialister under samme tag i Nexø.

Man skal helt ned for enden af den lange lyse gang med forskellige døre, som har hver sit navneskilt. For enden af gangen finder man receptionisten Anna, som er tilknyttet Hanne Nielsens kiropraktorklinik.

Går man forbi receptionen og videre gennem den næste dør, så møder man klinikhunden Conrad og hans ejer Bjarne Asbahr, som lykkeligvis har et øjeblik til at snakke med Tidendes udsendte, som er kommet forbi for at høre mere om Bornholms nye sundhedshus, som TV2 Bornholm også besøgte for nylig.

Laserterapeuten har nemlig holdt til på Møbelfabrikken i to og et halvt år, da epidemi-nedlukninger fik ham til at længes hjem til Bornholm, og dermed er han den af de praktiserende, der har været i huset længst. Det var dog først, da fysioterapeuten også lejede sig ind for et års tid siden, at drømmen om et sundhedshus begyndte at vokse frem.

– Jeg ved ikke, om jeg har tænkt, at vi skulle blive så mange så hurtigt, men det føltes bare naturligt, at der skulle komme flere, fortæller han.

Han oplevede nemlig, at folk begyndte at opsøge Møbelfabrikken for at blive en del af fællesskabet, der var der, og direktør for Møbelfabrikken, Carsten Aalling så hurtigt, at der var potentiale for mere, fortæller Bjarne Asbahr.

Bjarne Asbahr var den første til at åbne sin praksis på Møbelfabrikken for to og et halvt år siden. Siden er flere kommet til. Foto: Sarah Thun Kristensen

Selvom han oplevede, at han i starten var lidt tilbageholdende med at søge sparring og dele sine egne klienter med de øvrige i huset, så er han nu begejstret for muligheden for dialog og sparring med særligt fysioterapeuten og kiropraktoren, som hver især har deres private praksis i de omgivende rum.

– I starten holdt man kortene lidt ind til kroppen og andre skulle ikke blande sig, men nu er det faktisk 10 gange bedre, at det er på den anden måde; at man er åben og hjælper hinanden og sender klienter videre, som man ikke selv kan hjælpe, fortæller han.

Slut med lange ventetider

Netop ideen om, at man kan blive hjulpet videre til den rette behandling på et og samme sted har været en af direktør Carsten Aallings kongstanker bag det nye sundhedshus.

Han har nemlig tidligere været frustreret over lange ventetider, og hvordan han har haft en oplevelse af, at man har skullet køre hele Bornholm rundt, stå i kø og bruge hele dage på at få tjekket noget, der bare kunne tage fem minutter.

– Jeg er opdraget i hele mit arbejdsliv til at være meget opmærksom på, hvordan markedet er, og hvad der sker derude, for jeg har en interesse i at fylde Møbelfabrikken op til bristepunktet med tilbud, forklarer han.

Derfor så han også straks, da de første par sundhedsfaglige specialister var flyttet ind, at der var et stort potentiale i at skabe en klar profil, der kunne skabe opmærksomhed omkring de mange lokaler, der stod ledige og klar til at blive indrettet til privatpraktiserende.

– Og så kom der et meget stærkt lokomotiv ind i form af Kiropraktor Bornholm. Det er noget Bornholm har skreget efter rigtig længe, og Hanne valgte os, fordi der var nogle kollegaer, og det var et handikapvenligt sted.

– Siden er der startet flere andre. Senest var der en bandagist, som ville starte noget på Bornholm, fordi der er en stor efterspørgsel, og så er det jo naturligt at opsøge et sted, der hedder sundhedshus.

Helt oplagt

Carsten Aalling fortæller, at selvom det kommer til at se nemt ud, så har han været proaktiv på den måde, at han har været informativ om, at sundhedshuset er på vej, og at man er på jagt efter specialister.

– Og så skal de komplimentere hinanden frem for at konkurrere mod hinanden. Vi har haft et kanon godt samarbejde med de nuværende kollegaer, som også er interesseret i, at der skal være stærke kompetencer på stedet.

