Klatretårn bliver opgraderet

Klatretårn bliver opgraderet
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 21. FEB 2021 • 07:11
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
21. FEB 2021 • 07:11

KLATRING

Bornholms Klatreklub forsøger i øjeblikket at forbedre sine træningsfaciliteter. Som et led i den plan vil man opgradere klatretårnet ved DGI-hallen i Rønne, og det kan nu realiseres, da klubben har fået bevilliget 9.786 kroner af Job-, Udviklings- og Fritidsudvalget i Bornholms Regionskommune.

Pengene skal blandt andet bruges på at udskifte nogle af klatregrebene og ankeret i toppen af tårnet, hvilket vil give nye muligheder for at bruge træningsfaciliteten.

– Klatretårnet har ikke rigtig været egnet til klubtræning, så vi har vi søgt nogle penge til at få det opgraderet, så det både kan bruges for nybegyndere og øvede i klubben, siger formanden for Bornholms Klatreklub, Jakob Hansen.

Hidtil er tårnet kun blevet brugt til forskellige teknikøvelser, for det kræver blot, at man kan sætte et reb op. Men med opgraderingen vil tårnet svare mere til en indendørstræningsbane, som man rent faktisk kan klatre på.

– Og det var jo egentlig også det, som var det oprindelige formål med klatretårnet, men det blev bare aldrig rigtig lavet på det niveau, fortæller Jakob Hansen, der oplyser, at det var DGI Bornholm, der opførte tårnet i 2008 og så efterfølgende overlod driften og ejerskabet af tårnet til Bornholms Klatreklub.


Jacob Hansen. Foto: Berit Hvassum

Corona er skyld i opgradering

Han forklarer desuden, at årsagen til, at klubben nu føler sig kaldet til at gøre noget ved tårnet, skyldes, at klatrerne pt. ikke har adgang til indendørstræningsfaciliteter grundet coronarestriktionerne.

– Vi har nogle nye klatrere, der ikke kan klatre på klippe endnu. De kan kun klatre indendørs, og det er de jo blevet afskåret fra på grund af restriktionerne. De startede i september, og så blev der lukket ned, så de vil rigtig gerne holde det ved lige, og det er der bare ikke mulighed for i øjeblikket.

– Vi har også mange øvede klatrere, der gerne vil træne indenfor om vinteren, som ikke har haft mulighed for det, fortæller formanden.

Smartphone giver adgang til tårnet

Når arbejdet er færdigt, vil der være mulighed for, at helt op til 16 personer ad gangen kan træne på det 12 meter høje klatretårn, hvilket er dobbelt som mange som hidtil.

Desuden vil klubben kunne sikre, at det kun er medlemmer, som bruger tårnet, da nogle af pengene også skal bruges på nogle elektroniske bluetoothlåse. Tidligere skulle man låse hængelåsen op med en hemmelig kode, som kun tre-fire medlemmer kendte, men nu vil alle klubmedlemmer kunne låse den op med deres smartphone.

– Nogle stykker af os har brugt tårnet efter arbejde. Så tager vi hen og klatrer i to timer, og det er det, vi gerne vil lægge op til, at man begynder at bruge tårnet som et slags minitræningscenter, siger Jakob Hansen, som håber, at arbejdet vil være udført engang i marts.

– Lige så snart det er to-fem grader, så kan man godt klatre på plasticgrebene, for de er ikke helt så kolde som en klippe er. Og det står jo udenfor, og så må man jo godt træne på det, så længe man ikke er mere end fem personer samlet, siger han og oplyser, at klubben vil sætte nogle spande med udstyr i klatretårnet, som medlemmerne så kan bruge, når de har låst hængelåsen op med deres smartphone.