Går efter fire år mere

Går efter fire år mere
Det har været en hård start som borgmester, men Jacob Trøst er frisk på at stille op igen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | POLITIK | Søndag 26. november 2023 • 20:15
TOPNYHED | POLITIK | Søndag 26. november 2023 • 20:15

Borgmester Jacob Trøst (K) har besluttet sig for at stille op til kommunalvalget i 2025 som borgmesterkandidat. Det fortæller han i et interview med Tidende, hvor han også fortæller om de første to år i embedet, der ikke har været uden udfordringer.

Borgmester Jacob Trøst (K) var ikke bare grøn af partifarve, da han den 1. januar 2022 trådte ind på borgmesterkontoret første gang. Han var også grøn på den måde, at det samtidig var første dag i tjeneste som lokalpolitiker på Bornholm. Siden da har borgmesteren haft en stejl læringskurve, som han har udtrykt det i mange interviews med den lokale presse.

Konstitueringen har ikke gjort den kurve mindre stejl, lyder det fra Jacob Trøst i dette interview med Tidende, hvor han også løfter sløret for, at hans ambition er at stille op til kommunalvalget i 2025 som spidskandidat for Det Konservative Folkeparti.

Vi er snart midtvejs i din periode som borgmester. Har du gjort dig nogle tanker om det kommende kommunalvalg?

– Ja, det har jeg da. To år kan hurtigt gå, og så er der valg igen. Det er også derfor, vi er begyndt at sætte holdet til næste gang. Det er altid godt at være forberedt og at lægge en strategi. Ved det sidste valg var vi alle sammen stort set helt nye og tog lidt tingene, som de kom. Dengang var vi nok ikke så strategiske, fordi vi ikke havde prøvet det før.

Hvordan kunne det have været mere strategisk?

– Til valgnatten kan vi næste gang forberede os bedre til spørgsmålet om, hvad det er, vi synes, der er vigtigt – for eksempel i forhold til udvalgsposter og hvilke opgaver, der skal ligge i udvalgene, samt hvilke udvalg vi vil være repræsenteret i. Nu ved vi lidt mere om, hvad de forskellige udvalg kan. Vi ved også, hvordan en konstituering foregår – det har vi aldrig været med til før.

Det kom noget bag på dig?

– Ja, det gjorde det.

Havde det betydning for, hvordan det endte?

– Både og. Jeg vil sige, at min strategi var at gå efter borgmesterposten og en plads i Økonomiudvalget og en plads i Børne- og skoleudvalget. Det var vores overordnede mål. Det lykkedes jo meget godt med de tre ting. Men at lave en tekst - altså en aftale - i sådan en konstituering tror jeg er vigtig, så man er enige om, i hvilken retning man skal i den konstituering. Er der nogle ting, man vil arbejde for sammen i de næste fire år? Det skal konstitueringsparterne blive enige om. Vi havde ikke sådan en tekst, og efterfølgende kan jeg så se, at flertallene har ændret sig fra sag til sag i de første to år. Det har været svært at finde en rød tråd, og det er blandt andet fordi, vi ikke har lavet en klokkeklar aftale om, hvad konstitueringen indbefatter.

Den røde tråd mangler

– Det bringer mig hen til de udfordringer, jeg har haft som borgmester: at det er svært at finde den røde tråd i de politiske sager. Når sagerne kommer i fagudvalgene og i kommunalbestyrelsen, skal vi finde flertallet fra sag til sag. Det er ikke sådan, man hver eneste gang kan være sikker på flertallet. Det er fra sag til sag. Det har jo gjort mit arbejde lidt ekstra udfordrende. Jeg har haft en meget stejl læringskurve, og den er ikke blevet nemmere.

Men sådan vil det vel også være i andre kommuner, hvor man kun er tre?

– Ja, men der vil man nok sidde i en lidt mere sikker konstituering, hvor man i hvert fald har sin konstituering med sig og dermed et flertal. Der har vores konstituering vist sig ikke at holde i ret mange sager, fordi vi er fire meget forskellige partier. I nogle sager er der i hvert fald langt fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten.

Har du fortrudt konstitueringen?

– Nej, det har jeg ikke. Men der er ingen tvivl om, at det har været med til at gøre livet svært for mig selv.

