Kommunens klimaplan udløser drama, drillerier og magtkamp

NYHED | ABONNENT | 23. MAR 2023 • 20:34
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. MAR 2023 • 20:34

Kommunen kan arbejde videre med sin nye klimaplan. Men først efter et noget af et drama torsdag aften i kommunalbestyrelsen – og en magtkamp mellem Enhedslisten og Dansk Folkeparti om at vinde Socialdemokratiets gunst og tre meget afgørende mandater.

Klimaplanen beskriver, hvordan Bornholm bedst kan bringe sit CO2-udslip ned og være på vej mod at blive klimaneutral. Planen eksisterer, men skal føres ud i livet, hvilket kræver mandskab hos kommunen.

Men arbejdet med energiøen kommer til at lægge beslag på en million kroner, der først var udset til arbejdet med klimaplanen. Og modsat det oprindelige oplæg bliver arbejdet med klimaplanen nu delvist betalt af kommunekassen resten af året, mens arbejdets videre skæbne fra næste år og frem vil afhænge af, hvordan det kommende meget svære kommunebudget falder ud.

At prioritere pengene på den måde – energiø før klimaplan – blev bomben under torsdagens møde i kommunalbestyrelsen. Her lykkedes det kort inde i mødet Dansk Folkeparti at få Socialdemokratiet med på at lade arbejdet med energiøen få forrang frem for klimaplanen – og derfor bruge en million kroner tiltænkt klimaplanen på kommunens arbejde med energiøen.

Dermed trak Dansk Folkeparti finansieringen væk under arbejdet med klimaplanen. Socialdemokratiet fortsatte for sin del den bevægelse væk fra Enhedslisten, der de seneste måneder har været tydelig, i hvert fald hvad angår energiøen.

Om den sag har Socialdemokratiet fundet nye partnere i Konservative, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Bornholmerlisten. Den bevægelse væk fra Enhedslisten understregede Socialdemokratiet torsdag aften.

Da det stod klart, at der ikke længere var nogen sikker finansiering bag det videre arbejde med klimaplanen, bad Enhedslisten om en pause i kommunalbestyrelsens møde. Pausen blev senere forlænget med fem minutter mere.

Straks efter time-outen viste det sig, at partierne havde brugt tiden til at strikke ændringsforslag sammen. Enhedslisten lagde for med et forsøg på at feberredde arbejdet med klimaplanen – ved at lade kommunekassen betale for den arbejdskraft til klimaplanen, der så ud til at være forsvundet over i arbejdet med energiøen.

– Vi kunne forstå, at ambitionerne (omkring CO2-udslip og grøn omstilling, red.) er uformindskede. Derfor vil vi foreslå at tage pengene (til klimaplanen) ved et kassetræk, sagde gruppeformand Morten Riis (EL).

– Det her kan ikke vente. Det er bedre at komme videre og få nogen, der kan sætte handling bag klimaplanerne nu, sagde Helle Munk Ravnborg (EL), der kaldte det "forstemmende", at andre partier ønskede at nedprioritere klimaplanen.

Venstre og Jonna Nielsen holdt sammen med Enhedslisten, men udgjorde kun et mindretal på 10.

I stedet markerede Socialdemokratiet igen, hvor centralt partiets nu kun tre mandater står, og hvor vanskeligt det er for de andre partier at finde et flertal udenom Socialdemokratiet.

Flertal for noget kom der først, da Socialdemokratiet foreslog at betale en del af arbejdet med klimaplanen resten af året med 283.000 kroner fra kommunens kasse – og at lade klimaarbejdets videre skæbne fra næste år og fremad afhænge af, hvad der bliver fundet plads til på det næste kommunebudget.

Den løsning måtte også Enhedslisten stemme for. Som det parti, der startede torsdagens lille politiske drama om kommunens klimaplan, endte Dansk Folkeparti derimod med at stemme imod det, der nu bliver udgangen på sagen.