Sådan kan det blive: Kun borgerservice i Rønne

NYHED | ABONNENT | 30. MAJ 2022 • 10:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
30. MAJ 2022 • 10:30

Kommunens administration foreslår en lukning af borgerservice alle andre steder end i Rønne. Der ligger også et forslag om at begrænse den tid, hvor borgerne kan ringe til kommunen.


Hvis man har brug for at komme i kontakt med regionskommunen, kan det blive sværere i fremtiden. I hvert fald hvis politikerne følger de spareforslag, den kommunale administration har fremlagt. Der ligger forslag om at spare på både borgerservice og kommunens telefoniske åbningstid.

I forhold til borgerservice kan det i fremtiden blive nødvendigt at tage en tur til Rønne, hvis man har brug for at benytte sig af det tilbud, for eksempel til at få nyt pas eller kørekort. Administrationen foreslår således at lukke borgerservice i Nexø, Hasle, Allinge og Aakirkeby. Derefter vil der kun være borgerservice på rådhuset på Landemærket i Rønne.

På nuværende tidspunkt har borgerservice i Nexø åbent hver onsdag. I Aakirkeby er det anden og fjerde tirsdag i hver måned, og borgerservice i Allinge har åbent den tredje tirsdag i hver måned. I Hasle er det den første tirsdag i hver måned, man kan benytte borgerservice.

Flest aftaler i Nexø

I spareforslaget ligger en oversigt over, hvor mange aftaler, de fire decentrale borgerservicer har haft i de seneste ni måneder. I Hasle har der været fire aftaler, mens der i Allinge har været 10. Borgerservice i Aakirkeby har haft 33 aftaler. I Nexø har der fra august sidste år til og med april været 2.470 aftaler. Borgerservice i Nexø står således for 98 procent af de decentrale aftaler.

Spareforslaget ligger under erhvervs-, bolig og beskæftigelsesudvalget, som i alt skal spare omkring tre millioner kroner i 2023 og godt fire millioner kroner i årene efter. En lukning af borgerservice udenfor Rønne giver en årlig besparelse på 200.000 kroner. Såfremt borgerservice i Nexø bibeholdes, kan kommunen spare 60.000 kroner om året ved at lukke dem i Aakirkeby, Allinge og Hasle.

Borgernes adgang begrænses

Et andet spareforslag handler om kommunens telefoniske åbningstid, som aktuelt er 32 timer om ugen. Den foreslår administrationen at begrænse til 23 timer. Der skal i givet fald spares en time om dagen og tre timer om torsdagen. Det vil ifølge forslaget give en besparelse på 120.000 kroner om året.

Kommunens telefonomstilling betjener opkald til kommunens hovedtelefonnummer og alle øvrige opkald, der omdirigeres til telefonomstilling, for eksempel hvis en medarbejder sidder i møde eller er optaget af andet opkald. Meget få steder i kommunens organisation er der reelt åbent for sagsbehandling og adgang til fagpersoner efter klokken 14, så forslaget går ud på at lukke telefonen klokken 14 mandag til torsdag og klokken 12 fredag, fremgår det af spareforslaget.

Omstillingen håndterer mere end 10.000 opkald hver måned.

Konsekvenserne af de to forslag vil ifølge administrationen selv være, at borgere vil få længere til en personlig betjening, og at borgernes adgang til kommunen begrænses.

 


Fakta

Erhvervs-, bolig og beskæftigelsesudvalgets spareramme er 3,1 millioner kroner i 2023 og 4,4 millioner kroner i 2024.

Administrationen foreslår at spare 3,1-3,8 millioner kroner på uddannelse og beskæftigelse og 362.000-514.000 kroner på erhverv og bolig.

De største poster er:

• Stop i visitation af afklaringspladser til Plantagen – 1.050.000 kroner.

• Medarbejderreduktion i Jobservice (dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere) – 700.000 kroner.

• Reduktion i regionskommunens tværgående flekspulje – 500.000 kroner.

FÅ ABONNEMENT