Ideen til klubben kom under en fest - nu har den over 100 medlemmer

Der var kun mødt klubmedlemmer op til åbent hus, hvor Nexø Motion Cykel Clubs 10-årsfødselsdag blev fejret. De fik til gengæld fornøjelsen af en cykeltur i solskinsvejr. Video: Jesper Gynther
NOTITS | NEXØ | ABONNENT | 25. JUN 2022 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NOTITS | NEXØ | ABONNENT
25. JUN 2022 • 19:00

Til en fest for 10 år siden blev fire venner enige om at stifte en cykelklub i Nexø, og den blev hurtigt meget mere populær, end de havde turde håbe på. Lørdag fejrede klubben sin runde fødselsdag med åbent hus.

Til Frank Halds 60-årsfødselsdag for 10 år siden blev ideen om en cykelklub i Nexø født. Til festen havde Frank inviteret tre venner, som han plejede at cykle med, og de havde som vane at mødes på tankstationen og så cykle af sted på landevejene. 

– Men vi savnede, at der var nogle faciliteter, og at der var et fællesskab og flere andre, som vi kunne cykle med, fortæller Benny Mieritz, som derfor under fødselsdagsfesten foreslog, at de kunne lave en klub.

Benny havde også en god ide til, hvor klubben kunne være, for han ejede flere store erhvervsbygninger på Pilebrovej, som ingen virksomheder ønskede at leje i årene efter finanskrisen.

– Så jeg tænkte, at det var da meget bedre, at lokalerne blev brugt til at have en cykelklub, end at de bare stod tomme, siger Benny Mieritz, som hurtigt fik lavet nogle vedtægter, så klubben kunne stiftes.

– Jeg troede måske ikke rigtig på, at det ville blive til noget, indtil Benny to uger efter min fødselsdagsfest kom med en stak papirer. Og så skulle vi bare skrive under, og så var jeg lige pludselig formand for en cykelklub, og Benny blev kasserer, fortæller Frank Hald.

Det viste sig hurtigt, at der var meget større interesse for klubben - som fik navnet Nexø Motion Cykel Club (NMCC) - end de havde turde håbe på.

– Vi regnede med, at der måske ville dukke 20 op, men pludselig tog det overhånd. På et tidspunkt vi var helt op på 185 medlemmer, fortæller Frank Hald.

Fra venstre ses bestyrelsesmedlem Kent Jensen, kasserer Benny Mieritz, tidligere formand Frank Hald og nuværende formand Søren Nexø Jensen. Foto: Jesper Gynther


For stor en ø til kun én klub

Til at starte med blev der kun tilbudt landevejstræning, men ret hurtigt blev spinning også et tilbud, og i dag er der faktisk flere medlemmer, som dyrker spinning, end som træner på en racercykel.

– I en idrætsforening er det sociale vigtigt, og det er det også i en cykelklub. Og spinning gør, at vi også kan mødes og se hinanden om vinteren, så spinning er utroligt vigtigt for vores klub, siger Søren Nexø Jensen, som er klubbens nuværende formand.

Der bliver dog også trænet udenfor på landevejene både på hverdage og om søndagen, men da træningspassene kun er mellem to og tre timer, er det ikke muligt at cykle hele Bornholm rundt. I stedet cykler de oftest på den sydøstlige del af Bornholm og kommer maksimalt til Østermarie og Nylars.

Det er da også afstandene fra Nexø til den vestlige og nordlige del af øen, som gjorde, at de fire venner syntes, det ville være en god ide at stifte en cykelklub som supplement til Bornholms Cycle Club (BCC), som har base i Rønne.

– Vi blev også taget rigtig godt imod af BCC, som syntes, det var godt, at der kom en klub østpå, siger Benny Mieritz og forklarer, at de to klubber også har forskellige målsætninger, og derfor som sådan ikke konkurrerer om de samme medlemmer.

