Politisk kommentator: Derfor går Jonna

Politisk kommentator: Derfor går Jonna
Der er flere årsager til, at Jonna Nielsen (billedet) har valgt at forlade Socialdemokratiet, mener politisk kommentator Leif Olsen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. JAN 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. JAN 2023 • 05:30

Leif Olsen er overrasket over timingen, men han er ikke overrasket over, at Jonna Nielsen melder sig ud af Socialdemokratiet og bliver løsgænger i kommunalbestyrelsen.

Den tidligere kommunalbestyrelsesmedlem for SF på Bornholm, Leif Olsen, vidste godt, at der var interne uenigheder i den socialdemokratiske gruppe, men han vidste ikke, at situationen var så alvorlig, at et af partiets fire kommunalbestyrelsesmedlemmer ville melde sig ud af partiet med det samme, som Jonna Nielsen valgte at gøre onsdag eftermiddag.

– Det kommer bag på mig, at det sker allerede nu. At det skulle være så drastisk. Hvis du havde spurgt mig for en måned siden, om det her ville ske nu, så havde jeg sagt nej, siger Leif Olsen til Tidende.

Jonna Nielsen forklarer selv i en pressemeddelelse, at baggrunden for hendes beslutning er den interne drøftelse og beslutninger om partiets fremtid, som "jeg desværre ikke kan identificere mig med eller bakke op om".

Ifølge Leif Olsen har Jonna Nielsen især været politisk uenig med partifællen og kommunalbestyrelsesmedlem Claus Larsen-Jensen, som hører til på højrefløjen i partiet, mens Jonna hører til på venstrefløjen i partiet.

Ifølge Leif Olsen har Jonna Nielsen og Claus Larsen-Jensen helt konkret været uenige om, hvor meget Socialdemokratiet skulle samarbejde med Venstre, og derudover har der været uenigheder om udviklingen af Rønne og Rønne Havn.

Leif Olsen er spændt på, hvordan Jonna Nielsen vil stemme fremover. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Store Bededag blev dråben

Derudover mener Leif Olsen også, at afskaffelsen af Store Bededag, som Socialdemokratiet på Christiansborg går ind for, har været medvirkende til Jonnas exit. Hun er nemlig til daglig formand for 3F Bornholm og dermed en del af fagbevægelsen, som er meget imod afskaffelsen af helligdagen.

– Som politiker har vi alle sammen prøvet, at du er aldrig 100 procent enig med dit parti, men på et eller andet tidspunkt knækker kamelens ryg, siger Leif Olsen.

– Politikere kan være uenig med sit parti på landsplan, men er enig lokalt. Eller omvendt. Men hvis der er pres på både det lokale og det nationale, så begynder det at blive svært. Kan man så se sig selv i det?

– Mit personlige indtryk af Jonna er, at hun er en stærk politiker og stærk person og selvfølgelig kompromisvillig, men hun er også en af de mennesker, der har en grænse. Hertil og ikke længere, siger han.

Sjældent med løsgænger i KB

Til TV2 Bornholm fortæller Jonna Nielsen, at hun ikke har overvejet at melde sig ind i et andet parti, og Leif Olsen tror på, at hun taler sandt. For hvis hun havde tanker om at gøre det, så ville hun nok allerede have gjort det.

– På landsplan er der mange KB-medlemmer, som løber i valgperioden, men der har ikke været særlig mange, der har gjort det på Bornholm. Hvis de har gjort det, så er de typisk gået direkte over i et andet parti. Så når Jonna har gjort det her (bliver løsgænger, red.), tyder det på, at det ikke er, fordi hun har haft en aftale med et andet parti, siger han.

Hvis hun på et tidspunkt skulle vælge at melde sig ind i et parti, så kunne Leif Olsen godt forestille sig, at hun ville vælge SF.

– Det kunne jeg måske godt forestille mig, for jeg har svært ved at se Jonna i Enhedslisten. Men det er en mavefornemmelse, havde jeg nær sagt, fortæller han.

Hvordan vil Jonna stemme?

Jonna Nielsen fortæller til TV2 Bornholm, at hun fortsat er socialdemokrat af hjertet, og derfor vi hun nok ikke stemme meget anderledes end hidtil. Men at der nu er en løsgænger i kommunalbestyrelsen kan udnyttes af de andre partier til at få en ekstra stemme over på deres side, påpeger Leif Olsen.

– Hvis jeg skal være flink vil jeg kalde det for spændende. De flertal, der har ageret på det seneste, har ikke været specielt store, så meget afhænger af, hvordan Jonna vil agere, og i og med at hun er løsgænger, kan man ikke vide det.

– Hvis den socialdemokratiske gruppe fører socialdemokratisk politik i klassisk forstand, så tror jeg, hun vil stemme for det. Men hvis de vil give for meget til Venstre, når det kommer til privatisering, udlicitering, arbejdsforhold og normeringer og lignende, så tror jeg, hun vil have svært med det.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 09-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Lørdag eftermiddag - søndag morgen: Kulden har sluppet sit tag, og søndag morgen er der rigtig gode elpriser til dem, der kan flytte deres forbrug. Mellem 00 og 05 svinger priserne mellem 1,67 og 1,59 kr./kWh alt inkl.  Opdateret 13.10 Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning