Derfor vil arrangøren ikke droppe Almindingsløbet trods historisk lavt deltagerantal

Derfor vil arrangøren ikke droppe Almindingsløbet trods historisk lavt deltagerantal
I 2015 var der 132, der deltog i børneløbet. I år var der kun 13. Og også i voksenløbet var der markant færre, der deltog i går, end der plejer at være. Foto: Jacob Jepsen
LØB | ALMINDINGEN | ABONNENT | 26. SEP 2021 • 16:23
Jesper Gynther
Journalist
LØB | ALMINDINGEN | ABONNENT
26. SEP 2021 • 16:23

Kun 256 deltog i Almindingsløbet. Det er det laveste antal udover sidste års nødudgave. Både arrangøren Viking Atletik og løbets ejer Bornholms Tidende lover at gøre en aktiv indsats for at få flere deltagere i 2022, for det fortjener det traditionsrige løb


Selvom solen strålede flot, og løberne havde store smil på, var det en lidt trist følelse, som arrangøren af Almindingsløbet blev efterladt med efter årets løb.

Hvis man ser bort fra sidste års nødudgave på grund af coronarestriktionerne, var deltagerantallet i det 50 år gamle løb nemlig det laveste siden 1984. Og det er langt fra godt nok, erkender Viking Atletik, der arrangerer løbet for Bornholms Tidende.

– Det er for få deltagere. Det er der slet ikke nogen tvivl om, siger Claus Clausen fra Viking Atletik.

– Et løb som det her med de markedsføringskanaler, som vi har adgang til, det skal give mindst 600 deltagere, mener han.

Hvad er så gået galt? Efterdøningerne af coronapandemien og en generel lavere interesse for motionsløb er nok en del af forklaringen, mener Claus Clausen.

– Jeg har selv en formodning om, at hvis man skal stille op til et motionsløb, så er det noget, man gør en del gange i løbet af året, men det har man bare ikke kunne det seneste halvandet år. Så man er ikke kommet i gang igen.

– Men vi håber at kunne få sat det i gang igen, når vi intensiverer vores markedsføring til næste år, så vi kan komme ud over rampen, for vi skal meget gerne tilbage til de deltagerantal, vi havde tidligere, siger han og husker tilbage på 2010, hvor der var 1.206 deltagere – altså nærmest 1.000 flere end i år.

Får det lave deltagerantal jer til at overveje at stoppe med at arrangere det?

– Nej, vi stopper ikke med Almindingsløbet. Det kunne jeg aldrig drømme om at gøre.

– For os er det ikke afgørende, om der kommer 300, 400 eller 500. Men jeg synes, det er synd for eventet i sig selv, hvis der kun er 300 deltagere. Det burde være et løb, som kunne give væsentligt flere deltagere, og det må vi jo så se, om vi kan få banket tilbage igen.

– Så vi skal helt sikkert lave det igen til næste år, lover Claus Clausen.

Der også noget andet end deltagerantallet, der skal forbedres til næste år, fortæller Claus Clausen fra Viking Atletik, der arrangerer Almindingsløbet. – Det duer ikke, at der er børn, som kommer til at løbe forkert på børneruten. Der var tre børn, der blev væk, og de var selvfølgelig kede af det, og det kan man godt forstå. Det er nemt som voksen at forstå, at man skal løbe, indtil man møder en pil, men der kan jo være nogle børn, som måske er blevet urolige for, om de har løbet den rigtige vej, og så har drejet af fra ruten. Det skal vi have fundet en løsning på, siger han. Foto: Jacob Jepsen

Ny chefredaktør støtter op om løbet

Det er Bornholms Tidende, der opfandt løbet, og som stadig ejer løbet. De første mange år arrangerede avisen selv løbet i samarbejde med forskellige organisationer, herunder Danmarks idrætsforbunds Kredsudvalg på Bornholm, BASG&I, Bornholms Værn, Bornholms Værns Idrætsforening og medarbejdere fra Statsskoven.

I dette årtusinde overlod Bornholms Tidende så afviklingen af løbet til Viking Atletik, men avisen dækker stadig løbet intensivt (hvilket dagens avis måske vidner om), og den nye ansvarshavende chefredaktør Kristoffer Gravgaard lover, at det bornholmske dagblad vil gøre endnu mere for at øge interessen for løbet.

