De finder ikke champagneflasken frem: 'Det er ikke ret mange penge, det drejer sig om'

De finder ikke champagneflasken frem: 'Det er ikke ret mange penge, det drejer sig om'
Viking Atletik er en af de foreninger på Bornholm, der har tilbudt fitness i en årrække. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 12. FEB 2021 • 14:00

FITNESS

Viking Atletik er en af de idrætsforeninger, der tilbyder foreningsfitness til sine medlemmer, og formand Claus Clausen er mildest talt ikke overrasket over, at Ankestyrelsen nu har truffet afgørelse om, at der godt må gives offentlige støttekroner til netop foreningsfitness.

– Sagt lidt i spørg er det jo et lille jubilæum, for det må være 25. gang, at det bliver slået fast. Det er jo noget, der jævnligt kommer op. EU-domstolen har også tidligere fastslået, at der ikke er noget konkurrenceforvridning i det, siger han.

Ifølge DIF og DGI har flere kommuner i Danmark ventet på afgørelsen fra Ankestyrelsen, før de ville tildele offentlig støtte til idrætsforeninger, der tilbyder fitness. Viking Atletik har dog ikke oplevet, at Bornholms Regionskommune har tilbageholdt støttekroner i de lidt over ti år, som foreningen har tilbudt fitnesstræning.

Støtten er minimal

Claus Clausen fortæller desuden, at den offentlige støtte til foreningsfitness ikke er særlig stor.

Han forklarer, at der er tre forskellige måder, som foreningsfitness – og andet slags idræt – kan få offentlig støtte på, og det er via medlemstilskud, lokaletilskud og anlægstilskud. Når det kommer til medlemstilskud, gives det kun for medlemmer, som er under 25 år, og da 80 procent af Viking Atletiks medlemmer er ældre end det, udløser det ikke mange støttekroner.

I forhold til lokaletilskuddet får Viking Atletik 70.000 kroner i støtte om året, fordi foreningen selv ejer to bygninger, hvor der blandt andet dyrkes foreningsfitness. Lokaletilskuddet bliver beregnet ud fra aktivitetsniveauet og her tæller holdtræning og klubmøder med i beregningen, mens det ikke udløser timer til aktivitetsniveauet, hvis et medlem går i fitnessrummet og træner for sig selv.

Selvom de 70.000 kroner selvfølgelig kan lyde af mange penge, så udgør det ikke en særlig stor del af kontingentet, forklarer Claus Clausen.

– Det er ikke ret mange penge, det drejer sig om for vores vedkommende. Jeg lavede engang nogle beregninger med, at hvis vi slet ikke fik noget offentlig tilskud til den bygning, hvor der også er fitness i, så skulle vi sætte kontingentet op, og jeg mener, det var noget med et par kroner pr. måned pr. medlem, siger han.

Stor prisforskel

Claus Clausen oplyser, at hvis man som medlem i Viking Atletik vil have mulighed for at bruge foreningens fitnessrum, så skal man betale i alt 750 kroner om året.

Claus Clausen erkender, at denne pris er meget billigere end i de kommercielle fitnesscentre, hvor det typisk koster flere hundrede kroner om måneden, men han mener ikke, at prisforskellen skyldes de offentlige støttekroner.

I stedet mener han, at årsagen til den billigere pris skyldes, at der i Viking Atletik – som i alle andre foreninger – bruges frivillige instruktører/trænere. Omvendt får instruktørerne løn i et kommercielt fitnesscenter, og det er derfor, der er en stor prisforskel, forklarer Claus Clausen.

Han fortæller desuden, at Viking Atletik ikke har fået nogen kommunale anlægstilskud til de bygninger, hvor foreningen tilbyder foreningsfitness.