Keglebanen vender tilbage: Nu åbner ny restaurant på Store Torv

Keglebanen vender tilbage: Nu åbner ny restaurant på Store Torv
Janette Jensen og Michael Brunshøj Tost har svært ved at skjule begejstringen ved, at de nu kan åbne dørene. Foto: Jesper Dollerup Merved
ERHVERV | 8. MAJ • 05:30
ERHVERV | 8. MAJ • 05:30

Efter fire års dvale vågner den gamle rådhuskro på Store Torv i weekenden med Brunshøj Bistro & Vinbar.

Hvis man for nylig har lagt vejen forbi den tidligere rådhuskro på Store Torv i Rønne, har man nok allerede lagt mærke til, at der sker ting og sager.

Håndværkere, leverandører og andet godtfolk har været i fuld sving de seneste måneder med at gøre klar til den nye restaurant Brunshøj Bistro og Vinbar, som starter med åbent hus fredag og officielt åbner lørdag.

Bag det nyeste skud på restaurationsstammen i Rønne står ægteparret Michael Brunshøj Tost og Janette Jensen. De blev sidste sommer opfordret til at kontakte Jimmi Persson, der ejer den historiske bygning, som har stået tom i over fire år.

Det gjorde parret, og i begyndelsen af året, kunne de så fortælle nyheden om, at de ville vække bygningen fra sin dvale. Siden har den stået på travlhed og hårdt arbejde, men da Tidende møder dem tirsdag, er der ikke meget stress at finde.

– Vi er helt klar til at åbne. Selvfølgelig er der stadig lidt småting, og jeg skal da også lige have styr på maden, men vi er faktisk klar næsten helt ned til det sidste peberkorn, siger Michael Brunshøj Tost, der skal stå for den kulinariske del.



Forberedelserne er i fuld gang i køkkenet, da Tidende kigger forbi tirsdag. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Overvældende respons

Selvom restauranten altså først officielt åbner lørdag, kan man allerede få en smagsprøve på det nye sted fredag.

Det bliver uden fanfare, men med åbne døre og ro til at tage imod gæsterne i et tempo, der passer til stedet.

– Vi vil gerne vise lokalerne frem i ro og mag. Vi ved jo ikke, om der kommer to eller to hundrede. Så vi lader folk kigge ind i deres eget tempo. Der er stor nysgerrighed, og vi vil gerne tage godt imod alle, siger Janette Jensen.

At åbningen er imødeset med spænding, er ikke til at tage fejl af. Allerede da Michael og Janette delte billeder fra lokalerne og menuen på sociale medier, væltede det ind med likes, kommentarer og beskeder.

– Vi havde slet ikke regnet med den respons. Jeg tror, det handler om, at mange husker stedet fra tidligere, og der har virkelig været opbakning, fortæller Janette.

De har kun oplevet én negativ kommentar – fra en skeptiker, der skrev: "Vi får se, hvor længe det holder". Den tog de med et smil.

– Det er fair nok. Det er jo et stort projekt. Men vi tror på det – og vi har givet os god tid til at gøre det ordentligt, siger Michael.



Den famøse keglebane, som lige nu har set bedre dage. Men de bedre dage kommer snart igen i kælderen, lover restauratørparret. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Keglebanen genopstår

Særligt vinbaren er tænkt som et samlingspunkt – ikke kun for restaurantens gæster, men for alle der har lyst til at kigge forbi.

Med åbningstider til klokken 24 i weekenderne håber parret at tiltrække det publikum, der har efterspurgt netop sådan et sted - heriblandt kunder hos naboen; Rønne Bio.

– Jeg har hørt biografgængere spørge: ”Kan vi bare komme ind før eller efter biografen og få et glas vin eller en cocktail? Ja, det kan I sagtens. Det er jo oplagt. Der er plads til både det spontane besøg og det planlagte selskab, siger Janette Jensen.

Men når snakken falder på den tidligere rådhuskro, er det svært at komme udenom en særlig attraktion; den gamle keglebane i kælderen.

– Det er virkelig et plus for os med den keglebane. Der er så mange, der spørger til den, siger Janette, og Michael tilføjer:

– Også nogen som aldrig har set den. Det er jo meget sjovt.

Den famøse bane kommer dog ikke til at åbne allerede lørdag. Den trænger nemlig til en kærlig omgang, og der er også nogle udfordringer med fugt, efter den har stået hen så længe. Men det arbejde er i fuld gang, og parret forventer, at keglebanen kan tages i brug i løbet af året.

– Det bliver det helt store hit, når den er klar, siger Janette Jensen og slår fast, at man altså ikke nødvendigvis skal have bestilt den helt store menu for at kunne tage et spil kegler.

– Det bliver ikke noget med booking af hele lokalet. Vi forestiller os, at man kan få en drink og tage en runde kegler. Det skal være hyggeligt og afslappet. Vi håber, den er klar inden jul – men vi lover ikke en dato endnu, siger hun.

Stor opbakning med et lille 'men'

Der har været knald på, siden aftalen med Jimmi Persson faldt på plads i december, men netop det faktum, at man har været i gang siden julemåneden kommer parret til gode nu.

– Vi er virkelig velforberedte, og der er ikke noget, vi skal drøne rundt efter nu, fortæller Janette Jensen.

Her har det hjulpet, at man er blevet taget så godt imod, som man er, lyder det enstemmigt fra parret. Det gælder fra naboer, nysgerrige forbipasserende, men i særdeleshed også fra de relevante myndigheder, som har skullet involveres.

– De har været forstående, og vi har fået meget hjælp. Og jeg synes også, at vi har kunnet mærke, at kommunen gerne vil os. Man ved jo godt, at det er en bygning, der har stået tom i 4,5 år, og man vil gerne have, at der kommer liv, siger Janette.

Det betyder blandt andet også, at der er kommet styr på pladsen til udendørsservering på Store Torv, hvor restauranten får næsten lige så meget plads, som Café Munter har. Og det er netop udendørs, at det eneste 'men' skal findes. For her må man vente til næste år, før man kan have en stationær bar, da det først skal godkendes gennem Byg.

– Vi har fået tilladelse til at have den, men vi må ikke have den stående permanent, så vi skulle fjerne den hver aften. Men det løser vi på en anden måde, og det tager vi stille og roligt, siger Michael Brunshøj Tost.



Der er gjort klar til, at de første gæster kommer fredag. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Glæde og spænding

Dagen inden Tidendes besøg havde det nye personale været samlet for første gang, og det gjorde ikke glæden mindre. Tværtimod, fortæller Janette Jensen.

– De var alle sammen så glade. Det var første gang, de mødtes, og de var virkelig energiske. Jeg blev helt høj af det.

Mens husbonden Michael har prøvet det op til flere gange, er det første gang, Janette skal åbne en restaurant. Og selvom hun har været med til at starte projekter før, erkender hun, at det her er noget helt andet. Det betyder dog ikke, at hun er nervøs - endnu.

– Det kan godt være, min nervøsitet kommer, men lige nu bliver jeg bare overvældet af glæde. Jeg får sikkert lidt kriller i maven på receptionsdagen, siger Janette, før Michael supplerer:

– Jeg har den der spændingsnervøsitet over, hvordan det bliver modtaget. Jeg stoler på mig selv og på os, og det kommer helt sikkert til at spille for os. Spørgsmålet er, om andre har den samme følelse, når de kommer. Men jeg vil sige, at når vi har set leverandører og håndværkere, der kommer og siger, at det bliver flot og godt, føler vi os endnu mere sikre på, at vi har gjort det rigtige.



Det nye skilt er på plads. Foto: Jesper Dollerup Merved

 

Klar til noget nyt

Frokostmenuen er inspireret af det dansk/franske bistrokøkken, mens man om aftenen går mere over til en steakhousemenu.

– Jeg vil gerne lave mad, folk kender – men med en ekstra dimension. Ikke noget prætentiøst, men ærligt og smagfuldt. Man skal kunne komme ind og få en god oplevelse, uanset om man er til en hel menu eller bare vil dele lidt mad og et glas vin, fortæller Michael Brunshøj Tost, der særligt er spændt på, hvordan bornholmerne tager imod ting som dampede muslinger, løgsuppe og fiskesuppe.

– Men jeg har mindre kriller i maven over det, efter jeg har hørt folk kommentere menukortet. Jeg tror, folk er klar til at hoppe på noget, der er lidt anderledes i forhold til, hvad de har været vant til på torvet.

Supplerer hinanden

Det er første gang, ægteparret arbejder sammen professionelt, og hvor Michaels rolle er ret klart defineret i køkkenet, er Janettes rolle mindre fastlagt.

– Til at starte med er det bogholderi, arbejdsplan, pleje af personalet, men det er også at skrælle kartofler, hvis der er brug for det eller tage en opvask, forklarer Janette og reflekterer over, at hun nu er trådt ind i en helt ny branche.

– Jeg har da tænkt meget over, at jeg stopper med det, som jeg har lavet i 35 år og er god til. Men det er jo af egen fri vilje, og jeg vil gerne det her. Men det er heller ikke sådan, at jeg har en ambition om, at jeg skal udvikle mig inden for det her, eller jeg skal blive kok eller tjener. Indtil videre har der været masser af opgaver, og det er jeg faktisk sikker på, at der fortsætter med at være, siger hun og bakkes op af Michael.

– Selvfølgelig er der mig, der skal lave mad. Men der er også mange andre ting i det. Janette har erfaring fra sine arbejdsområder med personale og så videre. Det er godt for mig, for så skal jeg ikke koncentrere mig om det og kan bruge kræfterne på at være køkkenchef.

– Det glæder jeg mig til at opleve på tæt hold, bryder Janette ind med et smil, før hun fortsætter:

– Jeg tror også, det er meget fint, at vi har hver vores område at fokusere på.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT