Prinsesse Benedikte indviede Viking Fitness: Her vil der altid være plads til personer med bevægelseshandicap

Prinsesse Benedikte indviede Viking Fitness: Her vil der altid være plads til personer med bevægelseshandicap
Børnehuset Nordstjernen i Rønne var blevet spurgt, om man havde lyst til at komme og hilse på prinsesse Benedikte og overrække prinsessen en buket blomster. Syv børn tog af sted for at løse opgaven, og Mila stod for at overrække buketten. – Vi havde talt meget om, at vi skulle møde en vaskeægte prinsesse, fortæller pædagog Pia Clausen. Foto: Jens-Erik Larsen
MOTION | RØNNE | ABONNENT | 18. AUG 2021 • 15:00
Holger Larsen
Journalist
MOTION | RØNNE | ABONNENT
18. AUG 2021 • 15:00

– Hjertelig tillykke, sagde prinsesse Benedikte, da hun havde klippet den røde snor over og dermed officielt indviet Viking Atletiks nye fitnessbyggeri ved Louisenhøj på Torneværksvej i Rønne.

Prinsessen forestod indvielsen, fordi hun i mange år har været protektor for Parasport Danmark, og hun har i den egenskab også forestået indvielsen af de to første Fitness for Alle-centre. De tre centre har det til fælles, at de er indrettet til foreningsidræt og til personer med bevægelseshandicap.

Viking Fitness blev indviet som det sidste af de tre, fordi der som nævnt af flere har været en række udfordringer på vejen for byggeriet.

Perfekte forhold

– Glæden ved åbningen af bygningen overstråler langt de udfordringer, der har været undervejs i de sidste fire år og fem måneder. En periode, som også har betydet, at vi har bevæget os fra et syv millioner kroners projekt til et over 12 millioner kroners projekt, sagde Claus Clausen, eventmanager og formand i Viking Atletik.

Han sagde, at man med det nye byggeri nu kan tilbyde medlemmerne helt perfekte træningsforhold både inde og ude.

– Coronaperioden var hård mod vores medlemstal. Over 300 medlemmer meldte sig ud, men nu kan vi notere en fremgang på over 400 medlemmer. Der kommer nye hver dag. Vi er nu 1.950 medlemmer, og det er vi stolte over, sagde Claus Clausen.

Nye målgrupper

– Vi glæder os over, at vi nu kan byde nye målgrupper velkommen, nemlig personer med forskellige fysiske funktionsnedsættelser. Vi havde allerede medlemmer, der sad i kørestol og havde andre bevægelseshandicap, men mulighederne var bestemt ikke gode. Nu er vi rustet på en helt anden måde. Nu er rammerne her for, at det skal blive en gigantisk succes.

– Nu kommer den helt store opgave: At få inkluderet vores nye medlemmer i idrætsforeningen. Et arbejde, der er i gang, og som vi vil intensivere i efteråret. Vi har uddannet specialtrænere og instruktører med den rette viden. Det hele er klar, og vi har træningsmaskiner, der ved at udløse et håndtag kan laves om til en maskine for en kørestolsbruger, sagde Claus Clausen.

Sprænger ventelisten

Viking Atletik har sat en stopgrænse for adgangen til fitnesslokalerne ved 1.500 medlemmer, og det nærmer man sig:

– Men denne grænse gælder ikke medlemmer med bevægelseshandicap. Her sprænger man ventelisten, og der vil altid være plads, fastslog Viking-formanden.

– Hele ideen er, at vi skal træne sammen. Vil man have hjælp fra en instruktør, skal det være en mulighed. Vil an indgå på de faste hold, skal det også være en mulighed. Vil man bare træne for sig selv, er man også velkommen til det.

– Efter træningen vil man kunne mødes i vores lækre café over en kop kaffe. Vi glæder os meget til at skabe et inkluderende miljø for alle brugere, sagde Claus Clausen.

Formanden erklærede sig stolt over, at man nu var kommet i mål med projektet og takkede alle involverede.

Med på landkortet

Karen-Margrethe Hansen Bager, direktør for DGI-Bornholm, som er lejer på Viking Atletiks ejendom, har fulgt hele processen – inklusive byggeriet – på nærmeste hold:

– Vi var med til at opfordre Viking Atletik til at sende en ansøgning i foråret 2017 og til i dag, hvor vi kan indvie de flotte træningsmuligheder. Det er rigtig flot, at Bornholm, takket være Viking Atletik, er med på landkortet som et af tre steder i Danmark, hvor der er opført et Fitness for Alle-center, sagde DGI-direktøren.

– Takket være dygtige arkitekter og håndværkere har I fået en rigtig flot og unik bygning. Der har været en stram styring, og I har holdt jer inden for budgettet – faktisk så meget, at der havde været råd til til oprindeligt planlagte 500 kvadratmeter og ikke "kun" 460 kvadratmeter, sagde Karen-Margrethe Hansen Bager.

Claus Clausen forudså, at man kan komme til at mangle plads:

– Det er der taget højde for, idet bygningen kan udvides i begge ender. Så kan vi få plads til at blive flere, hvis behovet er der, sagde han.

 

Fitness for Alle

Projektet i Rønne er det sidste af tre projekter, som bliver gennemført som led i "Fitness for alle". De to andre ligger i henholdsvis Gladsaxe og Gårslev ved Vejle. Dermed kan partnerskabet bag kampagnen nu begynde at indsamle erfaringer med de nye rammers betydning for folk med og uden bevægelseshandicap.

Partnerskabet bag Fitness for Alle er Bevica Fonden, den filantropiske forening Realdania, Lokale og Anlægsfonden, Danske Handicaporganisationer, DIF, DGI, Parasport Danmark og Bevæg dig for livet – Fitness.

De tre pilotprojekter bliver fulgt og evalueret af BARK rådgivning, der er sekretariat for kampagnen, samt af en forskningsindsats drevet af Center for tilpasset idræt og bevægelse ved Syddansk Universitet. Forskningsindsatsen skal dokumentere effekten af de nye tiltag og er finansieret af Tryg Fonden.