Han mener, at genistregen er selve det at sætte en etikette på, der hedder Sundhedshuset Østbornholm. For uden den havde de forskellige selvstændige praktiserende stukket i alle retninger, og de havde måske været sværere at finde.

– Hvis nogen har et sundhedsfagligt behov, så er det nemmere at finde folk, når de er i et samlet hus, hvor der er flere muligheder, end at man skal køre til en eller anden kælder i Olsker, hvor en terapeut måske har sit lokale i privaten, forklarer han.

På Møbelfabrikken følger en fælles service med for alle i huset, og så er det nemt at finde for en taxa, og for Carsten Aalling, som alligevel havde en bred og lys kontorgang til at stå, som han ikke rigtig oplevede en stor efterspørgsel på, så var tanken helt oplagt.

– Det, der egentlig er i det, er, at vi nærmest allerede havde en sundhedsgang med masser af ledige lokaler, for folk vil stadig hellere sidde hjemme tæt på vaskemaskinen frem for i et kontorfællesskab her, så jeg tænkte bare, at det her er skidegodt.

– Man kan gå ned ad den gang og uanset om det er krop eller sjæl, så kan man gå ned ad den gang og arbejde på det, og de forskellige specialister kan hjælpe hinanden.

Hanne Nielsen er kiropraktor, og hun oplever, at folk har nemt ved at finde hende. Foto: Sarah Thun Kristensen

Drømmer om en læge

Og netop fællesskabet, sparringen på tværs og det, at det nu hedder et sundhedshus er nogle af de ting, Hanne Nielsen, som står bag Kiropraktor Bornholm, valgte til, da hun valgte at lave sin klinik i Møbelfabrikken.

– Jeg har tidligere haft klinik i et sundhedshus, og jeg kan godt lide den dynamik, der er; at man kan sparre med hinanden. Og så kan jeg lide, at det er nemt for borgerne at finde vej. Derfor er det genialt, at det faktisk også hedder Sundhedshuset Østbornholm.

– Det giver mening, at man søger sundhedsfaglig hjælp i et sundhedshus fremfor på en møbelfabrik, smiler hun.

Hun synes ikke, det var så nemt at finde et sted at slå sig ned med sin praksis, men hun vidste, at hun gerne ville have klinik tæt på sin bopæl, og at hun ikke ville bo i de tre mest turistede byer.

– Vi valgte Nexø. Rønne blev for stor for os, og det giver også mening, når der er to kiropraktorklinikker, at de ikke begge ligger i Rønne.

Hun har fået rigtig gode tilbagemeldinger på sin beslutning om at blive kiropraktor i Nexø - og hun oplever, at folk er glade for, at de kan kombinere besøg hos hende med besøg hos andre i huset. Hun fortæller, at det giver en god sammenhæng.

– Og folk fra Rønne kan nu sagtens finde mig. De kommer faktisk fra hele øen.

Tilbage hos direktør Carsten Aalling er han ikke færdig med at have visioner for Sundhedshuset Østbornholm. Han har stadig tre ledige rum, og han drømmer om både en fodterapeut og en jordemoder, som han mener, der er stor mangel på på den østlige side af øen.

– Jeg vil også gerne have en læge, som ville svømme som en fisk i vandet omgivet af alle de her specialister. Jeg kunne sagtens skabe plads til et helt lægehus, hvor de kunne have deres egen del med flere rum, som kunne kobles op på sundhedsgangen, fortæller han.

Han understreger, at når det er gået så stærkt med etableringen af sundhedshuset, så handler det hovedsageligt om, at bygningerne allerede stod der, og om fleksibilitet og en vilje til at få ting til at ske. Og som iværksætterhus har Møbelfabrikken et ansvar for at gå foran og kæmpe for at drive forretning, som kan generere penge til iværksætteriet.

– Det er sådan, vi er her på Møbelfabrikken. Vi er løsningsorienterede, og vi har en vilje til at gøre nogle ting og en stor glæde og stolthed, når det lykkes.