Ny afgørelse slår endnu engang fast, at kommuners støtte til foreningsfitness er lovlig

Ny afgørelse slår endnu engang fast, at kommuners støtte til foreningsfitness er lovlig
I 2019 var der 183.000 danskere, som var medlemmer af idrætsforeninger, som tilbyder fitnessaktiviteter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 12. FEB 2021 • 13:07
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
12. FEB 2021 • 13:07

FITNESS

I DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF) er der ingen tvivl. Fitness er en foreningsaktivitet på lige fod med håndbold eller badminton, og derfor skal kommuner støtte fitnessforeninger og foreningsbaserede fitnesscentre.

Og det understreges nu i en ny afgørelse fra Ankestyrelsen, som faldt den 19. januar. Her bliver det slået fast, at det er helt efter bogen, når en kommune giver støtte i form af driftstilskud og anlægsstøtte til fitness i idrætsforeninger.

– Vi har fulgt sagen tæt, for det har hele tiden været vores klare holdning, at der ikke skal være skyggen af tvivl om, at foreningsbaserede fitnesscentre kan og bør støttes af kommunerne. Idrætsforeninger med fitness skal ikke behandles anderledes end andre idrætsforeninger. Derfor er vi meget tilfredse med afgørelsen fa Ankestyrelsen, siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen i en fælles pressemeddelelse fra DGI og DIF.

– Fitness er en populær idrætsaktivitet blandt danskerne, og interessen er fortsat stigende. Derfor er det godt at få en afklaring i sagen, så kommuner fortsat ikke bør være i tvivl om, hvorvidt de skal støtte foreningsfitness. Også selvom afgørelsen ikke er overraskende, for den lægger sig jo i slipstrømmen af en række andre afgørelser, udtaler DIF’s formand Niels Nygaard i pressemeddelelsen.

Gennem årene har der været en række afgørelser om foreningsfitness. Ifølge pressemeddelelsen har blandt andet EU i 2017 afvist en klage over, at støtte til foreningsfitness skulle være konkurrenceforvridende, mens en lignende afgørelse er truffet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Afviser klagen over støtte til foreningsfitness

Afgørelsen fra Ankestyrelsen har været undervejs i næsten tre år.

Sagen udspringer af, at en privat fitnessudbyder i 2018 klagede over Faaborg-Midtfyn Kommunes støtte til foreninger med fitness og til almennyttige faciliteter med fitness. I afgørelsen vurderer Ankestyrelsen ikke, at der er anledning til at rejse en tilsynssag, idet kommunen ikke har gjort noget forkert ved at støtte foreningsfitness.

Det er helt inden for lovens rammer, når en kommune med afsæt i med folkeoplysningsloven og den kommunale fuldmagt støtter foreninger og selvejende institutioner, der tilbyder fitness.

DGI og DIF har som led i sagen blandt andet skrevet et brev til Ankestyrelsen, hvor de fremhæver, at Faaborg-Midtfyns Kommune støtter idrætsforeninger og idrætsfaciliteter på samme måde som andre kommuner og på fuldt lovligt vis.

Afgørelsen vedrører noget principielt

Ifølge pressemeddelelsen har nogle kommuner gennem årene tøvet med at støtte foreningsfitness, og idrætsorganisationerne mener derfor, at afgørelsen fra Ankestyrelsen vedrører noget principielt. Afgørelsen viser nemlig, at idrætsforeninger med fitness ikke skal behandles anderledes end andre idrætsforeninger, og at det er organiseringsformen – og ikke aktiviteten – som er afgørende for, om en kommune skal give støtte.

Er det et foreningsbaseret fitnesscenter med medlemmer, bestyrelse, generalforsamling, og hvor overskuddet tilfalder foreningen selv, så er der tale om en almennyttig forening, som kommunen har ret og pligt til at støtte i henhold til Folkeoplysningsloven, skriver DIF og DGI, som tilføjer, at der for kommercielle fitnesscentre, hvor ejerne har økonomiske interesser, gælder andre regler. 

 


Fakta om foreningsbaserede fitnesscentre

* I DGI og DIF var der i 2019 i alt 974 foreninger med forskellige fitnessaktiviteter, og de havde i alt 183.000 medlemmer.

* I idrætsforeninger med fitness er der frivillige instruktører og en valgt bestyrelse. Eventuelt overskud bliver i foreningen – det vil sige, der er ikke nogen, der skal tjene penge på det.