Fitnesscenter til inspiration for andre

Fitnesscenter til inspiration for andre
Sif Holst og prinsesse Benedikte der klipper snoren. Foto: Jens-Erik Larsen
MOTION | RØNNE | ABONNENT | 18. AUG 2021 • 15:42
Holger Larsen
Journalist
MOTION | RØNNE | ABONNENT
18. AUG 2021 • 15:42

– Her er plads til familien, til den enlige, dem der kommer til bens og dem, der kommer i kørestol. Håbet er, at det kan inspirere andre til at bygge og indrette inkluderende træningsfællesskaber.

Det sagde Hanne Lene Haugaard, der ved indvielsen af Viking Atletiks fitnessbygning var repræsentant for partnerskabet Fitness for Alle. Hun sagde, at man har støttet byggeriet, fordi der mangler gode eksempler på fitnesscentre, der giver alle mulighed for at indgå i aktive fællesskaber.

– Vi ved, at behovet er stort. En undersøgelse peger på, at personer med handicap, der er fysisk aktive, i langt højere grad deltager i vores samfund end personer med handicap, der ikke er fysisk aktive. De er også i højere grad i arbejde, mere aktive i organisationer, i frivilligt arbejde og fritidstilbud, de har færre smerter og tager mindre smertestillende medicin og har en samlet højere livskvalitet.

– Undersøgelsen viste også, at der mangler faciliteter og tilbud. Derfor er det dejligt at stå her og se, at hele Danmark har fået et nyt eksempel på, hvordan foreningsfitness kan inkludere nye målgrupper, sagde Hanne Lene Haugaard.

Bedre adgang til træning

Sif Holst, næstformand for Danske Handicaporganisationer, drog en parallel til de Paralympiske Lege, der starter om få dage i Tokyo:

– Deltagerne her er desværre nogle af de få med fysiske handicap, eller bare et handicap, der har fundet vej til et træningscenter. Vi ved, at mange mennesker med udviklingshandicap i gennemsnit lever 14 år kortere end mennesker uden et handicap. Vi ved, at en mand med psykisk sygdom lever i gennemsnit 20 år kortere end en mand uden et handicap.

– Vi ved, at rigtig mange med handicap døjer med muskelsygdomme. Bedre adgang til træning er ikke den eneste udfordring, men det at holde os i gang er en rigtig vigtig del af at passe på vores helbred. I dag er barriererne rigtig mange for handicappede, sagde Sif Holst.

Hun håbede, at man med de tre nye Fitness for Alle-centre kan finde nogle af svarene på, hvordan man kan sikre et mangfoldigt idrætstilbud og socialt samvær, idet hun også nævnte at ensomhed er et stort problem blandt handicappede.

– Erfaringerne kan bruges til at skabe inspiration og innovation til nye tiltag, der gør fitness tilgængelig for mennesker med bevægehandicap, og til at skabe øget interesse og viden om, hvordan vi kan nedbryde både fysiske og sociale barrierer, så der skabes lige muligheder for fitness for alle, sagde Sif Holst.


– Derfor er det dejligt at stå her og se, at hele Danmark har fået et nyt eksempel på, hvordan foreningsfitness kan inkludere nye målgrupper, sagde Hanne Lene Haugaard ved indvielsen. Foto: Jens-Erik Larsen