At du sagde ja til det?

– Ja. Så den har givet lidt ekstra arbejde.

Har spændt buen til det yderste

Nu siger du selv, at du har haft en stejl læringskurve. Men alle er jo mennesker – så har det påvirket dig personligt, at du har haft så meget at se til, hvis man kan sige det på den måde?

– Ja, det har det. Jeg må sige, der har været et par gange, hvor jeg har haft spændt buen til det yderste, hvor jeg har bevæget mig på kanten af, hvad jeg har kunnet.

I forhold til arbejdsmængden eller?

– Ja. Der er jo enormt mange forskellige dagsordener, jeg skal arbejde med hver dag. Det går lige fra energiø til nattevagter i ældreplejen. Det spænder enormt bredt, og der har jeg skulle sætte mig ind i rigtig mange sager og bevæge mig på nogle gange, jeg ikke er vant til – for eksempel på Christiansborg har jeg skulle finde ud af, hvordan gør man dét bedst, når man gerne vil have nogle resultater. I hvilken rækkefølge skal man tage kontakt til hvem? Men også i de kommunale, lokale sager. Der er mange uskrevne regler for, hvordan man skal gøre en indsats for at lykkes med sagerne. Så der har jeg også skulle prøve mig frem.

Men hvad mener du med, at du har ’spændt buen’?

– Det er nok mest arbejdsmæssigt. Det er mange timer i døgnet om ugen mange uger i træk. Jeg vil jo gerne gøre det så godt jeg kan. Jeg vil gerne leve op til den tillid, jeg har fået af de mennesker, der har stemt på mig og gjort mig til borgmester. Derfor har jeg arbejdet rigtig meget – og i starten arbejdede jeg for meget. På et tidspunkt fandt jeg ud af, at jeg blev nødt til lige at geare lidt ned, hvis jeg skulle passe på mig selv.

Når du tager alt det i betragtning, har du så mod på at stille op igen?

– Ja, det har jeg. Jeg tror og håber på, at de første to år er de hårdeste. Der er også flere, der har sagt til mig, at den her periode har været ekstra hård politisk set. Der har været mere uro, end der plejer. Det kan man også se på antallet af folk, der er gået fra deres parti. Dem, der har været med i mange år, siger, det har været den mest urolige valgperiode i mange år. Det trøster mig jo lidt at høre, at der er en god chance for, at det bliver nemmere.

Men hvorfor vil du egentlig stille op igen, hvis det har været så hårdt?

– Jeg synes jo også, det er spændende. Jeg synes, det er dejligt at komme ud og møde en masse bornholmere, som brænder for at gøre noget godt for Bornholm – en masse frivillige og foreninger, som alle arbejder med at gøre noget godt for deres lokalsamfund og for andre borgere. Men også politisk, når det lykkes at få nogle sager igennem og enten få startet eller afsluttet nogle projekter, som er gode for Bornholm og bornholmerne, så er det dejligt at være med til den proces og have indflydelse på, at tingene sker.

Vil genvælges som borgmester

Når du så stiller op igen, er det så som spidskandidat?

– Ja, det er det. Men jeg skal jo vælges.

Men du vil gerne fortsætte med at være borgmester?

– Ja.

Og det kan partiet også gå med til?

– Ja. Jeg skal jo formelt vælges, så der skal jo være en proces – så jeg skal ikke afvise, der er nogen, der også vil stille op, men jeg har ikke hørt om det. Men som min formand sagde: ”Jacob, det giver jo sig selv, at når vi har en siddende borgmester, så er det selvfølgelig vores spidskandidat.”

Hvornår skal det afgøres?

– Vi har en generalforsamling i januar, men jeg tror først, det bliver til den næste generalforsamling om et år. Men det er ikke helt lagt fast endnu.

Men nu er du halvvejs?

– Ja. Jeg vil også sige, at der er nogle ting, der er blevet nemmere. Nu er det ikke første gang, hver gang jeg skal prøve noget. Når det er første gang, man laver et eller andet, bruger man meget energi på at finde ud af, hvordan man skal gøre det. Anden gang bliver det lidt nemmere og tredje gang nemmere endnu. Derfor kan jeg bruge min energi på nogle andre ting og sager.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT