Trøst tænker på at sælge BAT's bygning

Trøst tænker på at sælge BAT's bygning
BAT's bygning på Munch Petersens Vej i Rønne. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 11. AUG 2022 • 11:00
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. AUG 2022 • 11:00

Hvor vil man kunne flytte BAT's medarbejdere hen, hvis kommunen sætter busselskabets bygning i Rønne til salg? Det beder borgmester Jacob Trøst (K) og den konservative gruppe om svar på fra kommunens embedsfolk knapt en måned før næste års kritiske kommunebudget skal falde på plads.

 

Hvad vil der ske, hvis man flytter BAT's medarbejdere fra busselskabets hovedsæde på Munch Petersens Vej i Rønne til en "anden ledig matrikel"? Og hvor mange penge kan BAT's bygning indbringe, hvis kommunen herefter sælger den?

Det har borgmester Jacob Trøst (K) og de øvrige to medlemmer af den konservative kommunalgruppe bedt om svar på fra kommunens administration.

Partierne i kommunalbestyrelsen kunne frem til fredag i sidste uge stille kommunens embedsværk spørgsmål om hvad de end gerne vil have undersøgt før politikerne den 1. og 2. september sætter sig sammen for at forhandle om næste års kommunebudget.

Blandt sine i alt 12 spørgsmål beder Konservative også om at få oplyst "de økonomiske konsekvenser ved udlicitering af den offentlige buskørsel på Bornholm", viser en aktindsigt, som Bornholms Tidende har fået i partiernes spørgsmål.

"Kan det være en økonomisk fordel at udlicitere buskørsel på Bornholm?" spørger borgmesterpartiet.

Også Venstre har haft BAT i tankerne i lyset af det store underskud på næste års kommunebudget. Kommunalbestyrelsen ser i øjeblikket ud til at skulle finde cirka 120 millioner kroner, enten ved at spare eller ved at skaffe nye indtægter. Gruppeformand Søren Schow (V) legede for godt en måned siden med en tanke om helt at sælge BAT, hvis kommunen kan finde en køber.

Samtidig er buskørslen ikke det eneste, som Konservative tænker på at udlicitere. Partiet spørger desuden, om kommunen kan spare penge ved at sende vintertidens glatførebekæmpelse i udbud.

Ungarbejdere på plejecentre

Det kritiske kommunebudget og problemerne med at rekruttere arbejdskraft til ældreplejen har også fået Konservative til at tænke på, om kommunen mon kan ansætte personale, der ikke er sosu-uddannede. Mere konkret: Unge mennesker.

"Er muligheden for ansættelse af ungarbejdere på plejecentre og plejehjem hjem blevet undersøgt? Og eventuelt hvilke opgaver de vil kunne hjælpe med?" spørger Konservative nu.

Ud over det meget kritiske kommunebudget vil kommunalbestyrelsen i starten af september også være presset til at løse et andet problem. Bornholms daginstitutioner er fyldt med børn til bristepunktet, og med udsigt til endnu flere børn i de kommende år kan politikerne vanskeligt komme udenom at sætte penge af til, at flere børn kan blive passet i dagtimerne.

I stedet for at tænke i at bygge nyt går Konservative andre veje, viser partiets spørgsmål til kommunens embedsværk.

"Har regionskommunen bygninger, der kan anvendes til skovbørnehaver eller udflytterbørnehaver i Rønne eller Nexø? (det kunne for eksempel være lokaler, der anvendes til foreninger om aftenen eller slet ikke anvendes). Alternativt: Kan der anvendes skurvogne eller pavilloner til de krævede kvadratmeter til kortvarige ophold?", spørger Jacob Trøst og hans partifæller.

Konservative vandt i høj grad november måneds kommunalvalg på løfter om bedre forhold for Bornholms børn og unge, og to af partiets 12 budgetspørgsmål handler nu ikke om muligheder for at spare penge, men derimod om muligheden for måske at bruge nogle flere?

Hvad koster det at indføre klubtilbud for eleverne fra 4. klasse til 6. klasse i kommunens folkeskoler? Konservative vil også have at vide, hvad "en specialpædagogisk opkvalificering af personal i regionskommunens folkeskoler" vil koste.

På samme felt, men nu med et sigte om at spare penge spørger Konservative desuden, hvor mange penge kommunen kan spare ved "at afkorte skoledagene maksimalt indenfor lovens rammer".

Tidende arbejder på at få en kommentar fra borgmester Jacob Trøst.