Skoleleder på privatskole: En sammenlægning i Rønne er dårlig for hele Bornholm


Journalist
SKOLE
Både Peterskolen og Rønne Privatskole har de seneste uger modtaget henvendelser fra forældre i Rønne, der er bekymrede over planerne om at slå Åvangsskolen og Søndermarksskolen sammen i et skoledistrikt. En enkelt privatskoleleder indrømmer endda, at han frygter en forringelse i det samlede bornholmske skoletilbud, hvis de to folkeskoler slås sammen.
Planerne om at samle Åvangsskolen og Søndermarksskolen i ét distrikt, har fået forældre, lærere og skolebestyrelser på barrikaderne.
Nogle forældre går imidlertid længere end som så. Udsigten til en sammenlægning af de to Rønne-skoler og de deraf følgende opbrud på tværs af klasser, årgange og skoledistrikter har også resulteret i et stigende antal henvendelser til privatskolerne i området. Det bekræftes af lederne på både Peterskolen og Rønne Privatskole.
– Det har været nogle stykker og de udtrykker selv, at det er den utryghed der er i forhold til budgetforlig og sammenlægning af de to skoler, der får dem til at kontakte os, siger Jesper Jørgensen fra Rønne Privatskole og uddyber:
– Det primære er utrygheden for, hvad der skal ske til næste år i forhold til hvor deres børn skal gå henne, og hvordan deres klasse skal se ud, og et eventuelt skifte fra den ene skole til den anden. Det næste er bekymring for trivsel og faglighed. Hvordan kommer børnene til at trives og kommer de til at lære det de skal, siger Jesper Jørgensen.
Forældre ser sig omkring
Udmeldingen fra Hans Ulrik Munk, skoleleder på Peterskolen, er nogenlunde enslydende:
– Vi har mærket lidt til det, ikke meget. Hvad vi har haft af ekstra henvendelser kan tælles på en hånd. Men der har været nogle, der har ringet og spurgt til vores skole og mulighederne for at skifte hertil, siger han.
– Vi har løbende kontakt til forældre omkring opskrivning, både til det kommende skoleår og længere frem. Men der er ingen tvivl om, at den håndfuld henvendelser vi har haft i august og september, har været afledt af situationen på folkeskolerne i Rønne. Vi har forstået det sådan, at nogle forældre lige ser sig omkring og overvejer: Vil vi fortsætte, eller vil vi se os om efter noget andet?
Størst chance i Nyker
Bornholms Frie Idrætsskole er den eneste skole, der ikke har fået henvendelser fra bekymrede forældre.
Det fortæller Grethe Kofoed Svendsen, skoleleder på privatskolen i Nyker.
– Indtil videre har vi ikke mærket meget til det, men det kan jo komme. Kommunebudgettet er jo heller ikke endeligt vedtaget endnu, siger hun.
I lighed med de andre privatskoler i Rønne-området er der langt mellem de ledige pladser på Bornholms Frie Idrætsskole. Men det er her, der er størst chance for at komme ind, hvis man som forældre føler sig presset til at vælge folkeskolen fra.
– Vi har mest fyldt op i de mindste klasser, men jeg vil ikke sige, at der ikke er plads, for vi har ikke et fast højeste antal elever i klasserne. Vi vurderer i hvert enkelt tilfælde, om vi kan tage en elev mere i en klasse, siger Grethe Kofoed Svendsen, men tilføjer, at elever, der skal starte i skolen, går forgæves i Nyker.
– Vi tager ikke flere elever ind i 0. klasse lige nu. Den er fyldt helt op, lyder det fra lederen af Bornholms Frie Idrætsskole.
Man skal ikke vente for længe
Her er der til gengæld enkelte muligheder på Peterskolen i Rønne Nord:
– De fleste af vores klasser af fulde. Der kan vi ikke gøre så meget. Vi har plads i den nuværende 0. klasse, der er på 18 elever. Vi har også plads i 3. klasse med 19 elever – og i 8. og 9. klasse. Der er 19 elever i 8. klasse, og så har vi nogle flere ledige pladser i 9. klasse, siger Hans Ulrik Munk, skoleleder på den kristne friskole.
Peterskolen har en politik om, at man helst ikke går over 20 elever i hver klasse. Det betyder, at der to ledige pladser i 0. klasse.
– Opskrivningen til den kommende 0. klasse ser fin ud, så hvis man ønsker en plads, skal man snart reagere. Der er stadig gode muligheder, men man skal ikke vente for længe.
En plads tilbage
På Rønne Privatskole er det næsten umuligt at få børn ind, uanset klassetrin.
– Vi har en enkelt plads i en klasse. Det er selvfølgelig lidt frustrerende for forældrene, siger Jesper Jørgensen. Han lægger ikke skjul på at den aktuelle uro også bekymrer ham, selv om man på Rønne Privatskole i princippet har sit på det tørre.
– Vi kan selvfølgelig være ligeglade, kan du sige, men det er på en kedelig baggrund. Det er rigtig ærgerligt, hvis man ender med at slå de to skoler sammen, det skaber ikke noget godt i Rønne eller på Bornholm i det hele taget. Jo bedre skoletilbud vi har, jo flere børn, der trives, jo mere kan vi være stolte af vores skole. Og det er med til at tiltrække tilflyttere, fordi det siver det ud: Her er trygt at bo og gode skoler.
Jesper Jørgensen frygter at den aktuelle situation på sigt skaber dårlige historier, der smitter af på det bornholmske brand.
– Jo mere vi står sammen, jo bedre er det for Bornholm. Jeg synes ikke det er særligt sjovt, at være vidne til det her. Det er rigtig mange børn, der bliver ramt.

MEST LÆSTE

Rættframmer
Hvis man er ‘rættframmer’, er man ligefrem.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration