Aktiemarkedet i op- og nedtur: Sådan ser det ud lige nu

Aktiemarkedet i op- og nedtur: Sådan ser det ud lige nu
SPONSERET AF ETORO.COM |

ANNONCE fra etoro.com

Efter flere år med nedlukning af lande og samfund i hele verden og negative renter, har danskerne investeret som aldrig før. Samtidig har kurserne set vilde værdistigninger, der tilsyneladende ingen ende ville tage.

Men det har de så gjort nu. Foråret 2022 har budt på et aktiemarked i konstant op- og nedtur, hvor den ene uge byder på flotte grønne tal, mens den næste kan skære adskillige procent af porteføljen. Ja faktisk har vi op til flere gange i løbet af de seneste måneder set sådanne svingninger i aktiekurserne indenfor blot 24 timer.

Det kan lyde afskrækkende for nogen, men det behøver det ikke nødvendigvis at være. Volatilitet i aktiemarkedet er nemlig ikke per definition en dårlig ting; er man lidt snu, kan man måske endda bruge prissvingningerne til at tjene nogle penge.

Det kræver dog, at man har en forståelse for, hvad det er, der foregår. Derfor forsøger vi at gøre dig lidt klogere på aktiemarkedets status lige nu og her.

Et aktiemarked præget af uro
Den største årsag til, at vi ser de her op- og nedture, som er blevet hverdag på aktiemarkedet, er uro hos investorerne. Man er i tvivl om, hvad fremtiden bringer, og denne usikkerhed fører til et aktiemarked, der er utroligt nervøst.

Der er i øjeblikket rigtig mange investorer, der håber på det bedste, men som også frygter det værste. Det kan føre til, at de bliver hurtige på aftrækkeren i forhold til at købe, når det tilsyneladende går godt, men også til at sælge, når der kommer de mindste tegn på en nedgang.

Denne uro og nervøsitet kommer naturligvis mange steder fra. Vi har Kina, der døjer med nogle af de værste udbrud af corona i en af de største og vigtigste byer i landet; Shanghai. Dertil kommer krigen i Ukraine, hvor Rusland gang på gang spiller med musklerne og truer med en verdenskrig, hvis NATO fortsætter med at assistere ukrainerne.

Inflationsamok og frygt for finanskrise
Som om det ikke var nok, så er inflationen sendt i galop, og verden over tages der alvorlige tiltag fra nationalbankerne for at kæmpe i mod. Dertil er der stadig flere markante finansfolk og -institutioner, der estimerer, at der er en overvejende sandsynlighed for, at både USA og Storbritannien er på vej ind i nye finanskriser.

En frygt for en forestående finanskrise er i den grad noget, som kan få investorer til at sælge så snart, at de ser et tegn på, at det går i den forkerte retning. Man vil nemlig helst undgå at brænde fingrene på den nærmest unægtelige nedgang i aktiemarkedet, der følger med en finanskrise - især, når det sker på så store markeder som USA og Storbritannien jo er.

Sådan køber du aktier online
Tænker du, at det er nu, at du skal begynde at investere i aktier? Så er det i dette afsnit, at du skal læse med. Nedenstående er nemlig en lille køb aktier online guide, hvor du kan blive klogere på, hvordan du kan komme i gang med at investere allerede i dag.

Trin 1: Vælg en handelsplatform
Det første du skal gøre, når du ønsker at købe aktier online, er at finde den helt rigtige handelsplatform at købe hos. Det kan eksempelvis være eToro, Nordnet eller SaxoTraderGO. Alle er gode handelsplatforme, hvor du hurtigt og nemt kan komme i gang med at købe og sælge aktier.

Trin 2: Opret en konto og indsæt penge
Når du har fundet den helt rigtige handelsplatform til aktier, så gælder det om at oprette en konto hos selvsamme platform. Det plejer at være meget ligetil, men du skal også være opmærksom på, at du typisk vil blive bedt om at dokumentere, at du er dig.

Når der er styr på, at du rent faktisk er den person, som du udgiver dig for at være, så kan du indsætte penge på din nye konto. Det vil typisk være via en bankoverførsel eller med almindelige kortbetaling, som du kender det fra webshops.

Trin 3: Lav din første investering
Når pengene er gået ind på kontoen, har du nu nogle midler at investere for. Det vil sige, at du kan lave din første investering i lige præcis den eller de aktier, som du har udset dig. Nemmere bliver det simpelthen ikke.

Det er en risikofyldt periode at investere i
Når man investerer i aktier, vil man altid løbe en risiko. Det er der ingen tvivl om. Men som nævnt tidligere i artiklen, er der ingen tvivl om, at vi er i en utrolig risikofyldt periode lige nu, hvor nerverne sidder helt ude på tøjet hos investorerne.

Det betyder, at der skal ikke bare nervøse sammentrækninger til førend, at dine investeringer kan miste store dele af deres værdi. Omvendt kan du også være heldig at det går den anden vej - og under alle omstændigheder, vil vi generelt anbefale, at du er langsigtet, når du investerer i aktier. Så lidt volatilitet lige nu, bør ikke betyde noget på den lange bane.