Bjelstrand ser tilbage: Disse ting er jeg stolt over - og dét her fortryder jeg

Bjelstrand ser tilbage: Disse ting er jeg stolt over - og dét her fortryder jeg
Kim Bjelstrand modtog DBU Bornholms guldnål den 6. november. Nu ser han tilbage på sin tid i bornholmsk fodbold. Privatfoto
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT | 20. NOV 2021 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | ABONNENT
20. NOV 2021 • 05:30

Kim Bjelstrand fik for nylig æren af at modtage DBU Bornholms guldnål for sin mangeårige indsats for bornholmsk fodbold. Nu peger han på flere ting, han er stolt over at have udrettet - og hvilke ting han fortryder.

"Det betyder rigtig meget. Mine grundværdier er anerkendelse og respekt! Derfor ramte det mig dybt i sjælen at modtage guldnålen. Og jeg vil rigtig gerne takke klubberne, som har indstillet mig. Det værdsætter jeg rigtig meget. Og så især John Zawada som har været bagmand og koordinator! Tak John!"

Sådan skriver en taknemmelig Kim Bjelstrand til Tidende. Igennem 15 år har han siddet i DBU Bornholms bestyrelse, heraf syv af årene som formand, og der er flere ting, han gerne vil fremhæve fra den tid. Blandt andet peger han på etableringen af kunstgræsbanen i Rønne og de syv miniarenaer, som han mener har betydet rigtig meget for bornholmsk fodbold, ligesom han også mener, at den årlige fodboldaward med uddeling af priser til både ungdommen og foreningerne havde et højt niveau og var med til at vise anerkendelse og respekt.

Det kostede rigtig meget tid og energi. Jeg måtte i en lang periode prioritere fodbolden fremfor familie og mit ejet firma, som jeg havde i 18 år

Derudover glæder han sig over at have været idémand og igangsætter til både FC Bornholm og Elite Bornholm, hvor man samlede Bornholms bedste fodboldspillere, hvilket han mener er afgørende for at udvikle fodbolden og fodboldspillerne på øen. I dag er det dog kun Elite Bornholm, der stadig eksisterer.

"Og så den helt afgørende ting. Jeg fik professionaliseret DBU Bornholms organisation og struktur og fik lagt en meget udførlig strategiplan med konkrete mål for hvert år, og det betød, at bornholmsk fodbold udviklede sig på rigtig mange områder", fortæller han og peger på, at der blev ansat flere dygtige medarbejdere, der blev skaffet masser af sponsormidler, og man fik vendt den negative udvikling af medlemstallet, ligesom der også blev skabt flere ungdomslandsholdsspillere.

Omvendt er der også noget, som han ville have gjort anderledes i sin tid i DBU Bornholms bestyrelse.

"Projektet om Etablering af fase 1 i et nyt idrætscenter, som desværre blev afvist af klubberne, selvom jeg havde skaffet pengene, skulle aldrig have været inde over DBU Bornholm, men i stedet kun været i regi af Bornholms Sport & Event (Fodboldens kommercielle organisation). Så var det helt sikkert blevet gennemført", mener han.

Guldnålen. Privatfoto

Spillede skak som ung

Kim Bjelstrand har dog ikke kun været aktiv med bestyrelsesarbejde i sin tid i bornholmsk fodbold. I mange år var han også selv aktiv fodboldspiller. Og her mindes han især to højdepunkter: Da han vandt BM i Bornholmsserien med Nyker IF, hvor han selv var anfører, og da han blev danmarksmester i militærfodbold sammen med sit hold fra Almegårds kaserne.

Det var i øvrigt kasernen, der fik ham til at elske fodbold, fortæller han. Før han kom til Bornholm som værnepligtig i 1979, var det nemlig skak, som fyldte alt i hans liv, og han var således en af Danmarks bedste ungdomsspillere i sin aldersgruppe og var blandt andet i Moskva som 13-årig og spille. Men da han kom i militæret, så tog fodbolden over, og det har han haft fokus på lige siden.

Da jeg blev mere og mere engageret i bornholmsk fodbold, kunne jeg se, at der var kæmpe muligheder for at udvikle fodbolden på Bornholm

"Jeg er typen der, når jeg engagerer mig i noget, så arbejder jeg fuld tid for det. Og da jeg blev mere og mere engageret i bornholmsk fodbold, kunne jeg se, at der var kæmpe muligheder for at udvikle fodbolden på Bornholm", fortæller Kim Bjelstrand, som derfor valgte at gå ind i bestyrelsesarbejdet i DBU Bornholm, hvor han satte fokus på at lave en strategi- og udviklingsplan og at få organisationen professionaliseret.

Derudover påtog han sig også opgaven med først at være næstformand og siden formand, hvilket han anså som nødvendigt, hvis tingene skulle gennemføres.

"Men ja, det kostede rigtig meget tid og energi. Jeg måtte i en lang periode prioritere fodbolden fremfor familie og mit ejet firma, som jeg havde i 18 år", fortæller han.

Hvordan ser du fremtiden for bornholmsk fodbold?

"Den ser ikke lys ud. Medlemstallet er faldet drastisk de seneste fem år, og vi har nu kun én klub i Københavnsserien (højeste række). Der er ikke sket nogen udvikling i flere år. Jeg er bange for, at fodbolden forsvinder mere og mere de kommende år. Men ingen ved noget om fremtiden!", slår han fast.

Kim Bjelstrand modtog DBU Bornholms guldnål den 6. november, som blev overrakt af Frank Granlyst, der er en af de nuværende medlemmer af DBU Bornholms bestyrelse. Privatfoto