Få det meste ud af alle sæsonerne i din have

Få det meste ud af alle sæsonerne i din have
|

ANNONCE fra byjema.dk

Enhver have har sæsoner, der hver bringer deres egen charme og magi. Det betyder, at det er vigtigt at planlægge og skabe et miljø, som du kan nyde året rundt. Her er nogle tips til at få det meste ud af din have og læs mere om, hvad du kan gøre:

• Planlæg dit landskab – Se på haven i foråret og planlæg, hvor du gerne vil have blomsterbede, urtehaven eller andre former for landskaber. 

• Fokuser på lys – Lyset har en betydning i haven, så sørg for at placere det strategisk.

• Opret flere zoner– Lav separate zoner til forskellige formål, som et sted til leg eller en hyggelig terrasse til afslapning. 

• Skab liv – Sørg for liv i haven ved at plante blomsterbede med mange farver.

 

Hvilke slags planter vokser der i din have i de fire sæsoner?

I en almindelig dansk have vil der typisk være forskellige planter i de fire sæsoner. Om foråret kan man se forskellige blomster som tulipaner, hyacinter og påskeliljer. Det er også muligt at finde planter som stauder, buske og træer. Om sommeren vil der vokse andre planter som roser, lupiner og lavendler. I efteråret kan man se farverige blade fra træerne og nogle af blomsterne fra de forrige sæsoner. Vinterhaven er mere grøn end farverig - nogle planter har dog stadigvæk liv i dem.

 

Plantning af årstidens blomsterbede

Det kan være en god idé at planlægge plantning af årtidens blomsterbede, så man får det bedste ud af dem, da nogle planter kun trives i bestemte årstider. Du bør derfor overveje at planlægge dine blomsterbede, så de passer til sæsonen. 

Man kan også overveje planter, der kan holde hele året rundt. Nogle gange er det en god idé at blande forskellige slags planter - men husk, hvordan planternes behov passer med hinanden. Det er vigtigt, at du ikke bare fylder bedet op; det handler om balance mellem farverne og formerne for et harmonisk resultat!

 

Hvordan plejer du bedst dine planter gennem årstiderne?

Det er vigtigt at pleje sine planter gennem de forskellige årstider, da det kan have stor betydning for, hvor godt de klarer sig. I løbet af vinteren skal man være opmærksom på frost og kulde. Om sommeren skal man sørge for, at planterne får vand og solskin. Foråret er den tid på året, hvor planterne begynder at komme frem igen efter en lang vinterpause. Sørg derfor for, at de får nok af lys og varme samtidig med regelmæssig beskæring og gødning. I løbet af sommeren skal du huske regelmæssig beskyttelse mod insekter og sygdomsangreb.