– Vi kan helt sikkert markedsføre det mere og sikre os, at det bliver nemmere for flere at være med næste år.

– Og så tror jeg også bare, at vi har lige sluppet en pandemi, hvor vi ikke var vant til at være sammen, og hvor vi holdt afstand for at holde os raske, og det tror og håber jeg meget på, at vi kan slippe fri af til næste år, så vi kan komme op over 600 deltagere, siger Kristoffer Gravgaard.

Hvorfor er løbet stadig vigtigt for avisen?

– Det er jo fantastisk stort kulturelt, at vi driver et løb, som er Danmarks næstældste, og at det eneste løb, der er ældre end os, er Eremitageløbet.

Det er en fantastisk tradition, at bornholmerne har løbet hvert år sammen med Bornholms Tidende fra 1971 og frem til nu, og det er helt sikkert noget, som vi skal blive ved med

Kristoffer Gravgaard, chefredaktør, Bornholms Tidende

– Det er en fantastisk tradition, at bornholmerne har løbet hvert år sammen med Bornholms Tidende fra 1971 og frem til nu, og det er helt sikkert noget, som vi skal blive ved med.

– Det skal vi dels, fordi det er med til at samle bornholmerne, og fordi det er sundt at løbe, og så bliver man også i godt humør af at løbe sammen og lige give den lidt ekstra gas, siger Kristoffer Gravgaard, der desværre ikke selv kunne være med til Almindingsløbet i lørdags.

– Jeg er virkelig ked af, at jeg ikke løb med, og det er min klare ambition at være med til næste år. Jeg var med forleden til firmastafetten, og det er kun, fordi der var et møde for regionalaviserne i Danmark, der gjorde, at jeg ikke kunne være tilstede, og det er jeg virkelig ked af.

Bornholms Tidendes nye chefredaktør, Kristoffer Gravgaard, er glad for at deltage i løb. Det gjorde han senest i firmastafetten den 2. september, hvilket kan ses på dette foto. Desværre havde han ikke mulighed for at deltage i Almindingsløbet grundet arbejdsopgaver, men han lover at være med til næste år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen


Forsvaret deltog – men med færre end normalt

Normalt er der mange holdtilmeldinger i Almindingsløbet, men i år var der ikke så mange. Det skyldes blandt andet, at der kun var 15 fra Almegårds Kaserne, som deltog. Normalt plejer der at deltage 60. Foto: Jacob Jepsen

Af Jesper Gynther

LØB

Det er en lille hård kerne af militærfolk, der er mødt op til årets løb i Almindingen, fortæller seniorsergent Bo Blixt fra marineeskadronen på Almegårds Kaserne.

– Alle dem, der ønsker at være med, og som er medlem af Bornholms Værns Idrætsforening, tager med og deltager. Men i år har vi bare så mange, der er på øvelse, så vi har kun en lille skare fra de værnepligtige, som er med. Og så er vi nogle faste, der er med.

– Normalt ligger vi omkring 60 deltagere, og i dag er vi 15, siger Bo Blixt, der selv har været med i løbet siden 1994.

– Det er et fedt løb. Det er skidegodt.

– Det er også godt arrangeret, men stadigvæk stille og roligt og hyggeligt. Og så er det naturskønne omgivelser.

Bo Blixt kom til Almegårds Kaserne i 1990. Før det var han i Livgarden. Han kommer selv fra Sjælland, men hans mor er bornholmer, og hele hendes familie bor herover. – Så det er derfor, jeg altid har været her, siger Bo Blixt, der har deltaget i Almindingsløbet siden 1994. Foto: Jacob Jepsen

Forsvaret bruger selv ruten

Bo Blixt afslører desuden, at deltagerne fra Almegårds Kaserne er godt bekendt med ruten – og det er ikke kun, fordi det er blevet en tradition for dem at deltage i selve løbet.

– Det er en af de ruter, man kan bruge som løberute, når man skal lave fysisk træning i militæret, fortæller han og oplyser, at man måske derfor kan forvente lidt bedre tider i dagens løb, end når medlemmerne af Bornholms Værns Idrætsforening deltager i andre løb rundt omkring i landet.

– Heldigvis er Almindingen jo dejligt lokalt, så vi kan løbe på den oftere, siger han.