– Det var også et meget bevidst valg, at vi valgte, at ordet “motion” skulle indgå i klubbens navn. BCC har en mere professionel tilgang til det, og derfor sender vi også unge talenter derhen. Det har vi blandt andet gjort med Asger (Røjbek Sørensen, nykåret bornholmsmester i landevejscykling, red.).

Mange cykelklubber har blot et skur som facilitet, men hos NMCC er der både træningslokaler til spinning og e-cykling. Lokalerne ejes af klubbens kasserer, Benny Mieritz, og han vil lade klubben bruge dem "så længe, der er liv i mig", fortæller han. Video: Jesper Gynther

Rejser hvert år til Mallorca

Før coronapandemien var der 185 medlemmer i NMCC, men nu er man nede på at have 125.

– Det er en voldsom tilbagegang, men økonomisk klarer vi det nok, siger Søren Nexø Jensen.

Det er dog et klart mål at få flere medlemmer til klubben, men spørgsmålet er, hvordan man gør det. Han er selv usikker på, om tilbagegangen skyldes, at folk har fået andre interesserer, eller om det bare er et udtryk for, at idrætsgrene har det med at gå op og ned i popularitet, som man eksempelvis har set det med golf, som efter år med tilbagegang nu oplever fremgang.

Umiddelbart tænker han, at strategien er den rigtige med at tilbyde andre aktiviteter end kun landevejstræning på racercykel, for pt. er det spinning, mountainbike og gravelride, som er det mest populære at gå til i klubben.

Det kan dog være, at landevejscykling kan få et comeback.

– Vi håber, vi kan få nogle flere medlemmer igen, og måske kan Tour de France, som i år begynder i Danmark, øge interessen for cykelsport, siger formanden, som selv har fået meget glæde af sporten og af klubben.

–  Jeg kan ikke forestille mig et liv uden cykling. Der er et fantastisk kammeratskab i klubben, og jeg bliver altid glad i låget over at komme til træning. Der er en sjov og kæk omgangstone, så når jeg har svært ved at følge med, så bliver jeg spurgt, om jeg har glemt at slå bremserne fra, griner han og fortæller, at et af årets højdepunkter er, når klubben tager af sted til Mallorca i uge 17 med Spies. Flyet direkte fra lufthavnen i Rønne, og efter blot fire timer er man fremme og klar til at cykle i bjergene på Mallorca.

– Der var i alt 24 af sted i år, og det er altid en fantastisk tur, siger han.

Det næste store arrangement i NMCC bliver Østbornholm Rundt, som klubben arranger søndag den 3. juli med start klokken 10 fra Boss Cykler i Balka. Det er et rent motionscykelløb uden tidstagning, og ruten er 55 kilometer lang. 


Oplever vejvrede

Rytterne får nogle gange skæld ud af bilisterne. Foto: Jesper Gynther

Når der bliver trænet i NMCC, så foregår det oftest væk fra de store veje, for medlemmerne har det bedst med at cykle, hvor der ikke er så meget trafik. Dog sker det alligevel nogle gange, at bilister ser sig sure på rytterne.

– Vi går ikke efter at genere trafikken, og generelt er der en stor accept blandt bilisterne, at vi er der, men de seneste tre ugers tid har der været flere uheldige situationer, fortæller formand Søren Nexø Jensen, som kan berette om en hændelse i torsdags, hvor det blæste rigtig meget, og der var meget modvind. 

– Vi var tre, der kørte sammen, men man kan ikke høre noget, når der er meget modvind, og så kom der en bilist, som kørte forbi os gav os fingeren, siger han.

Det er da også typisk, når ryttere kører ved siden af hinanden, at der bilister bliver sure, men det faktisk ikke helt fair, mener formanden.

– Loven siger faktisk, at man godt må køre to og to ved siden af hinanden, hvis der er mulighed for det, men det er der bilister, som ikke ved, lyder det.

Alligevel kan vejvreden gøre ondt.

– Det fylder meget hos os, når vi får kritik, men heldigvis er der også mange venlige bilister.