Jesper måtte opgive verdens sværeste maraton: 'Det hårdeste jeg nogensinde har løbet'

Jesper måtte opgive verdens sværeste maraton: 'Det hårdeste jeg nogensinde har løbet'
Den 57-årige bornholmer måtte "nøjes" med 30 kilometer, men det var til gengæld også de hårdeste, han nogensinde har løbet. I baggrunden ses målbyen Machu Picchu, som er en velbevaret præ-columbiansk by, som er placeret på en høj bjergkam i 2.057 meters højde i det sydlige Peru. Den er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Privatfoto
NYHED | PERU | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | PERU | ABONNENT
11. JUN 2022 • 15:30

Bornholmskfødte Jesper Floyd Kristiansen havde som mål at gennemføre alle 42 kilometer til Inca Trail Marathon i Peru, men på grund af problemer med at nå tidskravet måtte han nøjes med 30 kilometer.

I onsdags var 57-årige Jesper Floyd Kristiansen på sit livs måske mest krævende opgave, da han skulle forsøge at gennemføre Inca Trail Marathon i Peru, som kaldes det sværeste maraton i verden med sine mere end 6.500 meters højdeforskel. 

Det lykkedes desværre ikke bornholmeren at klare sig igennem den fulde maratondistance på 42,195 kilometer, for undervejs på ruten måtte han indse, at han ikke kunne nå tidskravet. I stedet sadlede han om og satte sig et nyt mål: At gennemføre Inca Trail Classic på 30 kilometer.

– Der var ingen tvivl om, at jeg ville have haft store problemer med at nå tidskravet, idet jeg var ved gaten til Machu Picchu klokken lidt i 13, og de ekstra 12 kilometer ville næsten med garanti have medført, at jeg kom for sent, siger han og fortæller, at dem, som gennemførte maratondistancen, var erfarne løbere med rigtig mange løb bag sig og ikke hobbyløber som ham selv.

Selvom han forkortede distancen undervejs, blev det en særdeles lang løbetur for bornholmeren.

Det var helt sikkert de hårdeste 30 kilometer,
jeg nogensinde har (og vil) løbe

Jesper Floyd Kristiansen

Hans tid på 30 kilometerdistancen blev 9 timer, 40 minutter og 28 sekunder, og det rakte til den fjerdebedste tid på distancen, kun overgået af tre børn fra en britisk familie, som alle var under 26 år og habile løbere.

Ekstrem oplevelse

Kroppen var godt brugt efter den lange løbetur, som han ikke forventer at ville prøve kræfter med igen.

– Det var helt sikkert de hårdeste 30 kilometer, jeg nogensinde har (og vil) løbe, konstaterer han.

Undervejs på ruten måtte han løbe to timer i mørke med pandelampe, hvorefter han kæmpede med at komme over to passager, som var over 4.000 meter høje. Da han fik besteget den første passage, Dead Woman Pass, var temperaturen lige omkring frysepunktet, idet der fortsat var frost på vandpytter og græs.

– Så det var en kold oplevelse med vådt løbetøj, MEN også en utrolig smuk oplevelse, siger han.

Derefter skulle han ned ad en stenbelagt sti, hvor ikke to sten havde samme højde, og mange var glatte. Ligeså snart han kom ned, begyndte opstigningen til det næste bjerg.

– Denne passage var ekstrem, og hver gang jeg nåede et sving og troede, jeg var oppe, kunne jeg blot se de næste 40 trin, og det var igen og igen.

Efter de to bjergpassager gik det op og ned resten af vejen til gatekontrollen til byen Machu Picchu. Efter at have passeret gaten var der de sidste cirka 4,5 kilometer til “mål”. Et mål, som blot var en person fra arrangørerne, som ventede.

– Der var ingen markeringer i hele området, så mange hjælpere var ude for at guide os til de rette veje, men stadigvæk var vi flere gange i tvivl. Løbsunderlaget var også det værste og gjorde opgaven utrolig udfordrende, fortæller Jesper Floyd Kristiansen.

Støtter kræftpatienter

Undervejs i løbet havde bornholmeren en "drug sensitivity test" i sin rygsæk fra firmaet 2cureX, som han arbejder for som VP Global Business Development.

På laboratoriet i København kan man bruge sådan en test til at tjekke, hvordan en specifik kræftpatient formodes at reagere på de behandlinger, der er tilgængelige. Disse behandlinger er dog med betydelige negative følgevirkninger og bør kun gives, hvis de hjælper patienten. 

– Som et tegn på, at vi har kræftpatienter tæt på vore hjerter, løb jeg løbet med en af vore tester i rygsækken, fortæller Jesper Floyd Kristiansen, som oplyser, at 2cureX har lovet at donere et beløb til et børnekræftformål som støtte for løbeindsatsen i Peru.

Jesper Floyd Kristiansen har i forvejen løbet maratonløb på syv forskellige kontinenter, men hvornår han næste gang vil forsøge sig på distancen - og hvor - ved han pt. ikke.


Indtryk fra ruten

Foto: Jesper Floyd Kristiansen

Foto: Jesper Floyd Kristiansen

Foto: Jesper Floyd Kristiansen