Politikere reagerer på betændt sag: Vil sikre entydige afgørelser

Politikere reagerer på betændt sag: Vil sikre entydige afgørelser
En betændt byggesag i Sandvig får nu politikerne til at tage affære. Eget foto
NYHED | ABONNENT | 29. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
29. SEP 2023 • 05:30

BRKs administration indkalder til temamøde i planudvalget i kølvandet på omstridt sommerhusbyggeri i Sandvig.

En kontroversiel byggesag i Sandvig vækker ikke kun bekymring i nærområdet, hvor en borgergruppe er ved at samle sig i protest mod et sommerhusbyggeri, men også i kommunalbestyrelsens planudvalg. Det fortæller forperson Helle Munk Ravnborg fra Enhedslisten. Hendes forslag om et temamøde om sagen blev modtaget positivt på onsdagens udvalgsmøde.

– Der var overvejende positiv stemning for at holde en temamøde, så vi kan hitte ud af, hvad der er op og ned på tingene. Hvad man kan allerede, og hvad der ligger, og om der er behov for yderligere planer, siger hun til Tidende.

Helle Munk Ravnborg vil ikke gå ind i den konkrete problemstilling i Sandvig, hvor en bygherre nu kører på den fjerde byggetilladelse, samtidig med at naboerne blandt andet klager over store ændringer i facaden og mener, at det færdige byggeri er alt for stort i forhold til byggetilladelsen.

Men sagen har sat nogle tanker i gang hos forpersonen for natur-, miljø- og planudvalget.

– Med den sag i tankerne kan det være nyttigt at se på, om vi har de lokalplaner, vi skal have. Har byggesagsbehandlerne de redskaber, de skal have, for at sikre, at sagsbehandlingen er fornuftig og afgørelserne er sikre.

Nabo: Følg Greves eksempel

Flere borgere i den konkrete sag føler sig imidlertid langt fra sikre på, at Bygs afgørelser er sikre. Det gælder blandt andet de nærmeste naboer, som flere gange har kontaktet kommunens byggesagsbehandlere for at gøre opmærksom på mangler eller uoverensstemmelser i det igangværende byggeri.

Enten bliver man ignoreret, eller også bliver man opfordret til at klage, siger Charlotte Kofoed Westh, en af naboerne til byggeriet. Hun kan perspektivere til sine erfaringer fra Greve Kommune, hvor hun bor til daglig. Her har man haft lignende problemer med uensartet byggeri i området tæt på stranden i årevis.

– Der har været mange frustrationer over byggerier i Strandvejsområdet i Greve kommune, hvor jeg bor, og derfor har man for en måned siden vedtaget et tillæg til lokalplanen, som regulerer byggeriet i området, så man i fremtiden kun må bygge i et plan med udnyttelse af tagetage – det man i gamle dage kaldte halvandet plan. Det kunne man passende overveje at gøre på Bornholm. Det er den vinkel, det skal have, for at det rækker ud over vores personlige sag, siger Charlotte Kofoed Westh.

Det trækker tænder ud på alle

Helle Munk Ravnborg kan ikke genkende bemærkningen om, at borgernes klager bliver henvist til en klageinstans.

– Det kan jeg ikke kommentere på. Men det skal ikke være reglen, at alle sager skal for et planklagenævn. Det skulle gerne være sådan, at afgørelserne er entydige, og man kan se, hvad det er for et grundlag, det er truffet på, og at det er det rigtige grundlag. Og det er netop sådan nogle ting, vi gerne skal have drøftet på sådan et temamøde, siger Helle Munk Ravnborg.

Hun er langt fra uforstående overfor de følgevirkninger, der kan ligge i kølvandet på en konflikt om en byggetilladelse, lange ventetider eller en nabostrid.

– Det er klart, det trækker tænder ud hos folk, der er naboer til det, og formentlig også hos dem, der gerne vil bygge noget og mener, de har en byggeret. Og det trækker selvfølgelig også tænder ud hos vores byggesagsmedarbejdere. Målet med en temadrøftelse er derfor at finde ud af, om der er noget, vi kan gøre, for at gøre det her mere entydigt og lettere at gå til for alle parter.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT