Finn har haft fuldtidsarbejde i 40 år uden at få løn

Finn har haft fuldtidsarbejde i 40 år uden at få løn
Hvis det står til Finn Jørgensen, har han stadig mange år tilbage som frivillig. Arkivfoto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 6. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. MAR 2023 • 05:30

Finn Jørgensen er netop blevet udnævnt som æresmedlem i Knudsker IF, fordi han siden 1983 har brugt tusindvis af timer som frivillig leder i klubben. Selvom familien nogle gange synes, at timerne i bordtennishallen tager overhånd, har han ingen planer om at trække sig tilbage.

Den 12. september 1983 er en vigtig dato i Finn Jørgensens liv. Det var nemlig den dag, hvor han blev en del af bestyrelsen i Knudsker IF's bordtennisudvalg.

Lige siden har den nu 59-årige bordtennisleder brugt størstedelen af sit fritidsliv på at hjælpe til i klubben, og det har nu udløst anerkendelsen som æresmedlem.

– Det betyder rigtig meget, at der er nogle, som sætter pris på alt det arbejde, jeg har gjort. Jeg har jo været med i mange år efterhånden, og det har jo nærmest været et fuldtidsarbejde, fortæller Finn Jørgensen, som blev oprigtigt overrasket over at modtage æren, da det ikke er hver dag, at klubben udnævner et æresmedlem.

Finn Jørgensens rejse inden for bordtennisverdenen begyndte, da han var 10 år og selv tog battet til sig selv. Han spillede først for RIK Bordtennis og skiftede så til Knudsker, da han blev seniorspiller. Hvorfor han skiftede klub, kan han ikke huske, men han kan godt huske, hvorfor han faldt for bordtennis.

– Som så mange andre gør, vælger man en hobby eller idræt på et tidspunkt, og jeg valgte bordtennis. Jeg har spillet lidt andet indimellem som fodbold, men bordtennis har jeg været fuldstændig bidt af. Det greb mig fuldstændig, og det har holdt ved, fortæller han og peger på, at det gode ved bordtennis er, at man både kan spille det individuelt eller på et hold, og så er det et meget hurtigt og teknisk spil.

Han kunne med egne ord være blevet endnu bedre til at spille, hvis ikke han havde fattet interesse for at være frivillig.

– Jeg kan godt finde ud af at spille bordtennis, men jeg har aldrig kæmpet for at blive verdensmester. Jeg har heller ikke kunnet trænet så frygtelig meget, fordi jeg har alt det frivillige arbejde. Jeg elsker både at spille kampe og træne, men nogle gange har jeg været nødt til at sige, at nu skulle jeg til et møde, fortæller Finn Jørgensen, som har været formand for klubbens bordtennisudvalg i to omgange: første gang fra 1997 til 2003 og igen fra 2007 til nu.

Smidt håndklædet nogle gange

Årene med bordtennis har kastet mange gode minder af sig. Især er han stolt over at have været med til at lave nybegynderstævner sammen med klubkammeraten Mogens Jensen. Det blev en stor succes med 25-30 ungdomsspillere til hvert stævne.

Sammen med Kenny Jensen fra Hasle var han i halvfemserne også med til at få fire-seks bornholmske hold med i den skånske bordtennisturnering. Finn Jørgensen arrangerede rejserne og sørgede for overnatning og leje af bil. Det var et tilbud for alle bornholmske bordtennisspillere, og der var blandt andet mange fra Knudsker, som deltog.

Den største oplevelse var dog ubetinget, da Danmark blev europamester i bordtennis i 2005, hvilket skete på hjemmebane i Aarhus.

– Det var vi en flok, der skulle over og se, og det var en kæmpe oplevelse. At tage rundt og se forskellige topbordtennis, det hører lidt med. Og nu skal vi en flok til Malmø til september og se europamesterskaberne igen. Vi skal jo også have lidt oplevelser selv, siger Finn Jørgensen.

Der har dog også været mindre glade stunder undervejs, for når man er meget passioneret omkring noget, kan det ikke undgås, at man nogle gange kommer til at krydse klinger med folk, som er lige så passioneret som en selv.

– Jeg plejer at sige, at det er både rigtig gode minder og oplevelser, som jeg har haft, men der har også været nogle ting, hvor man smider håndklædet. Det er heldigvis få gange, det er sket, og der er mange flere gode oplevelser end de negative ting. Men det kan ikke være positivt det hele igennem 40 år, det siger sig selv. Der har så sandelig også været udfordringer undervejs, fortæller Finn Jørgensen.

 

Finn Jørgensen fik overrakt blomster og diplom af Knudsker IF's formand, Mogens Christoffersen, da klubben i sidste uge afviklede generalforsamling. Privatfoto

Har ikke været spildte år

Udover at sidde i bestyrelsen i Knudsker IF's bordtennisudvalg har Finn Jørgensen siden 1990 også siddet i bestyrelsen for DGI Bornholms bordtennisudvalg. Her har han ligeledes brugt mange timer på det frivillige arbejde, så bordtennissporten kunne få gode forhold på Bornholm.

Til tider har timeforbruget dog været så højt, at hans nærmeste har prikket lidt til ham.

– Nogle gange har familien syntes, at jeg bruger måske for meget tid på det. Men det har jo gået, siger Finn Jørgensen, som har været velsignet af, at begge hans to sønner selv fik glæde af at spille bordtennis, mens hans kone, Annette Kofod, som han kalder "sin bedste halvdel", også har interesse for sporten og sidder med i bestyrelsen i klubben.

– Jeg bruger nok betydeligt mere tid på bordtennis, end hun gør, men hun er altid villig til at stå i kiosken til vores stævner, så vi kan servicere vores spillere, og til arrangementer kan hun også finde på at lave mad til os. Det er helt fint, og på den måde har bordtennis ligesom været en familiesport for os.

– Jeg synes ikke, det har været spildte år overhovedet, siger han og fortæller, at han derfor heller ikke fortryder de tusindvis af frivillige timer, han har brugt på bordtennis.

– Aldrig. Hvis jeg stopper, hvad skal jeg så lave? Jeg bliver ved, indtil jeg ikke kan mere, det er helt sikkert.

Har stadig mange idéer

Det er da heller ikke, fordi Finn Jørgensen føler sig udbrændt eller er løbet tør for inspiration.

– Jeg har faktisk stadig mange gode idéer, og der er fortsat nogle ting, jeg ikke har fået afprøvet endnu, og som jeg synes skal prøves på et tidspunkt, siger han.

Hvad er din drøm da?

– Nu går jeg meget op i stævner og turneringer og har gjort det de sidste mange år. Så jeg kunne godt tænke mig et kæmpe bornholmerstævne, hvor vi fik mange hold og spillere med ovrefra. Det har vi haft før i tiden i både Knudsker og Hasle, men det er noget, som jeg gerne vil have kommer igen.

– Og så tror jeg stadig på, at det kan blive en succes at lave firmastævner, selvom vi har prøvet det nogle gange uden den store succes.

Hvordan ser du fremtiden for bordtennis på Bornholm?

– Vi var flere til at spille før i tiden. De sidste mange år har vi stået lidt standby med medlemmerne.

– Tidligere spillede man fodbold om sommeren, og så kunne man eksempelvis spille bordtennis om vinteren. Men nu har alle sportsgrene næsten aktiviteter hele året rundt, så på den konto kan vi ikke rigtig få nogle nye medlemmer længere. Så det har forandret sig en hel del. Vi skal være glade for dem, vi spiller med, men vi kunne sagtens bruge mange flere især i ungdom.

– Vi kæmper. Og vi har måske været en idræt, som har kæmpet lidt mere end alle andre, siger det nye æresmedlem i Knudsker IF.


Finns år som frivillig


1983-1994, 1997-nu: Bestyrelsesmedlem i Knudsker IF's bordtennisudvalg (formand 1997-2003 og 2007-nu)

1984-nu: Medlem af turneringsudvalget i Bornholms Bordtennis Union

1990-nu: Bestyrelsesmedlem for DGI Bornholms Bordtennisudvalg (formand 2004-nu)

1994-1997: Startede bordtennis op i Nyvest Ungdom