Svag økonomi truer byggerier for kæmpe millionbeløb

Svag økonomi truer byggerier for kæmpe millionbeløb
TOPNYHED | ABONNENT | 1. MAR 2024 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
1. MAR 2024 • 19:00

Drop eller reducer planlagte byggerier for i alt 17 millioner kroner, anbefaler kommunens direktører. Det vil blandt andet ramme en daginstitution, flere skoler, trafiksikkerheden og arbejdet på veje og broer. I anden række kan også ældreplejens nye indretning, byfornyelsen i både Rønne og Nexø, 4-Kløver-Klyngens projekt og det nye Allinge Børnehus komme i fare, men her vil konsekvenserne blive så omfattende, at de først skal undersøges nærmere.

Hvad der kan ende som en regulær massakre på kommunens planlagte byggearbejder rammer i næste uge samtlige udvalg i kommunalbestyrelsen. Også kommunens allerstørste anlægsarbejder kan blive enten helt stoppet eller formindsket på måder, der vil give genlyd over hele Bornholm.

Det gælder i ældreplejen. Og det gælder i Rønne, Nexø, Allinge og 4-Kløver-Klyngen, hvor fire mindre byer arbejder sammen midt på øen.

Ældreplejens store byggeplan til godt 56 millioner kroner over fire år er ikke sikker længere, i hvert fald ikke i den planlagte form. Det nye Allinge Børnehus er i fare for at blive udskudt igen.

I både Rønne og Nexø kan kniven ramme projekter om byfornyelse med store millionbeløb fra staten involveret: Store Torv og Dams Gård-projektet i Rønne og den senest formindskede udgave af Nexøs ansigtsløft kan begge blive mindre eller sløjfet fuldkommen.

For alle de fem helt store projekter gælder det, at konsekvenserne ved at stoppe eller reducere dem vil være så omfattende, at kommunens direktion endnu ikke tør at anbefale politikerne noget.

Direktionen beder derfor i første omgang om tid frem til maj til at undersøge de fem projekter nærmere. For at blive klogere på, hvad virkningerne vil være af også at sløjfe eller formindske hvert af dem.

Stop anlæg for at spare

Siden januar har kommunens embedsværk endevendt hvert eneste af de mange kommunale anlægsarbejder, der enten allerede er i gang eller er besluttet til at blive sat i gang. Med det ene formål at finde ud af hvad og hvor meget man kan forsvare enten at droppe helt – eller gøre mindre i størrelse og pris. Opgaven blev givet af økonomiudvalget med borgmester Jacob Trøst (K) for bordenden.

Det arbejde er mundet ud i, at kommunens tre direktører nu foreslår Bornholms politikere at stoppe eller formindske byggeprojekter for i alt 17 millioner kroner. Formålet er at lette en del af presset på kommunekassen, fordi anlægsarbejder i praksis bliver betalt af kassen.

Kommunens direktører får i alt 5,5 millioner frem ved at foreslå at annullere anlægsarbejder fra sidste år. Det kan koste daginstitutionen Skatteøen i Rønne en planlagt ny liggehal til sovende børn (1,5 millioner kroner). Også i Rønne står Søndermarksskolen til at vinke farvel til nye døre og vinduer (800.000 kroner) og et nyt maskinskur (600.000 kroner).

Også Nexø Bibliotek er i skudlinjen til at miste planlagte nye døre og vinduer (400.000 kroner). At droppe de planlagte tilflytterboliger i Rønne kan spare 300.000 kroner. De selvejende haller står til at miste vedligeholdelse for i alt 125.000 kroner.

Det er de projekter, der ifølge kommunens direktører står tilbage som mulige at stoppe, efter at "størstedelen" af kommunens aktive byggearbejder er blevet vurderet stik modsat.

Hovedparten af de igangværende projekter er indstillet til at køre uændret videre, fordi direktørerne ikke finder det "hensigtsmæssigt eller muligt at stoppe, reducere eller udsætte" dem. I nogle tilfælde skyldes det hensyn til kontrakter. I andre tilfælde er årsagen, at behovet for at renovere er akut.

Skoler i skudlinjen

Og listen er længere endnu. Direktørerne har også fundet i alt seks projekter fra sidste år, som de finder mulige at sætte ned i størrelse og pris.

Man kan renovere veje og broer for godt fem millioner kroner mindre end planlagt, mener direktørerne. Og puljen til at renovere skolebygninger kan gøres knapt 900.000 kroner mindre.

På Heldagsskolens planlagte pavillon har Sine Sunesen, Trine Dorow og Lillian Rasch Madsen fundet 200.000 kroner at spare. De finder det også forsvarligt at bruge 400.000 kroner mindre end planlagt på analyser af trafiksikkerhed.

Parkeringspladsen på Kjærenæsgrunden i Allinge kan gøres 250.000 kroner billigere. På kystsikringen samme sted finder direktørerne det muligt at spare 50.000 kroner.

Først her når man frem til de anlægsprojekter, der er planlagt til at gå i gang i år. Her er det Hans Rømer Skolen i Aakirkeby og Paradisbakkeskolen i Nexø, der står til at holde mest for.

På Hans Rømer Skolen var planen at renovere klasselokaler, men kommunens direktion foreslår nu, at man i stedet river de konkrete bygninger helt ned. Det vil være godt 2,7 millioner kroner billigere end at renovere.

I Nexø er sagen den, at Paradisbakkeskolen det seneste år har mistet omkring 80 elever, så der ifølge direktørerne nu "ikke er behov for en tilbygning til skolen".

Blandt dette års planlagte projekter kan idrætsområdet desuden miste knapt 800.000 kroner fra puljen til anlægsønsker.

De fem største er uvisse

Endelig er der så kommunens fem allerstørste anlægsprojekter. Hvor konsekvenserne af at stoppe eller formindske dem vil blive så omfattende, at direktørerne i første omgang beder Bornholms politikere om tid frem til maj til at undersøge følgerne mere præcist.

I særklasse størst blandt de fem projekter er planen om at flytte hjemmeplejens baser ind på plejecentrene og derfor bygge plejecentrene om over en periode på fire år. Det samlede budget er på godt 56 millioner kroner.

Direktørerne finder det "ikke muligt at stoppe projektet", men tager også det forbehold, at tiden siden januar ikke har været tilstrækkelig til at finde ud af, om man kan gøre projektet mindre og billigere.

Den nuværende pris på godt 56 millioner betyder dog samtidig, at der kan være et rigtig stort beløb til kommunekassen at hente på at ændre det.

"Med projektets størrelse og økonomiske tyngde vil det have en ikke ubetydelig effekt, hvis projektet kan nedjusteres, hvorfor det indstilles, at der ses videre på det", oplyser kommunens direktion til kommunalbestyrelsen.

Man kan ifølge direktørerne polstre kommunekassen med 14,4 millioner ved at lukke projektet om Store Torv og Dams Gård i Rønne. Samtidig vil kommunen dog gå glip af de 10 millioner kroner, som staten vil skyde i projektet, og Bornholm vil også være ude af forsøgsprojektet Frie Bymidter.

Ved at lukke projektet vil man desuden skulle finde andre løsninger for 10. klasse-centret og andre aktiviteter, der allerede er flyttet ind i Dams Gård. Det vil koste penge i sig selv, men hvor mange er endnu ikke beregnet.

I Nexø har kommunens embedsfolk regnet på tre mulige måder at spare penge på byens aktuelle fornyelsesprojekt omkring havnen og torvet. Projektet er allerede blevet formindsket flere gange.

Også i Allinge har man flere gange før været ude for, at det nye Allinge Børnehus blev udskudt. Nu kan det ske igen, eller projektet til i alt 22 millioner kroner over tre år kan blive gjort mindre og billigere.

Omkring Nyker, Klemensker, Årsballe og Rø har frivillige fra alle fire byer i de seneste år arbejdet sammen om at forbinde de fire byer i 4-Kløver-Klyngen på nye måder. Til det formål havde kommunen sat godt fem millioner kroner af i år, men konsekvenserne af at skære i også det beløb er nu på listen over stor-projekter, der skal kigges nærmere efter.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT