Direktør for Local Fitness: Afgørelse er ‘frustrerende’

Direktør for Local Fitness: Afgørelse er ‘frustrerende’
Local Fitness er tvangslukket pt. grundet coronarestriktionerne, men håber kunderne vender tilbage for at løfte håndvægte, når fitnesscentrene får lov at åbne igen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 12. FEB 2021 • 14:47
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
12. FEB 2021 • 14:47

FITNESS

– Ja, det er jo uden tvivl dybt frustrerende læsning i en i forvejen ekstremt deprimerende tid.

Sådan lyder reaktionen fra direktøren for Local Fitness, Kaare Solhøj Dahle, da Bornholms Tidende spørger ham via email, hvordan han forholder sig til Ankestyrelsens nylige afgørelse i en principiel sag om offentlig støtte til foreningsfitness.

De kommercielle fitnesscentre har i årevis kæmpet en kamp for at få stoppet den kommunale støtte til foreningsfitness, men Ankestyrelsen har nu besluttet, at kommuner godt må give driftstilskud og anlægsstøtte til idrætsforeninger, der tilbyder fitness.

Det er Local Fitness, der driver fire fitnesscentre her på Bornholm, ikke tilfredse med.

– Umiddelbart så synes jeg, at det er utroligt skuffende, og igen kan jeg konstatere, at man sniger sig uden om kernen i den efterhånden årelange problemstilling, skriver Kaare Solhøj Dahle, der mener, at der i mange af foreningsfitnesscentrene ikke foregår særlig meget folkeoplysende aktivitet, da de stort set fungerer uden nogen undervisere, som har tilrettelagt holdundervisning.

Derfor mener han, at mange af foreningsfitnesscentrene i praksis fungerer som ubemandede nøglecentre, og dette er der ifølge direktøren ikke noget holdsport eller forpligtende fællesskab i. Af samme årsag mener han ikke, at mange af foreningsfitnesscentrene overholder bestemmelserne i Folkeoplysningsloven.

– Det er chokerende, at der efter så mange år og så mange klager ikke er nogen af klagebehandlerne, der har forholdt sig til denne problemstilling, skriver han.

Den hypotetiske foreningsvaskehal

Direktøren mener i øvrigt, at Ankestyrelsens afgørelse i princippet åbner op for mange kreative måder at få offentligt støtte på med henvisning til Folkeoplysningsloven.

Han giver et eksempel med, at man kunne stifte en foreningsvaskehal og så modtage diverse offentlige tilskud, fordi der indimellem sker en aktivitet, som kunne minde om noget, der var folkeoplysende.

– For at det skal være folkeoplysende, så vil der hver søndag være en time, hvor en frivillig fra foreningen fortæller om, hvordan man vasker sin bil bedst muligt (det er at sammenligne med holdet i foreningsfitness).

Han tilføjer:

– Der er INTET folkeoplysende i hverken Foreningsvaskehallen eller Foreningsfitness. Oplysningsdelen er nemlig ikke deres primære formål, men kun en brøkdel af driften, men det er tydeligvis det, der muliggør driften af en ellers kommerciel forretning – og til priser, som private erhvervsdrivende ikke har en chance for at konkurrere imod.

– Det er ufatteligt, at det får lov til at fortsætte, og min fornemmelse er, at det er fordi den almindelige dansker tror, at sundhed, fitness og det offentlige på en eller anden måde hænger sammen. Derfor ville det være spændende at se reaktionerne, hvis man vitterligt begyndte at drive alle mulige andre brancher som foreninger på samme måde (med tilskud fra Folkeoplysningsloven), skriver han.

Hård tid under nedlukningen

Kaare Solhøj Dahle fortæller desuden, at det er en yderst udfordrende tid at være direktør for et fitnesselskab, da alle fitnesscentrene er tvangslukket grundet coronarestriktionerne.

– Den nuværende situation er en skandaløs katastrofe. Der kan være argumenter for og i mod en nedlukning af landet og udvalgte virksomheder, men det, der er svært at argumentere for, er, hvorfor de tvangslukkede virksomheder, som for eksempel os, ikke blot er blevet frataget vores retmæssige erstatning, men også bliver påført store månedlige udgifter, som vi ikke kan få refunderet, eller ”afbestille”, skriver han.

Særligt her på Bornholm er situationen særlig slem for fitnesskædens centre, fortæller han.

– Vi er en vækst-virksomhed, og på grund af vores omsætning og udgiftsniveau er vores månedlige tab forholdsvist stort. Det er naturligvis ekstra ærgerligt på Bornholm, hvor vi jo ikke bare har investeret millioner i at opkøbe en samling centre for et par år siden, men ydermere har investeret flere millioner i store opgraderinger og renoveringer af disse centre.

Han håber dog på, at bornholmerne vil vende tilbage til Local Fitness, når fitnesscentrene får lov at åbne op igen.

– Vi har rigtigt mange loyale og søde medlemmer på Bornholm, og det er vores største overbevisning – og forhåbning –at vi ser størstedelen af dem igen, når vi forhåbentligt snart åbner, skriver han.